Din handlekurv er nå tom!
Fem is-oppskrifter – vinn en ismaskin!
REKLAME. Hurra! Det er snart syttende mai, og jeg har, i samarbeid med Wilfa, fått lov til å gi bort en Vanilla iskremmaskin ICMS-C15 til en verdi av 2.999,-! Oppdatert 20.5 – vinner er trukket. Navn på vinner finner du nederst i innlegget. Om du ikke vant får du mulighet til å kjøpe en av Wilfas iskremmaskiner med 20% rabatt. Du finner mer informasjon rabattkode helt nederst i dette innlegget.
Jeg har alltid drømt om å eie en ismaskin, for det er noe helt fantastisk å kunne lage sin egne, silkemyke iskrem. Det smaker rett og slett himmel på jord. Så måtte jeg blir femti før drømmen gikk i oppfyllelse, men åh, så deilig det er å snurre is!
Grunnen til at jeg foretrekker is fra en maskin er dette: når is fryses inn dannes det krystaller. Dersom du har spist en is som har stått litt lenge fremme, så dyttet den i fryseren igjen, skjønner du hva jeg mener. Det smaker «grovt». Når man lager is på en ismaskin er massen hele tiden i bevegelse, samtidig som den fryses inn. Det gjør at krystallene knuses. Konsistensen blir silkemyk.
Som nevnt, jeg har ikke laget is på maskin tidligere, så kall meg gjerne en nybegynner. Heldigvis er maskinen super-enkel å bruke. Det er plug and play. Jeg heller is-smeten i bøtta og trykker på start. Så går den til isen er ferdig frosset. Den er fortsatt litt myk, men du hører på maskinen når isen er ferdig. Den begynner å gå litt tyngre. Ha iskremen over i en annen beholder og sett rett i fryseren.
Maskinen kommer med en rekke oppskrifter som duger i massevis, men jeg har hentet noe fra noen bøker jeg har her hjemme, prøvd meg litt frem og laget litt forskjellig, både iskrem og sorbet.
Ikke lag for store porsjoner – 1 liter går fint, men helst ikke mer. Husk at isen utvider seg under frysing. Her får du noen oppskrifter som falt i smak hos hele familien:
Vaniljeis – grunnoppskrift
4 eggeplommer
75 g sukker
3 dl kremfløte
1 dl helmelk
3 ss glukose
1/2 vaniljestang (frøene) Eller 2.5 ts vaniljepasta
Slik gjør du:
Is-smeten lages som en vaniljesaus (se trinn for trinnbilder her):
1. Bland eggeplommene med sukker + glukose og litt av fløte/melk i en egen bolle. Hell resten av fløte og melk i en kjele. Skrap ut vaniljefrø og ha den halve vaniljestangen i kjelen.
2. Varm melken til kokepunktet og hell over eggeblandingen under omrøring.
3. Rør den varme melken sammen med eggeblandingen og hell alt tilbake i kjelen igjen.
4. Rør på middels varme til sausen tykner (80-85 grader). Den skal ikke koke, da blir det eggerøre. Sil sausen over i en beholder og avkjøl i kjøleskap.
5. Når smeten har romtemperatur kan den snurres! Evt, la den stå en natt i kjøleskapet. Da kommer smakene enda bedre frem.
Krokan-is
For å lage krokan-is, rør inn litt krokan, som du lager på denne måten:
Legg 75 g mandler på et brett. Sett i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Ta ut av ovnen. Smelt 50 g sukker i en kjele. Når sukkeret har fått en dyp karamellfarge, hell sukkeret over mandlene (legg et bakepapir under).
Knekk opp og knus til grovkornet krokan i en food-processor. Rør inn så mye krokan du selv ønsker i vaniljeisen (det er litt mye i forhold til porsjonen med iskrem, så smak deg frem).
Mangosorbet
425 g Mangopure (1/2 boks)
Kokes og avkjøles:
140 g sukker
40 g glukose
220 g vann
Slik gjør du:
1. Gi sukker, vann og glukose et oppkok. Trekk av platen og avkjøl.
2. Bland med mangopureen og hell i ismaskinen.
3. Snurr is!
Sjokolade-is (mild på smak)
2.5 dl helmelk
2.5 dl kremfløte
60 g sukker
4 eggeplommer
3 ss glukose
75 g mørk sjokolade (vanlig kokesjokolade)
Is-smeten lages som en vaniljesaus (se trinn for trinnbilder her):
1. Bland eggeplommene med sukker og litt av fløte/melk i en egen bolle. Hell resten av fløte og melk i en kjele. Skrap ut vaniljefrø og ha den halve vaniljestangen i kjelen.
