Bakepulverkringle

Bakepulverkringle

Det er gjærmangel, mange klager sin nød til meg, derfor tenkte jeg det kanskje kunne passe å bake noe med bakepulver? I skuffen har jeg lenge hatt en håndskrevet oppskrift på ei bakepulverkringle. Den har min farmor skrevet. Bakepulverkringle er kanskje ingen kulinarisk høydare, men det duger som kaffemat. Den litt eldre garde vil nok nikke gjenkjennende til denne kringlen og spa fram gode minner om tørr kakebit attåt kaffekoppen.

Litt vanskelig å forstå denne oppskriften så jeg måtte gjette meg til et par ting. Men godt ble det!

Oppskriften er stor. Det ble litt mye for min familie, så jeg lagde kun halve porsjonen og formet den da til en krans. Den er veldig enkel å lage og puttes rett i ovnen. I min farmor Marthas oppskrift står det både sukat og rosiner, men jeg droppet sukaten (vil du ha i sukat, bruk lik mengde som rosiner). Du kan godt droppe rosinene også. Om du ikke har kardemomme, erstatte det med for eksempel vaniljesukker.

Bakepulverkringle
250 g hvetemel
100 g margarin/ smør
3 ts bakepulver
1/2 ts kardemomme
1 egg
1 dl (90 g ) sukker
1 dl melk
ca. 50 g rosiner (valgfritt)
Topping:
20 g hakka mandler
perlesukker
(melisglasur)

Slik gjør du:
1. Smuldre sammen mel, bakepulver og kardemomme med smør/ margarin (bruk gjerne fingrene) så du får en litt småklumpete masse.
2. Pisk egg og sukker til eggedosis og bland det inn.
3. Til slutt, ha i rosiner og melk. Bland alt sammen, men ikke rør for mye.
4. Plasser små klatter på en bakeplate og form til en ring. Bruk en skje.
5. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 30 min. Bruk gjerne over/undervarme. Steker du på varmluft, skru ned til 180 grader. Steketiden blir noe kortere. Avkjøl og ha på melisglasur.
6. Sett på kaffen!

Alt du trenger! Jeg la rosinene litt i bløt ettersom de var fullstendig harde og inntørka (hell av vannet før rosinene has i deigen).
Smør/ margarin er smuldret med mel, bakepulver og kardemomme. Til høyre: eggedosis av egg og sukker. Helles i det tørre og blandes. Jeg brukte hendene.
Til slutt – melk og rosiner. Bland sammen med en slikkepott eller et røreredskap, men ikke rør for mye.
Legg klatter ved siden av hverandre og stryk ut til en ring.
Hakk mandler og dryss på perlesukker. Stek på 200 grader i ca. 30 min.
Da datteren på tretten smakte sa hun: Det smaker en blanding av serinakaker og litt sånn julebakst. Og jula varer helt til påske – er det ikke så?




Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Enkel retrokake med ..

Egentlig hadde jeg tenkt å vente til farsdag,...

Halloween-lykt

Som dere så i forrige innlegg har jeg...

Halloween-cookies

Halloween er nært forestående, og jeg er mer...

Tiramisubløtkake

Liker du kaffesmak? Da liker du tiramisu. En...

Bollefocaccia med ep..

De norske vintereplene er i butikk. De passer...