Din handlekurv er nå tom!
Fyrstekake med en vri
Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg vedder!), og her har jeg forsøkt å gjøre den enda bedre enn min første oppskrift på fyrstekake, som ble lagt ut for ti år siden. Det var med andre ord på tide. Jeg prøvde å lage dem som mini-fyrstekaker, laget i muffinsformer. De ble perfekt uperfekte, for resultatet av begge mine forsøk ble at minikakene ble små vulkaner.
Pytt, det får bare være, for her er det jo smaken jeg ønsket å forbedre. Jeg syntes nemlig at det hjemmelaget fyrstekake smaker så lite. For å få mer smak kan du riste mandler/mandelmel på 200 grader i ca. 10 minutter. Men det jeg mangler for å få en god masse er jo bittermandel. En giftig mandel man bruker små mengder av for å sette god smak på mandelmassen. I mangel på den giftige bittermandelen måtte jeg ta andre grep, og nå er jeg spent på om du liker denne varianten? Valget falt på å erstatte noe av mandlene i oppskriften med valnøtter. Det ble faktisk veldig godt!
Hvis du først er i det eksperimentelle hjørnet kan jeg anbefale både kanel og kardemomme i fyllet. Det er opp til deg!
Vil du heller bake den i en rund form? Ingen fare, det er den samme oppskriften som gjelder. Du trenger bare en springform på 22-24 cm.
Fyrstekake med en vri
mørdeig
100g melis
200g margarin/ smør
300g hvetemel
1 egg
2 ss kaldt vann
fyrstekakemasse
200 g finmalte mandler / mandelmel
50 g malte valnøtter (jeg brukte en foodprocessor)
130 g melis
100 g brunt sukker (farinsukker)
1/4 ts salt
100 g (ca. 3 stk) eggehviter
2 ss brun rom (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Lag mørdeig. Bland alle ingrediensene til en deig, bruk gjerne hendene (ikke arbeid deigen for mye). Legg deigen kjølig minimum en halv time før du bruker den. Kjevle ut deigen ca. 1.5 mm tykk. Stikk ut ringer på 10 cm i diameter og legg i en metall-muffinsform (12 stk) eller kle en springform ca. 22-24 cm. La deigen gå ca. 3-4 cm opp på kanten.
2. Bland sammen malte mandler, valnøtter, melis/ brunt sukker, salt og eggehvite. Fordel massen i mørdeigsskallene.
3. Kjevle ut litt mørdeig (ca. 1.5 mm tykt) og skjær ut strimler på 1/2 – 1 cm som legges i kryss-mønster oppå fyllet. Fukt med litt vann og klem godt sammen i kantene.
4. Mini-fyrstekaker stekes på på 180 grader over/undervarme i ca. 30 min. Kake i springform ca. 35-45 minutter.
Marit-Anne Heimvik
Ser du bruker valnøtter. Det er sikkert veldig godt. Jeg har fått så sansen for pecannøtter. Prøver det jeg da😁