Fem is-oppskrifter – vinn en ismaskin!

Fem is-oppskrifter – vinn en ismaskin!

REKLAME. Hurra! Det er snart syttende mai, og jeg har, i samarbeid med Wilfa, fått lov til å gi bort en Vanilla iskremmaskin ICMS-C15 til en verdi av 2.999,-! Oppdatert 20.5 – vinner er trukket. Navn på vinner finner du nederst i innlegget. Om du ikke vant får du mulighet til å kjøpe en av Wilfas iskremmaskiner med 20% rabatt. Du finner mer informasjon rabattkode helt nederst i dette innlegget.

Jeg har alltid drømt om å eie en ismaskin, for det er noe helt fantastisk å kunne lage sin egne, silkemyke iskrem. Det smaker rett og slett himmel på jord. Så måtte jeg blir femti før drømmen gikk i oppfyllelse, men åh, så deilig det er å snurre is!

Grunnen til at jeg foretrekker is fra en maskin er dette: når is fryses inn dannes det krystaller. Dersom du har spist en is som har stått litt lenge fremme, så dyttet den i fryseren igjen, skjønner du hva jeg mener. Det smaker «grovt». Når man lager is på en ismaskin er massen hele tiden i bevegelse, samtidig som den fryses inn. Det gjør at krystallene knuses. Konsistensen blir silkemyk.

Som nevnt, jeg har ikke laget is på maskin tidligere, så kall meg gjerne en nybegynner. Heldigvis er maskinen super-enkel å bruke. Det er plug and play. Jeg heller is-smeten i bøtta og trykker på start. Så går den til isen er ferdig frosset. Den er fortsatt litt myk, men du hører på maskinen når isen er ferdig. Den begynner å gå litt tyngre. Ha iskremen over i en annen beholder og sett rett i fryseren.

Maskinen kommer med en rekke oppskrifter som duger i massevis, men jeg har hentet noe fra noen bøker jeg har her hjemme, prøvd meg litt frem og laget litt forskjellig, både iskrem og sorbet.

Ikke lag for store porsjoner – 1 liter går fint, men helst ikke mer. Husk at isen utvider seg under frysing. Her får du noen oppskrifter som falt i smak hos hele familien:

Vaniljeis – grunnoppskrift
4 eggeplommer
75 g sukker
3 dl kremfløte
1 dl helmelk
3 ss glukose
1/2 vaniljestang (frøene) Eller 2.5 ts vaniljepasta

Slik gjør du:
Is-smeten lages som en vaniljesaus (se trinn for trinnbilder her):
1. Bland eggeplommene med sukker + glukose og litt av fløte/melk i en egen bolle. Hell resten av fløte og melk i en kjele. Skrap ut vaniljefrø og ha den halve vaniljestangen i kjelen. 
2. Varm melken til kokepunktet og hell over eggeblandingen under omrøring.
3. Rør den varme melken sammen med eggeblandingen og hell alt tilbake i kjelen igjen. 
4. Rør på middels varme til sausen tykner (80-85 grader). Den skal ikke koke, da blir det eggerøre. Sil sausen over i en beholder og avkjøl i kjøleskap.
5. Når smeten har romtemperatur kan den snurres! Evt, la den stå en natt i kjøleskapet. Da kommer smakene enda bedre frem.

Krokan-is
For å lage krokan-is, rør inn litt krokan, som du lager på denne måten:
Legg 75 g mandler på et brett. Sett i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Ta ut av ovnen. Smelt 50 g sukker i en kjele. Når sukkeret har fått en dyp karamellfarge, hell sukkeret over mandlene (legg et bakepapir under).
Knekk opp og knus til grovkornet krokan i en food-processor. Rør inn så mye krokan du selv ønsker i vaniljeisen (det er litt mye i forhold til porsjonen med iskrem, så smak deg frem).

Til mangosorbeten trenger du mango-pure. Jeg kjøper denne på MENY

Mangosorbet
425 g Mangopure (1/2 boks)
Kokes og avkjøles:
140 g sukker
40 g glukose
220 g vann

Slik gjør du:
1. Gi sukker, vann og glukose et oppkok. Trekk av platen og avkjøl.
2. Bland med mangopureen og hell i ismaskinen.
3. Snurr is!

Sjokoladeisen fikk et døgn i kjøleskapet før jeg snurret den. Ble SÅ god!


Sjokolade-is (mild på smak)
2.5 dl helmelk
2.5 dl kremfløte
60 g sukker
4 eggeplommer
3 ss glukose
75 g mørk sjokolade (vanlig kokesjokolade)

Is-smeten lages som en vaniljesaus (se trinn for trinnbilder her):
1. Bland eggeplommene med sukker og litt av fløte/melk i en egen bolle. Hell resten av fløte og melk i en kjele. Skrap ut vaniljefrø og ha den halve vaniljestangen i kjelen. 
2. Varm melken til kokepunktet og hell over eggeblandingen under omrøring.
3. Rør den varme melken sammen med eggeblandingen og hell alt tilbake i kjelen igjen. 
4. Rør på middels varme til sausen tykner (80-85 grader). Den skal ikke koke, da blir det eggerøre.
5. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle. Sil sausen over bollen og la det stå et par minutter.
6. Kjør blandingen glatt med en stavmikser. Avkjøl i kjøleskap.
7. Når smeten har romtemperatur kan den snurres! Evt, la den stå en natt i kjøleskapet. Da kommer smakene enda bedre frem.

Bringebær-sorbet
250 g bringebærpure
70 g sukker
15 g glukose
30 g vann
1-2 ss sitronsaft

Slik gjør du:
1. Tin 300-350 g bringebær, så du får 250 g saft.
2. Kok opp glukose, sukker, vann og sitronsaft. Bland med bringebærsaften.
3. Avkjøl og snurr is!

Klem bringebær gjennom en sil for å få saften ut
Snurr is! Sorbeten vil fortsatt være myk når den er ferdig. Ha den i en beholder og putt i fryseren.
For å lage en quenelle, dypp en skje i varmt vann, dra den bort i fra deg, så i mot deg igjen. Løft opp og varm den på hånden. Legg på et kaldt underlag og frys, eller rett på desserten.

Litt om å lage pinne-is/ dyppet i sjokolade
Jeg kjøpte noen små isformer i silikon på nett for å lage små ispinner. De er veldig søte, akkurat passe store, men bare så du er advart: dette kan være litt vanskelig å få til. Du må nemlig ha en veldig kald fyser. Gjerne rundt 30 minus. Det gjorde ikke min (de fleste ligger på rundt – 22 grader), dermed ble dette veldig vanskelig å få til.. Isen vrenges ut av silikonformene, og dersom de ikke er bunnfrosne er det vanskelig å få dem ut av formene. De smelter også UTROLIG fort. Du må man ha tilgang til den iskalde fryseren hele tiden mens du jobber.

Sjokoladetrekk
200 g sjokolade (hvit, lys eller mørk)
ca. 20 g kokosfett/ olje (jeg kjøpte noe på glass, bruk gjerne Delfiafett)
Evt. hakkede nøtter

Smelt sjokolade og fett over vannbad, eller i mikro-ovn. Hell sjokoladen i et smalt glass. Dypp iskalde ispinner i sjokoladen. Legg på et frossent brett med bakepapir, og så – fort, fort, fort inn i fryseren igjen.

Se hvordan jeg gjorde det – les under hvert bilde:

Jeg tok opp isen, som jeg hadde laget tidligere, gjorde den litt myk i en bolle, fylte formene. Så, inn med pinnene, før du til slutt drar over med en kniv. Og rett i fryseren.
De trenger flere timer for å bli bunnfrosne. Brekk dem ut av formene, legg i en pose og rett i fryseren igjen. De må være helt stein harde når de skal dyppes i sjokolade.
Ha den smeltede sjokoladen i et smalt glass. Dypp en og en pinne, så fort inn i fryseren igjen.


RABATT!
Vil du kjøpe deg en ismaskin? Nå får du nå 20 % rabatt på Wilfas ismaskiner. Rabatten gjelder kun på Wilfa sine nettsider, og rabattkoden er: Is-med-Elin
(Rabattkoden gjelder ut mai måned 2021)
Klikk her for å kjøpe

På bildet: Vaniljeis dyppet i sjokoladetrekk (med hasselnøtter), kuler av sjokoladeis og bringebærsorbet, krokan-ispinne og mangosorbet på pinne.

