Din handlekurv er nå tom!
Elins glutenfrie boller
Etter mange år – her er den – ikke bare i boka Søt bakst, men for alle. Her får du oppskrift på fantastiske glutenfrie boller!
I min glutenfrie grunnoppskrift har jeg brukt mel fra Semper. Bruk gjerne en annen glutenfri blanding om det er det du har i skuffen. I alle oppskriftene kan smør erstattes med melkefri margarin, melk erstattes med vann og egg og kardemomme droppes helt.
I min familie har vi flere med cøliaki men jeg har aldri tatt utfordringen med å bake glutenfrie boller. Mest fordi jeg har sett på det som nærmest umulig å få til. Etter å ha lest meg opp på glutenfri bakst satte jeg sammen en oppskrift som tar utgangspunkt i grunnoppskriften jeg bruker til «alt». Pene ble de ikke, men om smakte det boller? Ja gjett om det gjorde. Luftige og kjempegode. Tolv poeng til meg! Deigen kan brukes som utgangspunkt for det du måtte ønske å bake, for eksempel stenger, kringle eller snurrer.
Elins glutenfrie boller (ca. 15 stk)
300 g Semper mix
2 ss Finax Psyllium (20 g) (tidligere Fiberhusk)
1 dl sukker (90 g)
20 g fersk gjær
3 dl lunken væske (gjerne melk)
75 g smør (romtemperert eller kaldt)
2 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 egg (valgfritt)
en klype salt
1 egg til pensling (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene sammen i bakemaskinen. Bruk grind. Kjør blandingen på høy fart i starten slik at du får ut alle klumper.
2. Forsett å kjøre maskinen på middels fart i ca. 7-10 minutter. Deigen skal ha en klissete konsistens.
3. Pakk bakebollen inn i plast og la den stå på benken en times tid.
4. Strø litt glutenfritt mel på bordet og hell deigen ut av bollen. Del den opp i biter på ca. 60-70 gram.
5. Ta litt glutenfritt mel eller olje på hendene og trill deigbitene til runde boller.
6. Sett på plate med bakepapir. La etterheve i 30-45 min.
7. Stek lavt i ovnen på 220 grader (over/undervarme) eller 200 grader på varmluft i ca 7-12 minutter. Avkjøl på rist.
Gry Dillan
Hei Elin,
Jeg har ikke prøvd denne oppskriften før, men jeg har et par spørsmål før jeg starter. Jeg pleier å bake kringle med vanlig mel, og da bruker jeg kulturmelk og dobbelt porsjon med smør. Det gjør kringla god, synes jeg. Kan jeg gjøre det samme med glutenfritt mel? Hilsen Gry
Elin Krem.no
Det må du nesten bare teste ut selv. Kulturmelk går helt fint, men dobbelt opp med smør vil gjøre baksten «tyngre» (gjelder både glutenfritt og vanlig mel).
Gry Dillan
Ok. Da gjør vi et forsøk 🙂