Din handlekurv er nå tom!
Elins bordstabelbakkels
Bordstabelbakkels er en mørdeigskake med en sprø mandeltopping. Eller, det vil si, jeg ville ha en sprø mandeltopping. Det fikk jeg ikke til første gang jeg prøvde, men hey! Se på disse, da!
De første kakene lagde jeg etter en oppskrift jeg fant i ei kokebok jeg har fått etter mormor. Det står mye rart i gamle oppskrifter, og til deg som tror de gamle oppskriftene er best: nei. Sånn er det dessverre ikke. Råvarene var ikke de samme som i dag, de brukte erstatning for dyrere råvarer og trikset og mikset med mengdeforhold.
Nå sier jeg ikke at ALLE gamle oppskrifter ikke duger, men ha det i bakhodet neste gang du baker fra en eldgammel oppskriftsbok.
Disse bordstabelbakkelsene ble best på andre forsøk av forskjellige grunner: Den deigen jeg lagde først var for bløt. Måtte kna inn mer mel, noe som gjorde at den mistet den lette, sprø konsistensen. Jo mer du elter mørdeig, jo seigere blir den. Det er derfor du gjerne kan lage den med hendene, bare til den så vidt har kommet sammen.
Det som ikke ble bra i går, var fyllingen på toppen. Jeg hadde et vagt minne om noe sprøtt og godt som smakte mandel. Det gjorde det ikke i går, men, som du ser – det gitt så meget bedre på andre forsøk.
Disse opplevdes jo som en klassereise å spise. Knasende sprø marengs som smakte av mandel. OK, så er bordstabelbakkels kanskje ørlitegrann kjedelig, men jeg har gjort mitt beste for å lage den beste utgaven.
Bordstabelbakkels (40-50 stk)
125 g margarin eller smør
125 g melis
250 g hvetemel
1 egg
Topping
75 g eggehvite (ca. 2 stk)
50 g sukker
100 g melis
75 g malte mandler
Slik gjør du:
1. Vei opp alle ingrediensene til mørdeigen i en bolle. Kna sammen til du får en deig. Pakk inn i plast og legg i kjøleskapet minimum 30 minutter.
2. Kjevle deigen ca. 1.5-2 mm tynn (ta en del først, la resten bli i kjøleskapet).
3. Mål opp bunnene så de blir 12 cm x 2.5 cm. Sett på plate.
4. Mal mandler på en foodprocessor. Bland mandler med melis.
5. Pisk eggehvite og tilsett sukkeret, litt etter litt.
6. Når du har en stiv, blank marengs, vend inn melis/mandel-blanding. Ikke rør for mye.
7. Ha marengsen i en sprøytepose. Klipp et ikke alt for stort hull eller bruk en glatt tyll. Sprøyt på en stripe av fyllet på hver bunn. Prøv å jobbe raskt så marengsen ikke faller sammen.
8. Stekes på 170 grader varmluft i ca. 15 minutter. Stek gjerne alle brettene samtidig.
Wenche
Ikke kjedelig, men sjarmerende tradisjonelle og vakre kaker. Jeg fikk veldig lyst på disse!!! Jeg har ikke lyktes med varmluft på småkaker. Er det en spesiell grunn til at du benytter det her?
Elin Krem.no
Jeg bruker varmluft fordi jeg da kan steke tre brett samtidig, og fordi dette er tørre kaker. Med varmluft vil marengsmassen på toppen tørke mer ut i løpet av de 15 minuttene de står i ovnen.
Veronika Lien
Elsker at du tester ut og forbedrer oppskrifter! Takket være «,hjemmeskolelærer» 4 uker før sommeren ble jeg heltfrelst og har bsjt mange av oppskriftene på krem.no
Et spm(som du sikkert har svart på hundre ganger før🙈) Kan denne deigen ligge lenge i kjøleskapet før man tar den i bruk?
Elin Krem.no
Mørdeigen kan ligge opp til en uke (minst). Marengsen kan ikke lages opp på forhånd, men det har du sikkert forstått allerede. Takk for fine ord!
Helle stoltz
For et vakkert resultat! Jeg er egentlig på jakt etter (salte) kjeks, men fikk lyst til å fortelle om mine julekaker i år når jeg ser dette. Jeg tenkte nemlig å lage bordstabels, men så var det en annen oppskrift ved siden av som het makronstenger. I min gamle kokebok av mina thiis. Der var mørdeigen uten sukker, og en bløt mandelmasse ble strøket over det hele. Resultatet er farlig godt.