Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Fyrstekake med en vri

Fyrstekake med en vri

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg vedder!), og her har jeg forsøkt å gjøre den enda bedre enn min første oppskrift på fyrstekake, som ble lagt ut for ti år siden. Det var med andre ord på tide. Jeg prøvde å lage dem som mini-fyrstekaker, laget i muffinsformer. De ble perfekt uperfekte, for resultatet av begge mine forsøk ble at  minikakene ble små vulkaner.

Pytt, det får bare være, for her er det jo smaken jeg ønsket å forbedre. Jeg syntes nemlig at det hjemmelaget fyrstekake smaker så lite. For å få mer smak kan du riste mandler/mandelmel på 200 grader i ca. 10 minutter. Men det jeg mangler for å få en god masse er jo bittermandel. En giftig mandel man bruker små mengder av for å sette god smak på mandelmassen. I mangel på den giftige bittermandelen måtte jeg ta andre grep, og nå er jeg spent på om du liker denne varianten? Valget falt på å erstatte noe av mandlene i oppskriften med valnøtter. Det ble faktisk veldig godt!

Hvis du først er i det eksperimentelle hjørnet kan jeg anbefale både kanel og kardemomme i fyllet. Det er opp til deg!

Vil du heller bake den i en rund form? Ingen fare, det er den samme oppskriften som gjelder. Du trenger bare en springform på 22-24 cm.

Fyrstekake med en vri

mørdeig
100g melis
200g margarin/ smør
300g hvetemel
1 egg
2 ss kaldt vann

fyrstekakemasse
200 g finmalte mandler / mandelmel
50 g malte valnøtter (jeg brukte en foodprocessor)
130 g melis
100 g brunt sukker (farinsukker)
1/4 ts salt
100 g (ca. 3 stk) eggehviter
2 ss brun rom (valgfritt)

Slik gjør du: 
1. Lag mørdeig. Bland alle ingrediensene til en deig, bruk gjerne hendene (ikke arbeid deigen for mye). Legg deigen kjølig minimum en halv time før du bruker den. Kjevle ut deigen ca. 1.5 mm tykk. Stikk ut ringer på 10 cm i diameter og legg i en metall-muffinsform (12 stk) eller kle en springform ca. 22-24 cm. La deigen gå ca. 3-4 cm opp på kanten.
2.  Bland sammen malte mandler, valnøtter, melis/ brunt sukker, salt og eggehvite. Fordel massen i mørdeigsskallene.
3. Kjevle ut litt mørdeig (ca. 1.5 mm tykt) og skjær ut strimler på 1/2 – 1 cm som legges i kryss-mønster oppå fyllet. Fukt med litt vann og klem godt sammen i kantene.
4. Mini-fyrstekaker stekes på på 180 grader over/undervarme i ca. 30 min. Kake i springform ca. 35-45 minutter.

 

Etter at deigen er ferdig og lagt kjølig, bland sammen ingrediensene til fyllet

 

Kjevle ut deigen ca. 1-5 mm og stikk ut ringer, evt kle en springform

 

Klem deigen godt ut i formene

 

Fordel fyllet

 

Kjevle ut resten av deigen til strimler som legges på kakene

 

Fukt kanten med litt vann før du legger deigen på. Klem sammen i kantene

 

Stekes ca. 30 minutter over/undervarme 180 grader

Saftige og gode mini-fyrstekaker med et fyll som oser av luksus. Kan fint fryses.

Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Bollefocaccia med ba..

Brune bananer på benken (igjen!) og fryseren er...

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...