Elins bordstabelbakkels

Elins bordstabelbakkels

Bordstabelbakkels er en mørdeigskake med en sprø mandeltopping. Eller, det vil si, jeg ville ha en sprø mandeltopping. Det fikk jeg ikke til første gang jeg prøvde, men hey! Se på disse, da!

De første kakene lagde jeg etter en oppskrift jeg fant i ei kokebok jeg har fått etter mormor. Det står mye rart i gamle oppskrifter, og til deg som tror de gamle oppskriftene er best: nei. Sånn er det dessverre ikke. Råvarene var ikke de samme som i dag, de brukte erstatning for dyrere råvarer og trikset og mikset med mengdeforhold.

Nå sier jeg ikke at ALLE gamle oppskrifter ikke duger, men ha det i bakhodet neste gang du baker fra en eldgammel oppskriftsbok.

Disse bordstabelbakkelsene ble best på andre forsøk av forskjellige grunner: Den deigen jeg lagde først var for bløt. Måtte kna inn mer mel, noe som gjorde at den mistet den lette, sprø konsistensen. Jo mer du elter mørdeig, jo seigere blir den. Det er derfor du gjerne kan lage den med hendene, bare til den så vidt har kommet sammen.

Det som ikke ble bra i går, var fyllingen på toppen. Jeg hadde et vagt minne om noe sprøtt og godt som smakte mandel. Det gjorde det ikke i går, men, som du ser – det gitt så meget bedre på andre forsøk.

Disse opplevdes jo som en klassereise å spise. Knasende sprø marengs som smakte av mandel. OK, så er bordstabelbakkels kanskje ørlitegrann kjedelig, men jeg har gjort mitt beste for å lage den beste utgaven.

 

Bordstabelbakkels (40-50 stk)
125 g margarin eller smør
125 g melis
250 g hvetemel
1 egg

Topping
75 g eggehvite (ca. 2 stk)
50 g sukker
100 g melis
75 g malte mandler

Slik gjør du:
1. Vei opp alle ingrediensene til mørdeigen i en bolle. Kna sammen til du får en deig. Pakk inn i plast og legg i kjøleskapet minimum 30 minutter.
2. Kjevle deigen ca. 1.5-2 mm tynn (ta en del først, la resten bli i kjøleskapet).
3. Mål opp bunnene så de blir 12 cm x 2.5 cm. Sett på plate.
4. Mal mandler på en foodprocessor. Bland mandler med melis.
5. Pisk eggehvite og tilsett sukkeret, litt etter litt.
6. Når du har en stiv, blank marengs, vend inn melis/mandel-blanding. Ikke rør for mye.
7. Ha marengsen i en sprøytepose. Klipp et ikke alt for stort hull eller bruk en glatt tyll. Sprøyt på en stripe av fyllet på hver bunn. Prøv å jobbe raskt så marengsen ikke faller sammen.
8. Stekes på 170 grader varmluft i ca. 15 minutter. Stek gjerne alle brettene samtidig.

Kjevle ut kald deig, del i biter på 12 x 2.5 cm
Plasser på plate
Lag mandeltopping, mal først mandlene
Bland sammen melis og mandler, pisk marengs av eggehvite og sukker som tilsettes litt etter litt
Vend inn mandel og melis i marengsen. Ikke rør for mye.
Ha marengsen i en sprøytepose, legg på en stripe med fyll
Fikk litt for lite fyll, lagde et litt for stort hull…
Etter steking ser de sånn ut
Mine beste bordstabelbakkels!

 

Be the first to write a review
5 Kommentarer
  • Wenche
    Svar
    Skrevet på15:29, 26. november 2020

    Ikke kjedelig, men sjarmerende tradisjonelle og vakre kaker. Jeg fikk veldig lyst på disse!!! Jeg har ikke lyktes med varmluft på småkaker. Er det en spesiell grunn til at du benytter det her?

  • Veronika Lien
    Svar
    Skrevet på21:34, 26. november 2020

    Elsker at du tester ut og forbedrer oppskrifter! Takket være «,hjemmeskolelærer» 4 uker før sommeren ble jeg heltfrelst og har bsjt mange av oppskriftene på krem.no
    Et spm(som du sikkert har svart på hundre ganger før🙈) Kan denne deigen ligge lenge i kjøleskapet før man tar den i bruk?

  • Helle stoltz
    Svar
    Skrevet på16:34, 21. desember 2020

    For et vakkert resultat! Jeg er egentlig på jakt etter (salte) kjeks, men fikk lyst til å fortelle om mine julekaker i år når jeg ser dette. Jeg tenkte nemlig å lage bordstabels, men så var det en annen oppskrift ved siden av som het makronstenger. I min gamle kokebok av mina thiis. Der var mørdeigen uten sukker, og en bløt mandelmasse ble strøket over det hele. Resultatet er farlig godt.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...