Eplekake med tyttebær

Eplekake med tyttebær

Eple og tyttebær er en knallgod kombinasjon og har du som meg vært på tyttebærtur i det siste er det jo bare å sette i gang og bake. Marengsen demper tyttebærsyren, men vil du droppe både tyttebær og marengs på toppen? Bare gjør det. Eplekaka er knallgod uten også.

Bruk romtempererte ingredienser, da vil massen lettere blande seg. Hvor mange epler du vil bruke er opp til deg, men vit at steketiden blir litt lenger hvis du tar i masse epler. Hvor syrlig ønsker du det? Jeg brukte en desiliter tyttebær og syntes det er mer enn nok. Liker du det surere, ta mer.

Marengsen må gjerne brennes av. Jeg droppet det fordi jeg ville ha den hvite kontrasten til tyttebærene. Får du litt marengs igjen kan du sprøyte det ut på plate og tørke på ca. 80 grader i 5-6 timer.

Formen jeg har brukt er ca. 25 cm i diameter.

Eplekake med tyttebær (ca. 25 cm)
150 g sukker
150 g smør
3 eggeplommer
1 egg
150 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 1/2 ts vaniljesukker
1/2 dl melk
ca. 1 dl tyttebær

et lite dryss kanel og sukker

Slik lager du kaka:
1. Forvarm stekeovnen til 180 grader.
2. Smør og sukker røres lyst og luftig.
3. Rør inne eggeplommene én for én og det hele egget.
4. Tilsett siktet hvetemel blandet med bakepulver og vaniljesukker, vekselsvis med melk.
5. Stryk ut røren i form ca. 25-26 cm. Legg på biter av eple. Dryss på et tynt lag med kanel og sukker. Strø tyttebær på.
6. Stek nest på nest nederste rille i ovnen i ca. 35 min. Bruker du varmluft går det litt raskere.
7. Avkjøl kaken og del den i stykker. Lag marengs og sprøyt på eplekaken rett før servering. Brenn gjerne av med en brenner.

Marengs
100 g eggehvite (hvite fra 3 egg)
150 g finkornet sukker

Slik lager du marengs:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Pisk til du har et stivt skum. Tilsett ca. ⅓ del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en glatt, skinnende marengs.
3. Ha marengsen i en sprøytepose.

Bruk romtempererte ingredienser.
Pisk smør og sukker lyst, tilsett eggeplommer + egg.
Sikt inn det tørre, ha i melken litt etter litt.
Fordel massen i en form ca. 25 cm.
Skrell eplene og legg de på kakerøren.
Dryss på kanel og sukker og evt tyttebær om du vil ha det.
Stekte i 35 minutter og avkjøles på rist.
Del eplekaken i biter.
Lag marengs og putt i en sprøytepose.
Lag mønster etter ønske.
Resten av marengsen kan du lage pikekyss av og tørke i ovnen.
Og DERRR, på tredje forsøk satt den!
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Eplekake i stor lang..

Flere har etterlyst en stor eplekake, laget i...

Rundstykker med pote..

Har du kokte poteter til overs fra middagen?...

Elins luksus-kjeks

Det er valgdag, og i tilfelle du blir...

Valgets vinner

I forbindelse med at vi snart skal gå...

Smuldrepai med eple

I denne smuldrepaien har jeg brukt en mørdeig...