Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Boller med (og uten) rosiner

Boller med (og uten) rosiner

Bilde

Grunnoppskrift for alle bollebakere

Boller med eller uten rosiner? MED! Eller? Her får du grunnoppskriften på søt gjærdeig som jeg bruker til «alt».
Søt gjærdeig er kanskje det jeg liker aller best å bake, og lenge sverget jeg til denne oppskriften – en oppskrift med 3.5 dl væske og 50 g gjær. Det er en oppskrift som fungerer fint for deg som vil ha bollene raskere på bordet. For deg som ikke har bakt så mye med gjærdeig før. Deigen er lett og jobbe med og hever fort.

Men – sannheten er, at jeg hele det siste året kun har brukt oppskriften du finner under her. Med 3 dl væske og 25 gram gjær. Den trenger litt lenger tid. Jeg har også endret litt på fremgangsmåten. Hvorfor jeg har gått over til denne? Fordi jeg syntes den gir bedre smak og konsistens. Jo mindre gjær – jo lenger hevetid, jo bedre smak. 

Fremfor å bruke væske som er varmet bruker jeg nå heller kald eller romtemperert væske. Grunnen får du her (klippet fra mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig):

3. Bruk heller kald enn varm væske og rom-tempererte ingredienser
Tid og TEMPERATUR er alfa og omega for å lykkes med gjærdeig. Gjær er en levende organisme og trives aller best rundt 37 grader, men dør ved 45 grader. Tidligere har jeg skrevet at man skal bruke væske som holder 26-28 grader. Fingervarmt er mellom 26-28 grader, men det er ikke sikkert er så lurt. Det som skal til for at deigen skal utvikle et fint og sterkt glutennettverk er nemlig langvarig elting i maskin. Og da vil deigen øke i temperatur med ca. 1 grad per minutt. En deig bør eltes minimum 10 minutter, og da sier det seg selv at deigen kan bli for
 varm. Å bruke iskaldt mel/ væske vil kanskje gjøre hevingen noe mer langdryg, men da har du kontroll. Den vil heve – sakte men sikkert.

Gjæren kan du enten smuldre med fingrene og ha rett i bakebollen, eller røre ut i væske. Tørrgjær blandes godt ut i melet. Jeg har også tilsatt smøret nesten helt til slutt av elteprosessen. I terninger. Tidligere har jeg smeltet smøret og hatt det i sammen med væsken. For å være helt ærlig merker jeg ikke så veldig stor forskjell på deigen når jeg tilsetter smøret mot slutten av eltingen. Men jeg har lest meg opp og hørt på eksptertisen. De sier at det lønner seg å tilsette fettet mot slutten av eltingen. Det hjelper deg til et luftigere resultat. Sier de som kan dette, altså.

Har du eltet deigen godt og fått tatt testen på om den er ferdig knadd (se fremgangsmåte) så har den vanligvis en god temperatur. Den er ikke kokvarm, men lun. Det setter gjæren i gang. Min rosinbolledeig var kald. Jeg brukte kald væske, eltet godt, men likevel var deigen kald. Hva gjør man da? Jo, man venter. Setter deigen til heving – og tar tiden det tar. I mitt tilfelle sto deigen i nesten to timer før jeg bakte den ut. Og etter at jeg hadde bakt ut deigen sto bollene enda halvannen time. Dette skriver jeg fordi du skal skjønne at det å bake med gjær sjelden fortoner seg som rutinearbeid. Du må kjenne på deigtemperaturen, ta tiden til hjelp og lese deigen. Disse bollene ble et dagsprosjekt. Jeg satte deigen klokka ti og stekte det siste brettet klokka to. Sånn er det ikke hver gang. Jeg brukte kald væske og visste at melet var kaldt og kunne derfor med fordel lunket melken litt – da hadde prosessen gått litt raskere. 

Så var det dette med rosiner. Jeg er veldig glad i rosinboller, men da må det være gode rosiner. Ikke sånne innskrumpa knorter. Jeg liker store, saftige blå rosiner – eller de litt lysere kalt sultanas. Og her skal du få et grådig godt tips (for deg som har rosiner som har ligget litt for lenge i skuffen): Putt rosinene i en kopp og hell på varmt vann. La rosinene stå en time eller to (eller aller helst et døgn). Da vil rosinene suge til seg væske og gjøre baksten saftig og god. 

For å unngå tørking under heving pakker jeg først bakebollen inn i plast (første heving), deretter platene med boller (andre heving). Det er ikke like enkelt å pakke en hel plate inn i plast (jeg hadde en diger pose) – alternativt kan du legge et håndkle over. Hovedsaken er at overflaten ikke skal tørke helt ut.