VINN-VINN-VINN-VINN-VINN-VINN-VINN-VINN

Vil du vinne en Vanilla iskremmaskin ICMS-C15 til en verdi av 2.999,-?

Svar på følgende spørsmål:
HVA ER DIN FAVORITTSMAK PÅ IS?
Svar i kommentarfeltet!

Du kan kun delta med ett svar.
Vinner av ismaskinen trekkes 20. mai.
Premien sendes ut av Wilfa.

Vinner av iskremmaskinen er: Riina Madisoo




















Be the first to write a review
1 265 Kommentarer
  • Sonja Wren Sellami
    Svar
    Skrevet på19:50, 16. mai 2021

    Honeycomb 😋

    • Mathias Svindland
      Svar
      Skrevet på16:56, 19. mai 2021

      Vanilje 👌

  • G. Aarnes
    Svar
    Skrevet på23:30, 16. mai 2021

    Lakris!

    • Trine Fredriksen Tveitdal
      Svar
      Skrevet på20:38, 18. mai 2021

      Mørk sjokolade

  • Pernille Askemyr
    Svar
    Skrevet på01:03, 17. mai 2021

    Vaniljeis med smak av eple og kanel (eplekake)! Ble solgt for en del år siden og har savnet denne så etter den ble tatt av markedet. Vanvittig godt!

  • Hilde Fjelde
    Svar
    Skrevet på03:41, 17. mai 2021

    Mango sorbet

  • Eva Bodin
    Svar
    Skrevet på09:08, 17. mai 2021

    Sjokolade 🥰

  • Johanne Gording
    Svar
    Skrevet på10:50, 17. mai 2021

    Min favorittsmak er vanilje!

  • Tonje Bergmann
    Svar
    Skrevet på17:14, 17. mai 2021

    Sjokolade og pistasj

  • Ulla-Mona Kauterud
    Svar
    Skrevet på20:13, 17. mai 2021

    Sjokolade 🙂
    Jeg har bursdag 20.mai ,så det ville være fint å vinne 🙂

  • Anne Johnsen
    Svar
    Skrevet på20:32, 17. mai 2021

    Sitron

  • Eva N
    Svar
    Skrevet på20:37, 17. mai 2021

    Jordbær

  • Ronald N
    Svar
    Skrevet på20:38, 17. mai 2021

    Jordbær

  • Marit Lindquist
    Svar
    Skrevet på20:43, 17. mai 2021

    Jordbær 🍓

  • Åsa Stedje
    Svar
    Skrevet på21:22, 17. mai 2021

    Salt karamell 🇳🇴

  • Christin Moe
    Svar
    Skrevet på10:05, 18. mai 2021

    Svaret er at jeg prøver å finne hva slags is jeg liker. Jeg har vokst opp med å få smeltet krokanis i selskap (urk – fløtesuppe med harde biter i 😣) og har egentlig ikke likt iskrem etter barneskolen. Men så har jeg sett på MasterChef og blitt inspirert, og jeg har kikket på ismaskiner, for jeg T R O R at det bor en som kan elske is et sted inni meg. 💕Det gjelder å finne riktig smak og konsistens, og jeg har faktisk trua når jeg tenker på isen jeg kan kreere selv.. og jeg kan godt tenke med at en slags kremete sitronis med solbærsirup, i hvor det ikke er rørt helt smooth inn, er et sted å begynne smakingen. Og kanskje en kaffeis eller enda mer spennende, en sjokolade- og olivenis! 🤷🏼‍♀️

  • Randi Lund Kjørren
    Svar
    Skrevet på11:05, 18. mai 2021

    Min favoritt er blåbæris av ville blåbær

  • Randi Slubowski
    Svar
    Skrevet på13:40, 18. mai 2021

    Bringebæris med sjokoladebiter

  • Xavier Kaba
    Svar
    Skrevet på13:58, 18. mai 2021

    Mango 🙂

  • Madelen Vegarud
    Svar
    Skrevet på14:13, 18. mai 2021

    Pistasj er min favoritt!!😍💚

  • Ivar Kvernsveen
    Svar
    Skrevet på14:13, 18. mai 2021

    Lollipop💛🧡❤️

  • Karina Groven
    Svar
    Skrevet på15:11, 18. mai 2021

    Krokan😁

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...