Elins enkle ballerinakjeks

Elins enkle ballerinakjeks

Kjeks er noe jeg alltid får dilla på nå på sommeren. Her har jeg laget en egen versjon av en kjent kjeks med nøttefyll. Liker du ikke nøttepålegg, velg for eksempel syltetøy eller sitroncurd.

Dette er enkel mørdeig laget etter 1-2-3-prinsippet, og jeg har med vilje ikke laget så stor porsjon. Deigen knas sammen med hendene.

Den kan vær litt vanskelig å jobbe med når den blir temperert, så jobb raskt mens deigen er kald. Legg det du får til overs fra første runde inn i kjøleskapet igjen, sånn at du hele tiden kan kjevle kald deig.

Kjeksen tar ikke mye farge i ovnen. Det smaker godt likevel.

Oppbevares i tett boks, eller i en pose. Legg gjerne et lag matpapir i mellom, så slipper du klin.

Elins ballerinakjeks (ca. 15-17 stk)
50 g melis
100 g smør eller margarin (romtemperert)
150 g hvetemel
1-2 ss kaldt vann

Slik gjør du:
1. Kna deigen sammen med en hånd, kna til du har en deig som akkurat går sammen. Pakk inn i plast og la ligge kjølig en halvtime.
2. Kjevle deigen ut så den blir ca. 1.5 mm. Det enkleste er å kjevle deigen rett på bakeunderlaget. Stikk ut pletter på ca. 6 cm. Har du ikke utstikker, bruk for eksempel et eggeglass. Prikk gjerne de nederste bunnene litt med en gaffel så de ikke blåser seg opp i ovnen. Innerste ringen er 2.5 cm. Bruk gjerne en kork eller lignende.
3. Fjern overflødig deig, kna sammen og legg kjølig. Kjevle ut på nytt og stikk ut.
4. Sett plata midt i ovnen og stek på 200 grader i 10-12 minutter.
5. Avkjøl. Stryk på nugatti på den nederste delen og legg på kjeksringen med hull.
6. Oppbevares tett, i romtemperatur.

Kjevle kald deig ut på en plate. Stikk ut ringer.
Fjern overflødig deig.
Etter steking. Kjeksen skal være gyllen i kantene. Mine bunner blåste seg litt opp, jeg bare klemte dem ned med en kniv.
Smør på ønsket fyll, for eksempel nugatti.
Elins enkle ballerinakjeks. Oppbevares i en tett boks