Før bollene går i ovnen pensler jeg med egg tilsatt litt vann. Husk at du skal pensle med lett hånd. Hvis du «trykker» penselen ned i bollene forsvinner luften og de kan falle sammen. 

Boller
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

1 egg til pensling

Slik maler du kardemomme selv

​Valgfritt: ca. 50 – 100g rosiner eller sultanas (bløtlegges en time eller en dag før) 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Helt mot slutten tilsettes rosinene. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.

5. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
6. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) Lag biter på ca. 50 gram eller mer. Rull til boller og sett på en plate kledd med bakepapir. 
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. (Putt gjerne i en pose – se bildet)
8.  Stekes på 220 grader (over/undervarme) 7-10 minutter

Bilde

Mitt heveskap, eller raskeskap på fagspråket, er en diger Jerniapose. Lukker den helt, så bevares all fuktighet i posen. Dermed tørker ikke bollene ut under heving
Bilde

Bollene er ferdig hevet og pensles med lett hånd. Ikke klem all lufta ut av dem!  
Bilde

Inn i ovnen på 200-220 grader i 7-10 minutter. Bollene skal ha farge under. Da er de ferdige. Bruker under/ overvarme. 
Bilde

Ai låv gluten and carbs! Også rosiner, da. 
Bilde

Rekk opp handa alle som liker boller og kakao. Tenkte, meg det ja….
5 based on 1 reviews
21 Kommentarer
  • Skrevet på15:57, 21. januar 2016

    hei elin! tusen takk for skikkeleg superflott bakeblogg med masse innhald og lærdom;-) eg skal bake desse bollane til bursdagen min, kan eg bake ut bollane direkte etter elting og sette dei på kaldheving natta over og få rykande ferske bursdagsbollar til frukost….? beste helsing randi

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på19:05, 21. januar 2016

      Det kan du fint gjøre Randi. Men jeg tror jeg ville ha redusert gjærmengden enda litt til. Er litt usikker her, men kanskje 10 eller 15 gram? Husk å bruke kald væske. Det beste er å la deigen hvile litt før du triller bollene. Deigen er som regel veldig «strev» med det samme den er ferdig eltet. Husk at bollene trenger en halvtime på benken før de går i ovnen. PS. Har aldri kaldhevet boller selv over natten, så fortell meg gjerne hvordan det gikk 🙂

  • Skrevet på11:29, 29. januar 2016

    Hei!
    Man trenger ikke en kjempe-plastpose for å dekke til platene med boller, flere års erfaring viser at man klarer seg fint med en helt vanlig handlepose som man klipper opp i sidere ;o)
    Bollene står til heving nå!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:22, 29. januar 2016

      Det har du helt rett i Berit! Takk for at du deler gode tips 🙂 Håper bollene smaker. GOD helg 🙂

  • Maja
    Svar
    Skrevet på23:55, 31. januar 2016

    Jeg rekker opp hånda! Fordi jeg liker boller og jeg liker at du deler alle gode tips!
    En annen ting jeg har lyst å spørre deg om er om du ser slike bakeprogram på tv.n. Bakekrigen, og så går det jo en drøss av utenlandske… Manuela Kjeilen har også fått et nå, men det har jeg ikke sett på.
    Det jeg syns er rart er at de ikke setter opp håret!!! Mange har langt hår som henger løst, subber borti bakebordet. Er ikke det en helt vanlig ting å gjøre når man holder på med bak og matlaging?

    • Old-school-elin
      Svar
      Skrevet på00:43, 1. februar 2016

      Altså, Maja. Her har vi en felles sak. Jeg har skrevet om det før – dette med håret. Jeg irriterer meg grønn over det. Én strikk. Det er alt jeg vil se. En liten strikk som samler håret vekk. Manuelas serie har jeg sett klipp i fra, og hun er jo back to the sixties eller noe sånt i den serien mao høyt oppsatt hår . Men resten av tv-kake-baker-røkla…. sett på dem skaut.

  • Skrevet på08:44, 1. februar 2016

    Jeg sendte mail til Bakekrigen om akkurat det, men fikk aldri noe svar. Det er udelikat!
    Hver gang jeg ser det så kjenner jeg følelsen av når jeg spiste panini med et langt hår godt inni smeltet ost og skinke på en café i Oslo. Det er ca 10 år siden ha! ha!
    Jeg kastet opp! Æsj!

