Festkaker

Festkaker

Picture

Konfirmasjonskake til niese Ingrid. Ren, enkel og dekorativ.
Mange skal feire bursdag, konfirmasjon eller kanskje bryllup i løpet av de kommende månedene. Har du lyst til å lage noe virkelig fint som ikke er altfor vanskelig å få til? Her kommer noen eksempler på kaker som kan egne seg på et kakebord dekket til fest.
Etasjekake med fioler er veldig enkel å lage og gjør seg godt på et kakebord. Du kan lage den til dåp, bursdagsfest, konfirmasjon eller bryllup.

Bløtkake
Kaken er laget som en bløtkake. Har målt bunnen som kaka skulle stå på, og tilpasset kakebunnen til denne. Ha god klaring, slik at fatet/ bunnen ikke blir for liten i forhold til selve kaka. Lag sukkerbrød tilpasset din kakeform. Toppetasjen lager jeg ved å skjære ut tre like store rundinger av en rullekake-bunn.

Fyll , dekor og montering
Du velger selv hva slags fyll du vil ha. Vaniljekrem med bringebær eller jordbær smaker alltid godt. Du må gjerne dynke kaka litt, men pass på at du ikke dynker den for mye. Bruker du frisk frukt vil den naturlig bli bløt. For å feste toppen bruker jeg et telys-glass fra Ikea som snus med bunnen opp. Legg på litt dobbeltsidig teip og klem toppen på. Så plasseres den på kaka. Ettersom den ikke er så stor, vil den heller ikke synke ned i kaka. (Den bør ikke skjæres i mens den er plassert oppå kaka, men erfaringsmessig vil heller ingen prøve seg på det…)

På toppen har jeg laget en kjegle av sukkerpasta med masse hull, slik at fiolene kan stikkes inn.

Før du skal legge friske blomster på kaka, sørg for at de er friske og fine og at de har fått nok vann. Det lønner seg å vente med å legge på blomstene til den skal ut på bordet. Dette krever litt jobb der og da, men vil garantert se bedre ut enn om festkaka blir satt på bordet med visne blomster. Det er også mulig å lage små oppsatser med oasis som settes direkte på.

Sukkerpasta eller marsipan?

Personlig må jeg innrømme at jeg liker best å jobbe med sukkerpasta. Konsistensen er lik marsipan, men den er faktisk enklere å jobbe med (jeg har kun jobbet med selvlaget sukkerpasta laget av melis, potetmel, gelatin og sitronsaft). Sukkermassen kan også brukes til å lage kakedekor, som for eksempel krøller eller skilt. Dekoren kan lages flere dager i forveg og massen stivner fort. Marsipan smaker kanskje bedre? Tja – det er jo smak og behag. Sukkerpastaen kan minne litt om engelsk konfekt. Når man vet at vanlig overtrekksmarsipan kun består av 18-20% mandler blir det jo nesten bare en smakssak. Uansett hva du velger; ikke kjevle kaketrekket for tykt. Ca. 2-3 mm er en god regel.
Sukkerpasta (Fondant icing)
850 g melis
150 g potetmel
8 blader gelatin
60 g sitronsaft (gjerne fra flaske)

Legg gelatin i bløt i minimum 5 minutter. Klem vannet ut og smelt i en mikrobølgeovn. Alt blandes og kjøres i en bakemaskin. Juster med melis til ønsket konsistens. Massen skal være tilnærmet lik marsipan i konsistens. Pakkes godt inn.
_______________________

Du kan bruke en rekke forskjellige blomster til pynt på ei kake, og de fargerike blomstene gjør seg spesielt godt på den hvite sukkerpastaen. Selv har jeg brukt både spiselige og uspiselige blomster som pynt på kaker. Her er en oversikt over
spiselige blomster
. Du kan også kandisere blomstene
_______________________

Picture

Oi, dette var leenge siden 🙂 Bildet er tatt i sjømannskirken i London i 1995, da jeg lagde 30 bløtkaker i norske farger til 17. mai.
Slik lager du krøller:
Rull ut en lang, tynn lisse. Rull den tett rundt en rullepinne, og dra den av etter en kort stund, slik at det blir en fin spiral (den vil ikke falle sammen). La krøllene tørke til dagen etter.
Slik lager du kalablomster:
Rull et tynt spisst emne til å ha i midten. Kjevle ut sukkerpasta, og bruk en trinse (pizzahjul) til å skjære ut en pæreform som er lang og spiss. Fold bladet rundt det spisse emnet, og legg i f. eks en eggekartong, slik at den blir i denne fasongen (dersom du legger den på et brett vil den bli helt flat under og miste noe av fasongen). Lag flere enn du trenger – noen vil alltid ryke eller bli vanskelige å få plassert på kaken.
____________________________________________________________________________________
Oppbevaring
Skal du lag en kake med kremfløte MÅ den stå kjølig. I min tid som konditor opplevde jeg stadig at kunder bestilte store kaker uten at de hadde tenkt at kaka måtte stå kjølig. Det som skal være den flotteste pryden på bordet vil i et varmt vær raskt synke sammen, eller det som verre er, bli sur. Det er lite som vokser mer i munnen enn varm, småsur fløtekrem…

