Din handlekurv er nå tom!
Bollefocaccia med banan og nøttekaramell
Brune bananer på benken (igjen!) og fryseren er allerede full av bananbiter. Dessuten har jeg bakt *alt* med banan på denne bloggen allerede (det mest populære er denne banankaka og dette bananbrødet).
Så, hva skulle jeg bake? Planen var å lage snurrer i muffinsform med nøttekaramell i bunnen av formene, men planen utgikk ettersom deigen ble i bløteste laget. Og når deigen er bløtere enn bløtest og vanskelig å kjevle, da lager man det som smaker minst like godt: Bollefocaccia!
Da kan man nemlig bare slenge deigen i en langpanne og dytte på noe godsaker. I dag la jeg godsakene under deigen, sånn at det ble en nyyyydelig god nøttekaramell på toppen (når forma snus). Hvis det er noe jeg ville gjort annerledes, så er det å bruke noe annet enn hasselnøtter. De var småharske (som vanlig).
Så, smakte det banan av bollefocacciaen? JA! Det gjorde det. Ikke voldsomt mye, men litt. Og ettersom jeg ikke LIKER banan (haha) var det passe for meg.
Vil du lage denne her uten bananer? Ingen problem, bare sørg for å bruke totalt 3 dl væske (enten melk eller vann) og bruk 90 gram sukker.
Bollefocaccia med banan og nøttekaramell
500 g hvetemel
50 g sukker
20 g gjær (fersk, blå)
250 g moste brune bananer (2 stk)
2 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
en liten klype salt
Sukker, smør og nøtte/mandelfyll
100 g smør/ margarin
100 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
100g nøtter eller mandler
2-3 ts (eller så mye du liker) kanel (valgfritt)
Smelt sammen i mikro eller i en kjele. Smør utover et bakepapir i langpannen.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en kjøkkenmaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og most banan, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.
2. Elt deigen godt på lav/ medium fart.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. La den stå på benken ca. en time.
Etter at deigen har stått på benken en times tid: Lag fyllet og spre det utover et bakepapir i en langpanne ca.40 x 30 cm. Ha deigen i langpannen. Ta litt nøytral olje på hendene og kna deigen ut helt i kantene. Etterhev på benken i ca. 1 time. Stek lavt i ovnen på 220 grader (over/undervarme) eller midt i ovnen på 210 grader på varmluft i ca 10-15 minutter (jeg brukte pizzaeffekt for å få ekstra god karamellfarge). Hvelv over på fat og dra av bakepapiret. Spiiiis!
Perfekt karamell, nam!