Bryllupskake i tre etasjer til Catrin og Steinar

Bryllupskake i tre etasjer til Catrin og Steinar

Bilde

Catrin + Steinar = sant

Det er første gang jeg lager en bryllupskake på 16 år. Skjønner du jeg har vært nervøs eller? 

Kaken er laget som en gave til brudeparet Catrin og Steinar, som giftet seg i går. Hurra!  

Joda, jeg har kanskje laget over hundre bryllupskaker i mitt liv, men når det er så lenge siden sist får man jo litt nåja. Men da Catrin ymtet frempå om bryllupskake, var jeg ikke i tvil. Den ville jeg lage! 

Jeg ble kjent med bruden på Romerike folkehøgskole for tjue år siden. Det er med andre ord leeeenge siden jeg lovet henne denne kaken.

Men over til kakevidunderet.  Her følger bilder av de tre etasjene hver for seg.

Bilde

Nederste etasje er suksessterte med et lite sjokoladelag, trekt med hjemmelaget sukkerpasta.

Bilde

Mellomste etasje ser nesten større ut en nederste etasje (syntet bedrar) og inneholder en massiv sjokoladekake med flere lag ganache og bringebærsyltetøy. 

Bilde

Toppen er en formkake tilsatt litt sitronsmak, og flere lag med hvit sjokoladeganache tilsatt lime. Kaka inneholder forøvrig en annen overraskelse. Se bilde lenger ned! 

Bilde

Forberedelser – kandisering av blomster, kakebaking og kuletrilling

Jeg er svak for friske blomster på kaker. Syntes det er utrolig vakkert. Men bruden hadde et ønske om kandiserte. Utrolig vakker det også, også så enkelt (bare litt mye jobb…)

Slik gjør du:
Pisk en eggehvite lett sammen med en gaffel. Påfør eggehvite med pensel eller fingre (både foran og bak) på blomsten. Dryss på FINT sukker. Ikke vanlig farin, men ekstra fint farin (kjøpes på butikken, eller kjør sukkeret du har i en foodprocessor). Dryss av sukker og la tørke en ukes tid. 

Angående rosene: Jeg prøvde, men fikk ikke tak i økologiske roser. Disse er trolig fulle av gift. (Bruden er informert og har fått beskjed om at rosepynten IKKE skal spises). Allikevel valgte jeg å bruke roser, fordi det er så vakkert. Så håper jeg ikke folk falt for fristelsen å knaske dem i seg. Penslet eggehvite kun ytterst på bladene og helte på med sukker som jeg helte ut igjen. Så hang jeg de opp i en snor med klype for å tørke. Der hang de i 5-6 dager. 

Fiolene er plukket i mammas hage – helt safe å spise.
 

Bilde

Bilde

Kulene er laget av marsipan som jeg har trillet i fint sukker og perlemor/ sølv støv (fås kjøpt på Panduro)

Bilde

I toppen la jeg inn en liten overraskelse. Delte bunnen i tre og stakk ut midten. Fylte på med popping candy (sjokosmell – nytt produkt fra Mors Hjemmebakte). På bildet ser du også hvordan den hvite ganachen ser ut med litt lime i. 

Bilde

Kakene:

Den største er en dobbel oppskrift suksessterte laget med tre bunner. På toppen og på sidene har jeg smurt på litt smeltet sjokolade.
Mellomste: Laget med samme oppskrift som langpanne sjokoladekakeGanachen er lagt i fire lag med litt bringebærsyltetøy på to av lagene.
Topp: Formkake – samme oppskrift som eplekake i langpanne. Hvit sjokoladeganache med lime. 

Bilde

Som trekk på kakene har jeg brukt hjemmelaget sukkerpasta.  Mønsteret på sidene er laget med en modelleringspinne. 

Bilde

Pynten er laget av samme sukkerpasta som er kjevlet ut, laget som små spisser og deretter tvinnet rundt en godt vasket tusjpenn. 
Disse tørker på en halv dag. 

Bilde

All sprøytet dekor er laget av eggehviteglasur: 

1 eggehvite
180-240 g siktet melis
3-4 ts sitronsaft

Sikt melis og rør godt sammen til det har en hvit farge. Jeg bruker den ene vispen i håndmikseren for å få best konsistens. Oppbevares under en våt klut (da vil den ikke tørke for deg). 

