Din handlekurv er nå tom!
Brioche hamburgerbrød tangzhong
Sola steiker, det er grillvær her i sør og den mest besøkte oppskriften på bloggen er for tiden pølsebrød og hamburgerbrød – tangzhong. I dag har jeg tatt steget ett hakk lenger opp i mot luksus og laget hamburgerbrød av briochedeig. Brioche er omtrent som en bolledeig, bare med mye mer egg og smør i deigen. For den ultimate myke konsistensen valgte jeg å regne om oppskriften og lage den tangzhong-style. Det er bare ett ord som kan beskrive konsistensen på disse brødene: bomullskyer!
Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på Baker- og konditorlandslaget sine nettsider, modifiserte den litt og regnet den om til en klassisk tangzhongdeig. Altså, jeg har økt væskemengden og laget en jevning først. Om du ikke veit hva tangzhong er, les mer her.
Deigen blir så mye letter å jobbe med om den får den første hvilen i et kjøleskap (la den stå en time eller to), men har du ikke mulighet til det, bare la den heve på benken en times tid. Jeg glemte meg helt bort og brukte bare vann før de skulle stekes, men skal du lage brioche-look, pensle med egg.
Brioche hamburgerbrød (20 stk)
Jevning:
50 g hvetemel
250 g melk eller vann (2.5 dl)
————————–
650 g hvetemel
50 g sukker
35 g gjær (eller 8.4 gram tørrgjær eller 3.5 ts)
14 g salt
200 g kaldt smør i terninger
0.75 dl melk eller vann (75 gram)
200 g egg (ja, du skal veie) eller mål opp ca. 2 dl
Slik gjør du:
1. Lag jevning av melk/ vann og hvetemel. Varm til det tykner. Avkjøl. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og smør), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett salt og smør. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten.
3. Deigen settes på benken til den hevet til dobbel størrelse. Sett den gjerne i kjøleskapet en time eller to. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt en times tid, del opp i 20 emner på ca. 80 gram.
5. Trill til boller og klem paddeflate. Legg på plate med bakepapir-
6. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær kan det gå lenger tid). Spray eller pensle med vann under heving så ikke deigen tørker ut.
7. Pensle med egg eller vann, strø på sesamfrø.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader i ca. 10-15 minutter.
Solfrid Bjørge
Er det ein grunn til at du penslar med vatn og ikkje med egg?
Elin Krem.no
Bare en forglemmelse. Angret bittert etter at jeg kom på det (hadde gjort bildet SÅ mye bedre!) Sukk.
Sara Caroline Westby
Valmuefrø? Er sesam ikkesant 😉
Elin Krem.no
Ja, SESAM, selvfølgelig.
Siv Cathrine Johansen
Skal deigen heve til dobbel størrelse og deretter stå i kjøleskapet 1 time eller 2? Ellers vil jeg bare få takke for at du har løftet det å bake til et helt nytt nivå for meg 🤩
Elin Krem.no
Nei. Punkt 3: Enten benken eller i kjøleskapet. Drit i dobbel størrelse, det deigen trenger er hvile. Om du velger å putte den i kjøleskap er det ikke sikkert den vil bli dobbel i størrelse, men det går fint likevel.
Hilde Seljeset
Hei🥰. Bruker vanligvis bare speltmel. Tror du det funker til disse hamburgerbrødene?
Marianne Dale Erstad
Kan man trylle om til briocheboller ved å ha i mer sukker?
Elin Krem.no
Yes! Bare doble sukkermengde, sånn cirka..
Jeanette K Hoff
Jeg bakte hamburger- og pølsebrød til burgere og pølser igår – jeg tok feil ang dl melk, jeg tok litt mer enn 5 dl, og så måtte jeg helle i mer og mer mel, men det gikk bra til tross. Jeg må si at de var noe av det beste jeg og familien min har smakt på. Det står 0,75 dl melk, mener du litt mer enn 0.5 dl, ikke 5 dl?
Elin Krem.no
Jeg mener 0.75- altså ikke en halv og ikke en hel desiliter, men midt mellom der.
Jeanette K Hoff
Tusen takk for svar 😊
Rikke Ellstrøm
Hei Elin!
Prøver Hamburgerbrødene dine for første gang AKKURAT NÅ😁👍 Jeg klarte å helle i saltet i jevningen… som ikke stod mer enn 10 min på benken🙈 (Har en sulten mann som venter)
Håper ikke det gjør den store uttellingen? Også tok jeg ca 200 g egg. Altså det ble 4 egg og ikke 2.. deigen ser grei ut men håper det ikke blir store smaksforskjellen😂
Takk for masse god inspirasjon! Jeg baker hver eneste helg, ofte også på hverdagen. Bruker alltid dine oppskrifter og har seff flere av bøkene dine😍 Igår laga jeg pizzadeig etter en gammel oppskrift jeg har hatt lenge. Gubben ble dårlig i magan😳 Er det ikke slik at pizzadeig er den eneste deigen som bare trenger å heve 1 gang? Jeg fikk ihvertfall ikke vondt i magen🙈
Hilsen stooooor fan!!
Elin Krem.no
Den deigen til hamburgerbrød ble kanskje litt klissete? Tror ikke det kan skyldes på pizzadeigen for mageondt, men er det en oppskrift med mye gjær kan noen reagere på det. Jeg lager alltid pizzadeig med lite gjær og setter den i kjøleskapet noen timer før jeg skal bake ut deigen. Hever alltid to ganger.
Trond
Mmmmm beste hamburgerbrødene ever, klarer ikke gjemme dem til hamburgerbruk, men bruker dem til alt 😀
Delte deigen i 16 emner istedetfor 20, da, liker brødene litt større til 200 grams burgere 😉
Anita myhren
Hei
Disse er helt fantastiske, men jeg må alltid ta i ekstra vann for at det skal bli en fin deig🙄 skjønner ikke hvorfor?
Elin Krem.no
Tja, det kan jo komme an på melet, som aldri har lik mengde fuktighet. Bra at du tilsetter ekstra væske!
Ingeborg Dahl
Jeg bakte disse i går. Tilsatte litt mer vann enn det sto i oppskriften, da deigen virket litt tørr.
Resultatet ble verdens mykeste burgerbrød!!
Takk for en veldig god oppskrift, den blir garantert brukt flere ganger.
Katrine
Disse var knallgode. Takk for super oppskrift. Burgersommeren er reddet!
Ann Charlott
Hei 😊 Hvor i ovnen skal dem steke?
Elin Krem.no
Hvis ingen ting står, gå alltid for midt i. Også her.
Ann Charlott
Så det stod: Stekes litt ned i ovnen. Så da ble jeg litt usikker. Men takk
Elin Krem.no
Det skjønner jeg, haha. Litt ned i ovnen er ett hakk ned fra midten. Sorry for at jeg ikke var mer tydelig, men det er ikke sååå viktig, altså.