Afternoon tea scones

Afternoon tea scones

Picture

Traditional English Tea Scones from The Dorchester Hotel

Dette er egentlig veldig enkelt!

365 g hvetemel
23 g bakepulver
75 g smør
170 g melk
1 egg
45 g sukker
80 g rosiner (valgfritt)

Fremgangsmåte:
Bland hvetemel, bakepulver og sukker med smøret. Smuldre det sammen med fingrene (eller bruk en bakemaskin) slik at du får en jevn blanding uten klumper. Bland egget med melken og hell i den tørre blandingen mens du rører hele tiden.

PS! Husk å la sconsene hvile en time før du setter dem ovnen.

Pensles med et sammepisket egg blandet ut med litt vann.

Stekes på 220 grader i 10-12 minutter.

Picture

Smuldre smøret inn i det tørre
Ta deigen ut på benken og kna den litt sammen. Nå tilsetter du rosinene dersom du ønsker det.
Picture

Jeg lagde to varianter – en med rosiner og en uten. Dekk til deigen og la den hvile i 10 minutter før du kjevler den ut.
Picture

Kjevle deigen ca. 1 cm høy, og stikk ut små rundinger (ca. 4-5 cm i diameter).
Picture

Ok, det ble ikke clotted cream på mine scones (blanding av smør og pisket krem). Bare smør smaker godt det også! PS. Bør spises heeelt ferske…

«Afternoon Tea» er et britisk begrep og består av enkelte faste elementer; ferske scones servert med syltetøy og clotted cream, finger sandwiches og noen små, elegante kaker. Det hele finner sted en gang på ettermiddagen, og ethvert britisk hotell med respekt for seg selv serverer «afternoon tea» i egnede dype salonger. Skal du en tur til UK vil jeg anbefale deg på det sterkeste å få med deg denne erkebritiske tradisjonen.

Selv har jeg jobbet på et femstjerners Londonhotell med lange britiske tradisjoner. På The Dorchester Hotel sto jeg en periode ansvarlig for hotellets «Afternoon tea pastries». Fantastiske konditorbakverk som blir servert på det fineste porselen, og som skal nytes i ett jafs, sammen med cucumber sandwiches, nystekte scones og te med melk. Her er det ikke snakk om å produsere mengder – nei, ett til to brett med fargerike småkaker var det som ble konsumert i løpet av en ettermiddag. Og det brukte jeg en hel dag på å produsere!

Picture

The Dorchester Hotel på Park Lane, London
Her snakker vi perfeksjonistisk pirkejobb. For den som har sansen for det (ja, det har jeg :). Før brettene gikk opp i salongene ble de nøye sjekket av kjøkkensjefene på hotellet. Om glasuren på mini- eclair’ene (små vannbakkels fylt med krem) ikke skinte så man kunne speile seg i dem, ja da var det bare å begynne på nytt.

Tilbake til Downton Abbey. Det er laget mange nettsider om maten som serveres der, og denne gir et godt innblikk i hva man spiste på den tiden dramaet utspiller seg.

Tea is served m’Lady. I can’t wait 🙂

Picture

Settes på brett og LA HVILE I EN TIME før de pensles med egg og settes i ovnen.
Be the first to write a review
30 Kommentarer
 • line
  Svar
  Skrevet på11:53, 18. januar 2014

  Hei, hva er navnet ditt på instagram? 🙂

  • @kremno_elin
   Svar
   Skrevet på13:52, 18. januar 2014

   Det er @kremno_elin 🙂

   • Shiona Law
    Svar
    Skrevet på12:14, 20. november 2021

    Det nærmeste vi har til clotted cream i Norge er Rørosrømme. Anbefales til scones 😋

 • Skrevet på01:22, 19. mars 2014

  Hei
  Eg har tillatt meg å poste ei av dine oppskrifter på bloggen min i dag. Håpar det er greit. Oppskrifta er heilt super og eg er veldig takksam for at eg endeleg fann ei oppskrift som funka kjempebra. Tusen takk :-). Du finn innlegget her: http://ukjentterreng.blogg.no/1395094043_god_oppskrift_p_scone.html
  Lag ein fin dag 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på02:22, 19. mars 2014

   Tusen takk, du gjør det helt forbilledlig, Aina 🙂 Nydelige scones du har laget!

