Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Elins glutenfrie boller

Elins glutenfrie boller

Etter mange år – her er den – ikke bare i boka Søt bakst, men for alle. Her får du oppskrift på fantastiske glutenfrie boller!

I min glutenfrie grunnoppskrift har jeg brukt mel fra Semper. Bruk gjerne en annen glutenfri blanding om det er det du har i skuffen. I alle oppskriftene kan smør erstattes med melkefri margarin, melk erstattes med vann og egg og kardemomme droppes helt. 

I min familie har vi flere med cøliaki men jeg har aldri tatt utfordringen med å bake glutenfrie boller. Mest fordi jeg har sett på det som nærmest umulig å få til. Etter å ha lest meg opp på glutenfri bakst satte jeg sammen en oppskrift som tar utgangspunkt i grunnoppskriften jeg bruker til «alt». Pene ble de ikke, men om smakte det boller? Ja gjett om det gjorde. Luftige og kjempegode. Tolv poeng til meg! Deigen kan brukes som utgangspunkt for det du måtte ønske å bake, for eksempel stenger, kringle eller snurrer.

Elins glutenfrie boller (ca. 15 stk)
300 g Semper mix
2 ss Finax Psyllium (20 g) (tidligere Fiberhusk)
1 dl sukker (90 g)
20 g fersk gjær
3 dl lunken væske (gjerne melk)
75 g smør (romtemperert eller kaldt)
2 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 egg (valgfritt)
en klype salt
1 egg til pensling (valgfritt)


Slik gjør du:
1. Bland alle ingrediensene sammen i bakemaskinen. Bruk grind. Kjør blandingen på høy fart i starten slik at du får ut alle klumper.
2. Forsett å kjøre maskinen på middels fart i ca. 7-10 minutter. Deigen skal ha en klissete konsistens.
3. Pakk bakebollen inn i plast og la den stå på benken en times tid. 
4. Strø litt glutenfritt mel på bordet og hell deigen ut av bollen. Del den opp i biter på ca. 60-70 gram.
5. Ta litt glutenfritt mel eller olje på hendene og trill deigbitene til runde boller.
6. Sett på plate med bakepapir. La etterheve i 30-45 min.
7. Stek lavt i ovnen på 220 grader (over/undervarme) eller 200 grader på varmluft i ca 7-12 minutter. Avkjøl på rist.

Rør sammen deigen med en grind
Ta litt olje på hendene og trill boller
Sett på brett og etterhev
Pensle med egg og stek
Kanskje ikke verdens vakreste, men gode? Å ja!
For å få litt variasjon rullet jeg noen av bollene i svensk perlesukker


5 based on 2 reviews
3 Kommentarer
  • Gry Dillan
    Svar
    Skrevet på19:12, 25. august 2024

    Hei Elin,
    Jeg har ikke prøvd denne oppskriften før, men jeg har et par spørsmål før jeg starter. Jeg pleier å bake kringle med vanlig mel, og da bruker jeg kulturmelk og dobbelt porsjon med smør. Det gjør kringla god, synes jeg. Kan jeg gjøre det samme med glutenfritt mel? Hilsen Gry

  • Gry Dillan
    Svar
    Skrevet på17:13, 28. august 2024

    Ok. Da gjør vi et forsøk 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Bollefocaccia med ba..

Brune bananer på benken (igjen!) og fryseren er...

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...