Din handlekurv er nå tom!
Gifflar
Små sommernytelser til strandbagen
Deigen er enkel å jobbe med, men husk – disse skal være små, virkelig små. Denne deigen er ganske stor og gir rundt 100 små kanelsnurrer. Jeg pleier å steke opp en hel haug, avkjøle godt og legge poser med 10 eller 15 småboller i fryseren. Så er det bare å huske og pakke med en pose eller to i strandbagen eller piknik-kurven før du drar. Så gode disse er tror jeg neppe du glemmer det.
Gifflar
50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1 dl sukker
2 egg
16-17 dl hvetemel
Fyll:
100 g smør
50 g brunt sukker
2-3 ts kanel
Slik gjør du:
Bland alt det tørre i en bakemaskin. Ha i kald eller romtemperert væske, egg og gjær. Elt deigen i 10-15 minutter. Tilsett smør i terninger.
Deigen eltes ca. 5-6 minutter etter at smøret er tilsatt. Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile.
La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose. Når deigen har hevet til dobbel størrelse kan du begynne utbakingen.
Del deigen i to.
Kjevle ut et rektangel, del rektangelet i to. Rør sammen mykt smør, kanel og sukker og stryk på.
Bruk en finger og ha litt vann på nederst på deigen du skal rulle sammen. Pass på å få skjøten under. Rull sammen og klem litt sammen. Del opp i ca. 3 cm store biter. Sett på en bakeplate kledd med bakepapir.
Gjenta med andre del av deigen.
La giflene heve enda en gang (ca. ½ time). Pensle med egg og stek på 220 grader 5-7 minutter.
Maja
De så herlig ut! De skal prøves i dag. Hvor mye sukker skal det være i fyllet?
Konditor-Elin
Uff, Maja – jeg har ikke sett at dette har falt ut – det skal være en halv desiliter (eller ca.45 gram)
Mona
Kan man bruke rørsukker i fyllet i istedenfor brunt sukker? Eller bør jeg gå for hvitt? Er på hytta Sverige og de hadde ikke brunt sukker i nærbutikken.
Konditor-Elin
Bruk det sukkeret du har! Alt går å bruke.
Benedicte
Må det brukes fersk gjær eller kan man bruke tørrgjær?
Elin Krem.no
Bruk gjerne tørrgjær.
Asra
Heei Hvordan brun sukker skal man bruke
Elin Krem.no
Det du har!
Miriam
Hei
Ca hvor stort skal rektangelet være
Elin Krem.no
Det har jeg ikke mål på. Ikke så farlig, så lenge du deler i biter på ca. 3 cm..prøv se på bildene hvor tynn deigen er kjevlet.
Anna L.
Disse har jeg lyst til å bake! 😍
Men jeg lurer også hvor stort rektangel du kjevler. Oppskriften gir ca 100 gifflar og rektangelet deles i to, dvs ca 50 pr halvdel. Hver giffel (?) er ca 3 cm bred. Da må rektangelet være ca 150 cm bredt/langt.
Beklager at jeg pirker, men jeg får det ikke helt til å gå opp.
Hilsen nybegynner som må ha det inn med teskje 😂
Elin Krem.no
Det er «hundre» år siden jeg lagde disse og jeg har ikke nøyaktige mål, men hvis du ser på bildet så har jeg ikke kjevlet rektangelet 150 cm langt, jeg har kjevlet det kortere med delt deigen i to strimler. Det har jeg gjort to ganger. Håper du ser på bildene og skjønner mer..
Hanne
Denne oppskriften er helt super! Har bakt den flere ganger i sommer. Helt perfekt for en småbarnsfamilie å ha en pose i sekken med på tur! Takk!
Laila
Takk for fin oppskrift, ble veldig gode og har fått mye skryt av baksten!