 • Anne Hilde
  Svar
  Skrevet på06:19, 21. mai 2014

  Hei!! Jeg har laga disse i dag, ble godt på smak, men litt tørre, etter at ungene hadde spist mange, var det smuler overalt:) Har jeg stekt med litt lenge da? Jeg er ikke så erfaren med slik bakst skjønner du…. Målt veldig nøye alt på vekta. Ha en god dag!

 • Anne Hilde
  Svar
  Skrevet på06:20, 21. mai 2014

  Hadde nok ikke deigen så høy nei, så da er det vel der det ligger…

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på07:24, 21. mai 2014

   Hei Anne Hilde. Scones har en litt merkelig konsistens, de kan virke litt smulete å spise, ja. Mine barn var ikke særlig begeistret, de likte det ikke så veldig. Det er ikke sikkert høyden har så mye å si, det er heller steketemperatur og steketid som avgjør. Disse blir best når de får steke på høy varme i kort tid. Lykke til neste gang!

   • Anne Hilde
    Svar
    Skrevet på08:46, 21. mai 2014

    Tusen takk!! Ja jeg lager dem selvsagt igjen! Barna her likte de supergodt med ost og syltetøy:)

 • Bjørnhild Bremer
  Svar
  Skrevet på16:04, 21. desember 2014

  Hei. For veldig mange år siden jobbet jeg på et hotel i Lake District. Der ble det servert noe som jeg tror de kallte «rum butter «, på scones eller på et mørkt brød kallt «brown bread «. Det va veldig godt, hva kan det ha vært, jeg fikk aldri noen oppskrift.? Hilsen B B

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på16:10, 21. desember 2014

   Hei Bjørnhild. Her er oppskrift fra BBC Good food: 110g usaltet smør, 85g mørkt muscovado sukker, 4 ss mørk rom. Piskes sammen til det er godt blandet og oppbevares på glass i kjøleskap.

 • Lise
  Svar
  Skrevet på15:55, 3. august 2015

  Hvor mange scones blir det av denne oppskrifta?
  Jeg har invitert til Afternoon tea og må ha (minst) 8 stk.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på16:00, 3. august 2015

   Det blir 12-15 stykker, minst 🙂

   • Lise
    Svar
    Skrevet på07:23, 4. august 2015

    Supert! Da skal jeg hjem og bake scones :)!

 • Skrevet på21:56, 6. oktober 2015

  Hei!
  Skal ha en gjeng damer og jenter over på Afternoon Tea (vi var i London og på The Orangery i vår og skal ha ett mimretreff). Men det er en fredag kveld og jeg rekker ikke så mye samme dag. Må gjøre klart en god del i forveien. Har du gode råd om hva jeg kan servere? Scones MÅ vi ha, og så tenkte jeg på vannbakels m bringebærkrem (vannbakels kan fryses 🙂 ), agurg sandwitch må vi nok også ha og kanskje lakserull er en grei sak. Men siden det er fredagskveld er de nok litt sultne…
  Hvordan går det om jeg fryser ned scones, for så å varme dem opp før servering?
  Håper du har noen gode råd for å få dette bra (uten at det blir jobbet hele dagen) 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på13:56, 7. oktober 2015

   Hei Mona! Så koselig med afternoon tea-selskap 🙂 Scones kan du fryse og varme i ovnen. (Det gjorde vi til og med på The faboulus Dorchester i i London). Ta de opp fra fryseren og tin (gjerne på varmluft) på ca. 120-150 grader til de er gode og varme i kjernen. Tenker det vil ta rundt 10-15 minutter. Vannbakkelsene kan du helt riktig fylle med krem og fryse. Ha på melisglasur eller sjokolade før servering. Agurk sandwich er et must og skulle du ha lyst på flere kakeslag kan du jo dra på med noen små sarah bernhard. Kan også lages ferdig og fryses! På luksushotellet i London serverte vi også minimuffins. Lykke til og kos dere!

   • Mona
    Svar
    Skrevet på19:50, 30. september 2018

    De ble knallgode og afternoon tea ble en kjempesuksess! Har dessverre ikke fått gjentatt suksessen, men har bakt scones ute dull pakke.

