Din handlekurv er nå tom!
Maibolle 2023
Maimåned er få dager unna, og i år som i fjor og året før der, har jeg laget en maibolle. I år valgte jeg å bruke en muffinsform i metall, noe jeg bruker stadig oftere når jeg skal bake god gjærbakst. Grunnen er, at der fyllet med smør og sukker ofte kan renne ut på en bakeplate, blir sukkeret til en karamell rundt hele bollen, mens smøret suges opp i bollen og gjør den ekstra saftig og smakfull i en muffinsform.
Dette er en bolle du kan fylle med din favorittsmak. Da jeg spurte kremvennene mine på instagram hva dere ville årets maibolle skulle smake, svarte mange: Lemon curd. Av den grunn ønsket jeg å lage bollen med et ekstra søtt fyll (siden sitronkremen jo er veldig syrlig og skarp). Fyllet ble derfor smør, sukker og vaniljesukker. For å være ærlig syntes jeg det smakte litt lite, så skulle jeg laget disse på nytt ville jeg tilført enten kardemomme eller kanel i fyllet.
Et forslag til helt til slutt: Putt gjerne en dert vaniljekrem i midten av bollen hvis det er det du liker best. Oppskriften på en halv porsjon vaniljekrem finner du her.
Det er mer enn nok deig til 12 stk så resten av deigen lagde jeg til snurrer.
Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
20 g fersk gjær eller (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 ml vann
en liten klype salt
1 egg til pensling
Fyll:
100 g sukker (bruk gjerne brunt sukker for mer karamellsmak)
100 g mykt smør
4 ts vaniljesukker
Alternativ til vaniljesukker:
2-3 ts grovmalt kardemomme
4 ts kanel
Vil du ha lemon curd i bollene? Du finner oppskrift her.
Jordbær og norske flagg til dekor – etter ønske
Vil du heller ha vaniljekrem i hver bolle? Da finner du oppskrift her.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. Jeg satte min i kjøleskapet et par timer. Kald deig er lettere å jobbe med enn varm.
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle den ut til et rektangel, ca. 50 x 30 cm. Stryk på fyll og brett den over. Kjevle deigen litt ut igjen til den er ca. 20 cm i høyde. Se bilder lenger ned.
8. Bruk en pizzaskæjærer (trinse) og lag remser på ca. 1 cm. Del remsene i to. Form de små remsene til kronblader som settes sammen til en blomst i et muffinsbrett. Bruk 5-6 blader per blomst. Settes til etterheving i ca. 30 – 45 minutter.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på 225 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 12-15 min.
Avkjøl bollene på rist og sett på fat. Ha eventuelt på lemon curd og jordbær.
Fredrik Oslo
Disse er helt fantastiske! Full pott! Tusen takk 🙂