Slik lager du sprøytepose 

Bilde

Bilde

Bilde

Så skylder jeg på 16 års rustenhet når jeg da helt til slutt skal sette opp kaka og plutselig ser at den mellomste etasjen ser større ut enn den nederste. (Den er jo ikke det! River meg i håret!) 

Det viktigste er at brudeparet har fått en helt spesiell kake på sin helt spesielle dag. 

Kjære Catrin og Steinar. Må lykken gro som graset bak do! 

28 Comments
  • Inger Anne
    Reply
    Posted at 04:06, 24. May 2015

    Flott kake, all grunn til være fornøyd med den 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 05:23, 24. May 2015

      Takk! Joda, jeg er jo det Inger Anne, men er det ikke rart – helt fornøyd blir man aldri 🙂

  • Posted at 04:08, 24. May 2015

    Så flott kake 🙂 og mange fine tips.Tusen takk.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 05:24, 24. May 2015

      Takk Bente, alltid stas å få hyggelig kommentar 😉

  • Bergthar
    Reply
    Posted at 04:08, 24. May 2015

    Dette ble en lekker bryllupskake, all ære til deg 💐
    Du er en flott representant for yrket ditt og det er spennende å følge deg og alt du gjør!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 05:25, 24. May 2015

      Og jeg er glad jeg har en trofast følger som deg Bergthar! Takk for vakre ord 🙂

  • Evi Anita
    Reply
    Posted at 06:37, 24. May 2015

    Fantastisk flott kake😍Så “ren & pen”! Du inspirerer virkelig med dine kunstverk😊Tusen takk

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:11, 25. May 2015

      Værsågod. Og takk for inspirerende ord!

  • Kristine
    Reply
    Posted at 08:12, 24. May 2015

    Denne var fantastisk flott! Nydelig dekor. Det er utrolig vakkert med naturlige blomster som kakepynt.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:11, 25. May 2015

      Takk – det varmer med en sånn kommentarer Kristine 🙂

  • Rita
    Reply
    Posted at 08:23, 25. May 2015

    For en skjønn kake! Hvis den smaker like godt som den ser ut, så må den være himmelsk !

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:12, 25. May 2015

      Himmelsk vet jeg ikke, men jeg håper den blir husket av brudeparet 🙂

  • Maryann
    Reply
    Posted at 15:12, 25. May 2015

    Hvilken flott kake! Du er kjempedyktig. Så moro å følge deg. 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 11:51, 26. May 2015

      Takk Maryann!

  • Maja
    Reply
    Posted at 10:26, 26. May 2015

    Det er virkelig en nydelig kake! Men jeg leste/så på tv/fikk med meg et eller annet sted at pynten på slike kaker skulle signalisere noe om innholdet? Så hvis det var sjokoladekake så skulle noe av pynten være sjokolade feks.
    Gøy utrykk, må lykken gro som gresset bak do – den var ny for meg! 😀

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 11:50, 26. May 2015

      At pynten skal signalisere innhold på en bryllupskake? Joda, kanskje det. Det er jo derfor man putter valnøtter på ei valnøttkake. Men den regelen følger jeg sjelden når det gjelder bryllupskake kjenner jeg.

  • Maja
    Reply
    Posted at 16:26, 26. May 2015

    Ja kanske det var på kaker generelt. Var ikke ment som kritikk, men som en undring fra min side. 🙂 Jeg har helt sikkert ikke fått med meg helt vad det gjaldt.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 05:16, 28. May 2015

      Undringen din er fin Maja! Mer av sånt. Jeg tar det slett ikke som kritikk. Det får meg til å tenke over hvorfor jeg gjør ting sånn eller sånn 🙂

  • Mona-Lill
    Reply
    Posted at 04:54, 28. May 2015

    Hvis det er nøtter i en kake, er det fint om nøtter inngår i pynten – det er leit (kanskje til og med farlig) for allergikere å uvitende få i seg det..

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 05:16, 28. May 2015

      Godt poeng Mona-Lill!

  • Posted at 04:12, 5. June 2015

    Nydelig!!!

