Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Skolebrød – mini

Skolebrød – mini

Hver siste fredag før skoleslutt har det blitt tradisjon å markere skolebrødets dag. I år valgte jeg å bake noen små-skolebrød. Det betyr at jeg lagde 29 boller av den vanlige deigen, som vanligvis gir 15 stk. Det er selvfølgelig opp til deg å lage bollene så store du ønsker.

Etter min mening blir skolebrødene noen ganger så store at de føles som et helt måltid. Mindre boller er også fine å putte i strandbagen. De tiner fort og kan deles med enda flere.

Mange spør hvordan man kan unngå at vaniljekremen tyter ut som en vulkan under steking? Det unngår du ved å klemme bollene flate, og i tillegg, lag stor grop til vaniljekremen etter etterheving.

Mini-skolebrød (ca. 28-30 stk)

500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

En halv porsjon vaniljekrem
2.5 dl helmelk (evt. halvbland med fløte)
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen i biter på ca. 35 gram. Trill boller og sett på plate. Klem bollene så flate du kan.
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter. Klem grop for vaniljekrem. Legg på vaniljekrem.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 6-8 min.
10. Avkjøl. Kan fryses. Ha på melisglasur og kokos (vann og melis) etter tining.

 

Etter at deigen har hvilt i en time på benken, del den i ca. 20 biter eller vei hvert deigemne til 35 gram
Trill boller og klem dem flate
Fordel mellom to plater. Etterhev ca. 30 minutter.
Klem grop til vaniljekremen i midten av hver bolle og ha på vaniljekrem.
Stekt på 210 grader varmluft 6 minutter
Ha en gooood sommerferie!!
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...