  • Skrevet på08:08, 8. februar 2016

    hei konditor-elin, no er det ferske bollar til bursdagsfrukosten, kan anbefalast og tusen takk for god rettleiing;-) eg brukte 25g jær, fordi eg hugsa ei anna oppskrift der den gjærmengda vart veldig vellukka,men då eg tok ut første brettet frå omnen hugsa eg at i den oppskrift var utgangspunktet 50g…men det smakar utsøkt! eg likar særleg godt konsistensen på desse bollane. eg laga deigen i 18tida i går kveld, og fekk dei i omnen til ca 0745, då ser eg og at dette funkar, då kan ein jo planlegge i god tid, for desse er absolutt best heimelaga!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:09, 9. februar 2016

      Tusen takk – så fin tilbakemelding å få!

  • Tonje
    Svar
    Skrevet på13:24, 3. mars 2016

    Hei Elin!
    Her i huset forsøker vi å redusere inntaket av hvetemel, og i den sammenhengen lurte jeg på om du hadde forsøkt å blande inn byggmel i bollene dine. Tror du det vil fungere?
    Tonje

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:59, 3. mars 2016

      Nei er mitt første svar. Det er fordi bygg ikke har egenskap til å danne glutennettverk. Og det må man ha for at en deig skal kunne heve. Du kan likevel prøve å erstatte 30% av hvetemelet med bygg, men du vil da få et noe mer kompakt bakverk. Og er det noe jeg ikke kan fordra så er et blytunge boller. (PS. Du finner mange fine oppskrifter med bygg på Opplysningskontoret for brød og korn sine sider)

  • Linda Marie
    Svar
    Skrevet på13:23, 18. august 2017

    Verdens beste hveteboller! 😀
    Jeg har seriøst gått rundt og dagdrømt om bollene jeg har liggende i fryseren helt siden jeg bakte de forrige helg. Jeg har klart å holde meg unna, men nå tror jeg det blir et par boller til sein lunsj.. 😉

    • Bollebaker-Elin
      Svar
      Skrevet på21:09, 18. august 2017

      Så utrolig fin tilbakemelding å få. Kos deg med dem!

  • Jana
    Svar
    Skrevet på21:34, 25. januar 2018

    Hei Elin, må si tusen takk for den flotte oppskriften! Smakker så deilig.

    • Bolle-baker-Elin
      Svar
      Skrevet på10:23, 26. januar 2018

      Værsågod!

  • Johnny
    Svar
    Skrevet på22:55, 10. november 2021

    Hei Elin,
    Takk for flott bolleoppskrift og fin detaljert bruksanvisning – jeg hentet også litt info om fremgangsmåte fra den andre siden din «Slik lykkes du med søt gjærdeig».
    Jeg prøvde for en stund siden å bake boller fra en annen (rask) oppskrift fra en annen webside, og de bollene skal jeg bruke som murstein i et kommende byggeprsjekt. 🙂
    Så dette var mitt andre forsøk som bollebaker – og for et resultat! 🙂
    Jeg fulgte oppskriften din helt nøyaktig, men droppet det med pensling før steking. I tillegg brukte jeg 8 gram hvetegluten (glutenmel) sammen med melet for å prøve å sikre en luftig bakst. Og selvfølgelig ca 80 gram rosiner som lå i vann en times tid.
    Hver av bollene ble veid til 80-90 gram ved utrulling, tilsammen 13 boller.
    Bollene ble helt fantastiske! Selv 7 timer etter at de var ferdige var de luftige og ferske (lå på fat under plast i ca 6 timer). Det kan nok hende at de hadde holdt seg vesentlig lenger – men da var det ikke flere boller igjen… 😉
    Så denne oppskriften kan jeg virkelig anbefale – fra en helt amatør-bollebaker til både andre amatører og mer erfarne! 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:24, 11. november 2021

      Så stas! Takk for tilbakemelding!

  • Christine Emberland
    Svar
    Skrevet på21:28, 3. august 2022

    Hei Elin. Har dessverre ikke kjøkkenmaskin i husholdningen og lurer på om det lar seg gjøre å få godt resultat med å kna med hendene? Og må en da kna 10 min? 😃

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:36, 4. august 2022

      Vanskelig å si, kommer an på intensitet, men jeg tror du må doble den tiden.

  • Hege
    Svar
    Skrevet på08:19, 5. august 2022

    Hei! Jeg og 3-åringene bakte disse bollene denne uka. Fantastiske boller – det må være de mykeste bollene vi noen gang har bakt!

  • Hege Leren-Søilen
    Svar
    Skrevet på21:52, 1. februar 2024

    For en fantastisk deig å jobbe med og for en smak på kanelsnurrene. 🤩 Kaster alle de gamle oppskriftene jeg har! Tusen Takk! 🌹

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...