 • Skrevet på10:12, 17. mars 2016

  hei konditor-elin! kom nett heim frå dublin, der går det i afternoon tea og scones, fantastiske saker. eg meiner det britiske og irske kjøken er kraftig undervurdert. lagar scones etter di oppskrift no, eg lagar dei mindre: dei eg fekk førre veke var store som hus og litt tørre, eg har dei i små muffinsformar, eg er ikkje sikker på om dei er høge nok, 5-6 cm, men på augemål er dei passe, kva tenkjer du om steiketida og størrelsen? og kva er oppskrifta på clotted cream? kan eg lage deigen natta før? helsing randi

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:58, 17. mars 2016

   Hei Randi
   Steketid blir nok kanskje litt kortere når du lager dem mindre, det er tykkelse som avgjør. Men hvorfor putte dem i muffinsformer? Denne deigen kan du ikke lage natten før fordi bakepulver begynner å virke litt med det samme du har det i. Det betyr at det «siver ut» litt futt av deigen hele tiden mens den står. Dagen etter vil det være mindre hevemiddel igjen. Så var det clotted cream. Jeg har ingen anelse hvordan det skal gjøres – vet det er noe med upasteurisert melk som skal stå et døgn slik at fløten «klumper seg» på toppen. Det er dette som er clotted cream. Selv har jeg aldri forsøkt. Lykke til med baksten 🙂

   • Skrevet på12:57, 17. mars 2016

    baksten vart superbra! veldig luftige, ikkje tørre. eg prøvde muffinsformar fordi eg ikkje kjenner deigtypen nemneverdig, så har eg eit muffinsbrett som passa, utan formane vil dei lett sette seg fast. neste gong kjem eg til å legge dei rett på steikebrett med bakepapir, då dei veks i høgda og ikkje i breidda…eg la elles rosinene i kokande vatn natta før, eit anna råd eg har snappa opp på krem.no, det vart kjempegodt. eg såg lenger oppe i kommentarfeltet at det går an å fryse dei, då er jo alt berre fryd! eg steikte dei i 10 min/220c – då vart dei lette og saftige. neste gong skal eg servere med lemon curd, eg prøvde nokre i irland som vi fann i butikken, men dette er eit produkt som heilt klart er best heimelaga, slik som scones;-) i irland har eg og fått små scones (afternoon tea) med krem/syltetøy, trur det er like greitt som clotted cream, men eg kjem truleg til å prøve tilsette sitronskal i deigen.

   • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på14:04, 17. mars 2016

    Høres perfekt ut! Takk for at du deler 🙂

 • Kamilla
  Svar
  Skrevet på17:02, 6. mars 2018

  Hei! Hva er grunnen til att sconsene må hvile i 1 time før steking??

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på18:14, 6. mars 2018

   Du er ikke den første som spør, min teori er denne: som du ser er det mye bakepulver i denne oppskriften. Bakepulver reagerer med varme, men noe vil starte å virke med det samme, og ved å stå en time vil du få en slags «heving» (ja, det høres kanskje litt rart ut). Det vil også gi en veldig fin konsistens på sluttresultatet når sconesen får hvile en hel time før de blir stekt. Om du får mulighet kan du jo prøve begge deler – rett i ovnen etter utbaking, eller hvile en time før steking. Lykke til!

 • Lisa Lund Nielsen
  Svar
  Skrevet på19:02, 30. september 2018

  Hei hei.
  Takk for flott nettside med masse flotte og spennende oppskrifter.
  Tenkte jeg skulle prøve meg på scones for første gang, å lurer på om det er best å blande sammen deigen for hånd, eller om det er greit å blande de sammen med kjøkkenmaskin?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:25, 1. oktober 2018

   Begge deler går helt fint, bare ikke elt for lenge i maskin. Fordelen med å kna sammen for hånd er at du enkelt får den flakete og fine konsistensen.

 • Birgitte
  Svar
  Skrevet på09:51, 9. oktober 2018

  Hei
  Elsker UK og alt som hører til, inkludert scones.
  Men har du en god oppskrift på en litt grovere type også, gjerne med bær / frukt / nøtter?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:37, 9. oktober 2018

   Har ikke grove med frukt og nøtter, men denne er laget med litt ekstra godt i : http://www.krem.no/hjem/julescones
   Dersom du ønsker scones litt grovere kan du prøve å erstatte 1/3 del av melet med for eksempel fullkornsmel.

 • Karin Andresen Rafoss
  Svar
  Skrevet på10:55, 30. september 2020

  Nydelige scones.
  Hilsen Kokke – Karin 🙂

 • Kokke-Karin
  Svar
  Skrevet på10:57, 30. september 2020

  Nydelige scones.

 • Jonn Mero
  Svar
  Skrevet på21:41, 11. september 2022

  Neste gang tilsett en strøken teskje med pepper. Løfter smaken veldig og gir god ettersmak. Gjør det med muffins, med atskillig suksess.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...