Luftig krydderkake i langpanne

Luftig krydderkake i langpanne

Når jeg skriver dette er det seks grader ute og øs, pøs. Ja, det er krydderkake-vær! For å komme frem til denne oppskriften har jeg vridd på en god gammel klassiker, tilsatt litt krydder og vips, så har man en «ny» kake. Det er ikke en tung mastodont av ei kake, det minner mer om sukkerbrød når du får den i munnen.

For, kaka er luftig, men ikke særlig høy. Jeg sier det først som sist, ettersom mange blir skuffet av mine lave langpannekaker. Jeg er ikke så veldig glad i kakestykker som går som et halvt måltid i seg selv. Det er ikke meningen man skal spise seg mett på kake, det skal kun være en smak! Men, for all del – vi er forskjellige, og vil du gjøre den høy? Del i to og legg et lag krem i mellom lagene.

Du velger selv hvilke krydder du vil ha i. Har du ikke nellik? Liker du ikke kardemomme? Ok, dropp det. Lager du krydderkake tilsetter du det du har. I dag hadde jeg i mest kanel, deretter nellik, kardemomme og litt revet muskat-nøtt. Tørket ingefær er også godt.

For å bevare så mye luft som mulig i røra, vender jeg inn det tørre med en slikkepott. Du kan bruke en mikser men da vil du oppleve at kaka blir enda lavere (fordi luftboblene i eggedosisen slås i stykker). Denne kaka lukter pepperkake, og smaker litt sånn også. Kjempegodt!

Luftig krydderkake i langpanne (ca. 30×40 cm)
6 egg
300 g brunt mykt sukker (eller ta det sukkeret du har)
200 g smør eller margarin
200 g hvetemel
1 ts natron
2.5 ts bakepulver
5 ts kanel
1.5 ts nellik
1.5 ts kardemomme
1 ts revet muskat-nøtt
1 ts ingefær (tørket)
(krydderet er valgfritt, bruk det du har og det du liker!)

Ostekrem med sitronsmak
200 g Philadelphia kremost
100 g mykt smør
150 g melis
ca. 3 ss sitronsaft (saft av 1/2 sitron)

Vil du heller ha sjokoladekrem på toppen? Da kan du bruke den kremen jeg bruker til tropisk aroma

Sjokoladekrem
75 g smør
375 g melis
4 ss kaffe
1 ½ ss kakao

Slik gjør du:
1. Start med å piske eggedosis av egg og sukker. Pisk så lenge at den blir lys brun i farge. 
2. Smelt smør/margarin. 
3. Hell blandingen i eggedosisen og rør sammen (ikke rør for mye/ for lenge)
4. Ta ut visp og sikt inn det tørre. Sikt inn litt etter litt. Vend inn med en slikkepott.
5. Hell kakerøra i en langpanne kledd med bakepapir (ca. 30 x 40 cm).
6. Stek på 200 grader, over/undervarme, midt i ovnen. Steketid ca. 15-20 minutter. Steker den for lenge vil den oppleves tørr..
7. Avkjøl på rist. 
8. Glasur: Ha mykt smør og melis i en bolle. Pisk lyst og luftig. Tilsett kremost og sitron, pisk til du har en glatt fin glasur. Stryk på kaken.
Krydderkaken kan fint fryses. Er holdbar i flere dager (kjøleskap).

Vei opp alle ingrediensene før du begynner
Pisk sukker og egg til en lys eggedosis. Ha i smeltet smør. Ikke rør for hardt/ for mye
Sikt inn det tørre. Vend det inn med en slikkepott for å bevare den innpiskede luften
Hell massen i en langpanne ca. 30 cm x 40 cm
Stek kaken på 200 grader midt i ovnen i ca. 15 – 20 minutter, avkjøl på rist
lag kremostglasur: pisk mykt smør og melis først, tilsett kremost og sitron
Stryk glasuren jevnt utover
Lag et fint mønster, del i passe store biter
Lett krydderkake med smak av jul. Håper den faller i smak!

Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits