Cookie-boller

Cookie-boller

Jeg hadde en cookiedeig i kjøleskapet og hadde lyst til å gjøre noe annet med den enn det opplagte, så jeg tenkte: kan cookies smake godt på bolle? OM DET GJORDE!!

Dette ble faktisk bedre enn jeg hadde forventet, og vet du hva? Jeg tror at en dert med vaniljekrem i midten også hadde gjort seg.

Oppskriften på cookies er hentet fra en halloween-greie jeg gjorde for noen år siden (cookiepizza) og det er litt mer deig enn du faktisk trenger. Deigen kan gjerne oppbevares i flere uker i kjøleskap, bare ta den ut og stek av et par cookies når du vil.

Bollene stekes på 210 grader i ca. 8 minutter på varmluft, og trikset med å få til en cookie på toppen som faktisk er gjennomstekt er å lage passe tynne skiver. Kjevle deigen mellom to bakeark og stikk ut. Det er enklest å få til om du først kjevler, så legger deigen i kjøleskap, så stikker ut og legger på cookies-skivene rett før steking.

Mine boller veide ca. 60 gram, om du ikke gidder å veie er det bare å dele deigen opp i 15-16 biter.

Boller – grunnoppskrift (blir 15-16 stk)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen opp i biter på ca. 60 gram. Trill boller og klem dem flate.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter. Når bollene er klare for steking legges skiver av cookies på hver bolle. (Bruk en utstikker som måler ca. 6.5 cm)
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  210 grader i ca. 10-15 minutter eller på varmluft 190 grader i 7-10 minutter. 

Cookiedeig (se hvordan jeg lager den her)
100 g sukker
100 g brunt sukker
150 g smør
280 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 egg
2-3 ss kaldt vann
100 g hakket sjokolade (+ 100 g smeltet sjokolade (eller nugatti/ nutella) på toppen)
smågodt

Slik gjør du:
1. Rør sammen sukker og mykt smør. Bruk gjerne hendene. 
2. Bland inn egget. 
3. Ha i mel, vaniljesukker og vann. Bland til du får en deig som henger sammen. Ha i hakket sjokolade til slutt. 
4. Pakk inn i plast og legg i kjøleskap i ca. 30 minutter.
5. Kjevle deigen ut mellom to bakepapir. Legg kjølig.
6. Stikk ut rundinger på 6.5 cm og legg på hver bolle før steking.

For å få lik størrelse på bollene, vei hvert deigemne til 60 gram.
Kjevle ut deigen mellom to bakepapir.
Stikk ut rundinger som legges på hver bolle.
Legg en skive med cookie-deig på hver bolle.
Stekes på 210 grader i ca. 8 minutter (varmluft)
Bollene smaker best når de er ferske, men vil du fryse dem går det fint. Cookiesen på toppen vil da ikke være like sprø etter tining.

Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Snurrer og klippekra..

Kardemommekjerner til folket! Det at jeg faktisk har...

Grove Bakemjølk-run..

Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt...

Hva jeg bruker norsk..

(Foto: frukt.no) Annonse. Høst er epletid og i...

Ambassadekake

Jeg har spurt dere om retrokaker i lang...

Opp-nedkake

Enda en retrokake! Og som jeg har holdt...