Hjemmelagde Punsjboller/Romkuler
Små konfektbiter laget av kakerester. Jeg kaller dem både Romkuler og Punsjboller. Ingen ukjente ingredienser i disse så lenge du lager dem selv. Selvlagd er vellagd.
Romkuler/ Punsjboller250 g myke kakerester (gjerne avskjær fra sjokoladelangpanne) 1 1/2 dl melis 2 ss bringebærsyltetøy 2 ss kakao 1 ts vaniljesukker 1 ts rom essens (eller 2 ss ekte rom)
Slik gjør du: 1. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med grind (flat visp) eller krok. 2. Trill massen til passe store kuler. 3. Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull i strøssel eller kokos.
Oppbevar i tett boks.
|
En konditors bekjennelser..
Jeg skal være helt ærlig med deg. Kjøpe-punsjboller er noe av det aller verste jeg vet. Jeg snakker om punsjbollene du får kjøpt i butikken eller i bakeriutsalget. Ofte kledd i grønn marsipan, eller solgt som digre klumper dyppet i sjokolade og med krymmel på. Punsjboller lages av kakerester, melis, kakao, syltetøy, romessens og fett. Greit det. Men det som i mange tilfeller skjer er at man faller for fristelsen til å bli kvitt avskjær og rester som ikke har noe i en kake å gjøre. Og samtidig putte i mer fett en hva som strengt tatt er nødvendig. Da er det ikke lenger greit. Jeg påstår ikke at punsjboller blir laget på denne måten i norske bakerier og konditorier, men vet at det har skjedd. Det blir som med lasagnen som viste seg å inneholde hestekjøtt; -hvem vet egentlig hva som er puttet i dem?
Det beste er å lage romkulene selv. Uten alt fettet og alt-det-du-ikke-veit i. Punsjboller laget på den riktige måten er nemlig som små konfektbiter. Utgangspunktet er myke kakerester, melis, syltetøy, litt kakao (om nødvendig) og romsmak. Vit at oppskriften kan tøyes og bøyes. Jeg hadde i dag 350 g rester fra en sjokoladelangpanne (som jeg hadde tatt vare på og lagt i fryseren), og tilsatte bare litt mer syltetøy for å få den rette konsistensen. Kakao behøvde jeg ikke å ha i. Og husk – kulene skal være små. Dette er mektige saker.
|
Alle ingredienser puttes i en kjøkkenmaskin og kjøres sammen til massen har en fast konsistens.
|
Rull en pølse og del opp i passe store biter som trilles til kuler.
|
Smelt litt sjokolade. Dypp kulene såvidt i litt sjokolade, rull de i hendene dine og legg over i ønsket krymmel. Jeg har her tre typer: kokos, sjokoladekrymmel eller fargerike små krymmelkuler.
|
Har du avskjær fra et sukkerbrød eller en sjokoladekake? Ikke kast det. Putt i fryseren og lag noen lekre kuler med romsmak 🙂
Be the first to write a review
Evy
Hei. Jeg hadde prøvd å lage sjokoladeboller av jyttemel, men mangelen på gluten gjorde dem smulete, så nå har jeg lett meg frem til denne oppskriften. Ser at noen oppskrifter bruker eggeplommer, men det er jeg skeptisk til. Jeg er vanligvis glad i punsjbrød og punsjboller, spesielt den sprøheten sjokoladen på begge sidene av et punsjbrød. I barndommen valgte jeg det av to konditorier som hadde mest strøssel på sine håndfuller.
Konditor-Elin
Hei Evy! Jyttemel er nytt for meg, men generelt vil jeg si at jeg ikke anbefale å tilsette hverken rå egg eller hvetemel i disse kulene. Knasende gode skal de være 🙂
Evy
Jyttemel er helt uten gluten, og passer nok fint til formkaker og sauser. Et familiemedlem er matintolerant, og selv passer jeg meg litt for sukker, så punsjbollene ble laget med sukrinmelis og dekket med sukkerfri sjokolade, og de ble gode.
Hanne Løkås Veigård
Ser veldig gode ut! Hvor får du tak i denne typen kakekrymmel? Jeg syns «pinnekrymmel» blir så uelegant på små konfektkuler.
Pludrehanneklem
Konditor-Elin
Hei Hanne! Denne krymmelen har jeg kjøpt på Søstrene Grene. Ellers har de tonnevis å velge i mellom på Jernia.
Anette
Jeg er helt enig i dine punsjebolle-betroelser. jeg ELSKER punsjboller. jeg spiser meg kvalm på de… Jeg var absolutt ikke klar over at det var slik du lagde dem…man lærer noe nytt hver dag !
Denne oppskriften skal absolutt testes, flott at du deler den. (selv om jeg tror jeg fortsatt kommer til å fortsette å kjøpe de grønnkledde klumpene ..)
Konditor-Elin
Haha, Anette – hver sin smak. Nå kan du snart lage de grønne klumpene selv 😉
Thomas
Jeg kan fortelle at seriøse bakerier bruker kakerester. Da jeg jobbet som konditorlærling brukte vi ofte former uten bund når vi laget sukkerbrød og sjokoladekaker. Da fløyt det alltid litt ut på sidene og disse restene ble brukt mye til Punsjboller. Men tviler på at Sætre og disse industribakerene gjør dette!
Lavinia
Jeg elsker punsjboller det er så godt……..elsker det🍡
Maia
Vi har helt lik skål
Britt May Hagerup
Kjempegod oppskrift! Jeg er redd for at jeg kommer til å spise opp deigen før jeg har fått laget kulene ferdig 🙂
Vigdis
Hvis man vil lage glutenfrie punsjboller, kan man bake glutenfritt sukkerbrød og bruke det som ingrediens. De ble riktig gode ❣
Konditor-Elin
Supert tips!
Nelli
Hei. Kan man fryse romkulene når de er ferdig i en tett beholder eller kan de kun oppbevares i kjøleskap?
Konditor-Elin
De kan oppbevares i kjøleskap ca. en uke, eller du kan fryse dem. Jeg har gjort begge deler 🙂
Kokkekamp på skolen
Hei:) denne oppskriften ser kjempe god ut! Jeg og venninna mi bestemte oss for å lage punsjboller på kokkekampen på skolen, men vi har bare 2 timer og 15 minutter på å lage maten. Så jeg lurte bare på hvor lenge punsjbollene må stå i kjøleskapet eller om de i det hele tatt må stå i kjøleskapet før de serveres.
Konditor-Elin
Hei! Disse behøver ikke stå kjølig før servering men blir litt fastere i fisken om de får stå i kjøleskap en times tid.
Ella Qvam
Jeg har endel pepperkaker som jeg har kjørt i foodprofessoren. Kan jeg bruke dem til punsjboller?
Elin Krem.no
Ja! God ide!