2. Varm melken til kokepunktet og hell over eggeblandingen under omrøring.
3. Rør den varme melken sammen med eggeblandingen og hell alt tilbake i kjelen igjen.
4. Rør på middels varme til sausen tykner (80-85 grader). Den skal ikke koke, da blir det eggerøre.
5. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle. Sil sausen over bollen og la det stå et par minutter.
6. Kjør blandingen glatt med en stavmikser. Avkjøl i kjøleskap.
7. Når smeten har romtemperatur kan den snurres! Evt, la den stå en natt i kjøleskapet. Da kommer smakene enda bedre frem.
Bringebær-sorbet
250 g bringebærpure
70 g sukker
15 g glukose
30 g vann
1-2 ss sitronsaft
Slik gjør du:
1. Tin 300-350 g bringebær, så du får 250 g saft.
2. Kok opp glukose, sukker, vann og sitronsaft. Bland med bringebærsaften.
3. Avkjøl og snurr is!
Litt om å lage pinne-is/ dyppet i sjokolade
Jeg kjøpte noen små isformer i silikon på nett for å lage små ispinner. De er veldig søte, akkurat passe store, men bare så du er advart: dette kan være litt vanskelig å få til. Du må nemlig ha en veldig kald fyser. Gjerne rundt 30 minus. Det gjorde ikke min (de fleste ligger på rundt – 22 grader), dermed ble dette veldig vanskelig å få til.. Isen vrenges ut av silikonformene, og dersom de ikke er bunnfrosne er det vanskelig å få dem ut av formene. De smelter også UTROLIG fort. Du må man ha tilgang til den iskalde fryseren hele tiden mens du jobber.
Sjokoladetrekk
200 g sjokolade (hvit, lys eller mørk)
ca. 20 g kokosfett/ olje (jeg kjøpte noe på glass, bruk gjerne Delfiafett)
Evt. hakkede nøtter
Smelt sjokolade og fett over vannbad, eller i mikro-ovn. Hell sjokoladen i et smalt glass. Dypp iskalde ispinner i sjokoladen. Legg på et frossent brett med bakepapir, og så – fort, fort, fort inn i fryseren igjen.
Se hvordan jeg gjorde det – les under hvert bilde:
RABATT!
Vil du kjøpe deg en ismaskin? Nå får du nå 20 % rabatt på Wilfas ismaskiner. Rabatten gjelder kun på Wilfa sine nettsider, og rabattkoden er: Is-med-Elin
(Rabattkoden gjelder ut mai måned 2021)
Klikk her for å kjøpe
VINN-VINN-VINN-VINN-VINN-VINN-VINN-VINN
Vil du vinne en Vanilla iskremmaskin ICMS-C15 til en verdi av 2.999,-?
Svar på følgende spørsmål:
HVA ER DIN FAVORITTSMAK PÅ IS?
Svar i kommentarfeltet!
Du kan kun delta med ett svar.
Vinner av ismaskinen trekkes 20. mai.
Premien sendes ut av Wilfa.
Vinner av iskremmaskinen er: Riina Madisoo
Oline Dalen
Strawberry Cheesake
Tina Tveit
Pistasj!
Karin Merete Løvseth
Karamell er favoritten min!
Malin A. Ellingsen
Åh, pistasjis er det beste jeg vet 😍
Hege Lende
Pistasj
Bente Sandtorp
Kirsebær og vanilje
Elisabeth Rømo
Jordbær
Kamilla Bråthen
Vaniljeis🤩
Karine Heimbeck
Vaniljeis med sjokolade og moccasaus
Bodil Konstad Vingelen
Sjokolade
Wenke Helland
Sjokolade 🥰
Katinka Lehmann Sundnes
Sjokolade ❤️
Adriana Finstad
Jordbær
Trine Dokkesveen
Krokan
Charlotte Kolle
Sjokolade☀️
Rebekka Pedersen
Cookie
Liv Sina Jakupovic
Pistasj 😀
Merete Steine
Sitronis
Liv Annika Iversen
Mørk sjokolade – gjerne med hint av kaffe også
Lisbet Karlsen
KROKAN is er verdens beste is. Mine barn og barnebarn elsker krokan is også .
Riktig fin 17. mai alle sammen !!!