Din handlekurv er nå tom!
Donuts
Her er den! Min versjon av donuts, som inntil nå bare har vært å finne i boka mi Søt bakst.
Donuts har blitt voldsomt populært siden jeg skrev denne boka for fem år siden. Ikke minst fordu utvalget av toppinger har tatt helt av. Disse er i så måte mer «basic». Det er selvfølgelig fritt frem for å eksperimentere og la deg inspirere av de variantene du får kjøpt omtrent på hver eneste gatehjørne.
I mitt hode skal donuts være myke som bomull inni, smake bitte litt av frityr og ha et akkurat passe lag med glasur på toppen. Akkurat som disse!
Første gang jeg lagde donuts liknet de mest smultringer (for tynne), ble brent og smakte vond olje. Jeg hadde dessuten på et tjukt lag med glasur. Ikke godt. Men så gikk jeg til anskaffelse av peanøttolje. En hel liter. Ble ørlite grann skuffet over at det ikke smakte mer peanøtt, men disse ble helt smaskens likevel. Trikset er å ikke steke for lenge i akkurat passe varm olje. Er oljen for kald trekker ringene olje uten å ta farge, er oljen for varm blir de brent og rå inni.
Så var det glasuren. Etter min mening skal være rennende og tynn. Sånn blir donuts akkurat passe mektige.
Donuts (ca. 12-15 stk – avhengig av hvor store du lager dem)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt
TIL DONUTENE TRENGER DU:
Utstikkere (9 cm og 3 cm)
1 liter nøytral olje (f.eks.: peanøtt-, solsikke-, raps eller soyaolje)
Melisglasur, konditorfarge og evt. ønsket strøssel.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle deigen ut. Kjevle den på kryss og tvers. Løft deigen opp fra bordet og strø godt med mel under deigen. Kjevle deigen ca. 1 cm tykk. Stikk ut ringer som legges på et brett med litt mel under, slik at de ikke henger fast.
8. Etterhev ca. 30-45 min.
9. Hell olje i en kjele og sett på platen. Varm den forsiktig opp. For å sjekke om oljen er varm nok, stikk skaftet på en tresleiv i bollen. Bobler det godt rundt pinnen, start å koke. Har du termometere, mål til ca.180 grader. Er oljen for varm vil donutsene raskt bli brent, er oljen for kald vil de knapt ta farge. Juster temperaturen, slik at du kan steke donutsene så de får en fin og gyllen farge på hver side.
10. Donuts øker i størrelse når de kommer i varm olje, så kok kun to samtidig. La de få gyllen farge på ene siden, før du bruker skaftet på en sleiv og snur donutsene. Ta ringene ut av kjelen, la renne godt av og legg over på tørkepapir.
11. Ha dem over på en rist og lag en tynn, rennende glasur. Tilsett farge om du ønsker. Bruk en skje og dekk hele donuten med glasur. La det overflødige renne av (se bilder lengerned). Dryss på strøssel etter ønske.