  • Beate
    Reply
    Posted at 12:48, 16. June 2016

    Jeg skal selv lage en bryllupskake til helgen med friske blomster som pynt. stikker du de bare inn i kaken? Eller hvordan fester du blomstene på kaka?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:52, 16. June 2016

      Hei Beate! Er stilken fast kan den stikkes i kaka (men sjekk en ekstra gang at det ikke er en giftig stilk du bruker – eller surr den inn med plast for sikkerhets skydl). Er det blomster med myk stilk legger jeg dem bare på uten å feste. Tørkede blomster kan festes med eggehviteglasur.

  • Jeanette
    Reply
    Posted at 21:08, 2. June 2017

    Hei! Nydelig bryllupskake med nydelige blomsterpynter! Jeg lurer på om du “stakk” rose med stilker inni kaken eller limte du det med spiselig lim eller royal icing? Jeg skal kanskje lage bryllupskaker med 3 etasjer, og bruden ønsker stablet kaken. Det er jo en stor utfordring, og fordi brudepar skal ha fest i Tønsberg, og jeg bor i Asker. Gjør kakene ferdig og stable dem eller ta med alt til selskapslokalet? Det vil være folk på kjøkkenet og gjør forberedelser. Jeg er ikke begeistret for å ha folk rundt meg og jeg blir stresset. Dessuten vet ikke jeg om det er stort og romslig kjøkken! Har du noe tips eller råd? Hilsen Jeanette

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 00:40, 3. June 2017

      Hei Jeanette! Rosene var kandisert og hengt til å tørke i over en uke, derfor gikk det ikke å stikke i stilken. De er festet med eggehviteglasur (royal icing). Stablekake, ja…jeg skal lage en selv i sommer og har akkurat bestilt et nytt stativ. Tar ingen sjanser med å stable kakene på hverandre – det går veldig fort galt. Stablekaker kan gå fint om du lager dem massive og stabler dem oppå hverandre, men hvem vil vel ha tre etasjer med kompakt formkake, eller fruktkake? Poenget er at du må ha noe som støtter hver etasje så det ikke blir skjevt. Da kan det skli og velte. Noen stikker tykke sugerør i kakene for å holde dem på plass, men jeg tror ikke det er nok heller…Alt avhenger av hva slags fyll kakene skal ha (hvor tunge de blir). Har du stativ kan kakene stables på hverandre og gjøres ferdig hjemme. Hvis ikke tror jeg du må stable kaker på det travle kjøkkenet. Ønsker deg lykke til!

      • Jeanette
        Reply
        Posted at 13:42, 7. June 2017

        Hei og tusen takk for svar, og forklaring 🙂 Jeg har vært på Cacas butikken for en stund siden og fortalte om hva jeg kanskje skulle lage osv. De anbefalte å bruke trepinner som jeg kan stikke inni kakene, og vil stå stødig, men de sa også det samme som du sa – ta med kakene og stable kaker på kjøkkenet hvor bryllupsfest skal være. Mitt problem er mye folk rundt meg! Du vet hvordan det er å bruke tid på å pynte kakene og sånt 🙂 Bruden ønsker bringebær og lime så jeg tenkte å lage bringebær mousse og limekrem eller limemousse avhengig av kakebunn – sukkerbrødbunn, sjokoladekakebunn og mandel-eller nøttebunn. Ekstra hvit marsipan som overtrekk, friske roser, og kanskje små søte blomster laget av fondant. Blir dette tungt? Jeg er egentlig enig med deg i at stablet kakene er en stor utfordring, men det er brudens drøm 🙂 Igjen tusen takk for svar 🙂 Hilsen Jeanette

  • Anette Skogvik
    Reply
    Posted at 22:51, 2. February 2018

    Hei 🙂 For en nydelig bryllupskake og takk for tips om hvordan du kandiserte rosene, vil nemlig ha det på min bryllupskake til høsten 🙂 Lurte også på hvor du har kjøpt stativet? Hilsen Anette 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:27, 4. February 2018

      Hei Anette. Det har jeg kjøpt gjennom et bakeri. Litt avhengig av hvor du befinner deg, men både cacas og culina selger stativer. Lykke til!

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits