Din handlekurv er nå tom!
Elins luksus-kjeks
Det er valgdag, og i tilfelle du blir småsulten utover i nattas valg-vake har jeg laget noen smågrove luksus-kjeks som passer godt til for eksempel ost og kjeks. De ble tørre, harde, sprø og kjempegode!
Bruk oppskriften som et utgangspunkt. Du kan godt redusere sukkermengde, eller tilsette litt krydder, som for eksempel litt kanel, rosmarin, oregano eller andre krydderblandinger du liker. Tilsett gjerne tørket frukt som for eksempel tørket tranebær, fersken eller rosiner, eller tilsett mandler eller hasselnøtter i istedenfor valnøtter. Du kan droppe nøtter fullt og helt også. Som sagt, det er smak og behag!
Jeg har kun litt salt i oppskriften og drysset litt flaksalt på toppen. Jeg tok det på litt seint, noe som gjorde at det festet seg litt dårlig, men om du gjør det mens skivene enda er fuktige bør det feste seg litt bedre. Oppskriften gir 2 brett.
Elins smågrove Luksus-kjeks (ca. 50 stk)
2.5 dl vann
25 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
3 ss rømme eller nøytral yoghurt
75 g hvetemel
75 g fullkornmel eller sammalt hvete fint
50 g havregryn
50 g solsikkefrø
20 g sesamfrø
1/2 ts salt
1 ts natron (4 g)
30 g hele valnøtter eller mandler, eller hasselnøtter (kan sløyfes)
evt litt flaksalt
Slik gjør du:
1. Rør sammen vann, yoghurt eller rømme og sukker.
2. I en annen bolle: Rør sammen alt det tørre, bortsett fra valnøtter
3. Hell væsken i det tørre og rør til du har en jevn masse. Tilsett valnøtter.
4. Kle en brødform, ca. 30 cm med bakepapir. Ha røren i formen og stek på 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Stikk med en pinne for å sjekke at brødet er ferdig stekt. Henger det deig igjen på pinnen må den steke litt lenger.
5. Avkjøl og putt i fryseren et par timer.
6. Ta ut av fryseren og skjær skiver på ca. 2 mm tykkelse.
7. Legg på en plate, strø evt på litt flaksalt og tørk i ovnen på 140 grader i ca. 1 time. De skal være helt tørre og sprø.
8. Avkjøl og oppbevar i en boks eller i en pose. Skulle skivene bli myke igjen er det bare å putte dem inn i ovnen og tørke dem tørre igjen.
Rita Byrkje Sæbø
Knallgode!
Katla Jonsdottir
Hvor lang holdbarhet har disse sånn ca?
Elin Krem.no
Tre-fire måneder, minst.
My bakery jessheim
Helt rå gode til ost, eller som liten snack med røkt laks. Tusen takk for flott oppskrift igjen Elin.
Elin Krem.no
Tusen takk!
Irene Larsen Øvsthus
I tørkeprosessen – er det varmluft som gjelder ?
Elin Krem.no
Ja, gjerne det. Over/Undervarme fungerer også, da.