Fuktige kaker
Et annet problem flere opplever, er at kaker som står i kjølerom eller kjøleskap ofte blir fuktige. Særlig gjelder det marsipankaker. Hvordan unngå det?
Har du mulighet til å sette den ferdige kaka i et kjøleskap som ikke åpnes og lukkes 150 ganger i løpet av en hektisk dag, gjør det. Det oppstår nemlig kondens på kaka, ettersom den blir utsatt for varm luft utenifra (mens kaka er kald inni). Litt kondens må man alltid regne med, men en varm sommerdag vil marsipanen nærmest renne av ei kake som har stått i et fuktig kjøleskap med mye «gjennomtrekk». Står den i en eske er den mer beskyttet enn om den står uten emballasje. Det har hendt at jeg til og med har pakket esken inn i tykk plast. Da slipper du å få en «kondenskake», samtidig sikrer du kaka fra å ta smak fra alt annet kjølerommet/ kjøleskapet er fylt med (som for eksempel løk).

Bløtkake eller sjokoladekake?
Er det sommer, vanskelige kjøleforhold og uutholdelig varmt på kjøkkenet, er det enkleste å lage en kake som ikke behøver kjøling i det hele tatt. Jeg har laget flere (hvite) bryllupskaker med massiv sjokoladekake, fylt med ganache inni. Ganachen består da av såpass mye sjokolade at den blir som konfektfyll å regne (1 del sjokolade og 1 del fløte). En sånn kake behøver ikke kjøling. Den er drøy, mektig og holdbar lenge!

Når du lager kaker som andre skal spise er det viktig med god håndhygiene. Det er ti ganger så mange bakterier på mobilen din enn i do. Mange av disse bakteriene kan føre til magesyke. Noe å tenke på neste gang du lager mat og surfer på mobilen samtidig? Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av mikroorganismene, mens 99% av alle mikroorganismer forsvinner i 30 sekunder med såpe og vann.
Picture

Konfirmasjonskake med pynt laget av sukkerpasta. Massiv sjokoladekake med ganache inni passet godt på den varme junidagen. Sikk-sakkmønster er sprøytet i eggehviteglasur.
Ofte har jeg brukt denne oppskriften til bunner (denne oppskriften holder til èn bunn):

Sachertorte

Kokesjokolade 100g
Smør (mykt) 100g
Melis 100g
Eggeplommer 5 stk
Vaniljesukker 1 ts
Eggehviter 4 stk
Finmalte mandler 100g
Mel 50g

Slik gjør du:
1. Smelt sjokolade over vannbad.
2. Pisk sammen eggeplommer, smør samt 1/3 av melisen til massen er luftig og kremete.
3. Bland i den smeltede sjokoladen.
4. Pisk eggehvitene stive med resten av melisen som tilsettes på slutten av pisketiden.
5. Bland vekselsvis og forsiktig inn mel, mandler og vaniljesukker og stivpisket eggehvite.
6. Helles i en smurt form.

Ovnstemperatur: 180 grader
Steketid: 40-45 min.
Bruk gjerne bringebær eller aprikossyltetøy på bunnene.
Ganache
Kok opp 2 dl fløte. Dra av platen og rør inn 200 gram sjokolade.

Hvordan lage roser?
Slik lager du roser av enten marsipan eller sukkerpasta. 
Sjokoladepynt, hvordan lage kremmerhus av papir eller andre nyttige pyntetriks finner du under dekorering

For å lage mønster i lissen jeg legger rundt kaka bruker jeg modelleringspinner. Du kan også bruke en gaffel, eller noe annet som gir mønster.
En skikkelig festkake: Min sønn har bursdag i juli, og på hans ettårsdag lagde jeg denne kaka. Som er en iskake. Lagde sukkerbrødbunner først, kjørte så frossen is i en kjøkkenmaskin til den kunne smøres mellom kakebunnene (to lag), deretter rett inn i fryseren til dagen etter. Kaka ble montert ved at jeg først pisket krem som jeg strøk på bunnene. Deretter satt jeg sammen etasjene ved å bruke en glassbolle med stett som ble satt opp ned (med dobbeltsidig teip på toppen). Så klemte jeg den øverste toppen på glassbunnen, deretter ble den plassert på kaka. Så var det bare å strø på jordbær….Du tenker kanskje at dette ble noe skikkelig klin, ettersom det var is i kakene. Neida. Kakebunnen isolerer isen slik at den ikke smelter på langtnær så fort som man skulle tro. Vi måtte tvert i mot vente lenge før vi kunne skjære i den. Fordi isen i kaka forble hard så lenge.
21 Kommentarer
  • Susanne
    Svar
    Skrevet på10:30, 19. august 2013

    Hei!
    Super blogg du har her! Flink er bare fornavnet:)
    Jeg lurte på noe ang. sukkerpasta oppskriften. Hvor langt rekker mengden i oppskriften og hvor lang holdbarhet har den?

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på11:05, 19. august 2013

    Takk for fine ord Susanne, så gøy at du liker bloggen min! Oppskriften på sukkerpasta holder til to kaker (ca. 26-28 cm). Selv om du pakker inn pastaen godt er den dessverre ikke så holdbar. Den blir dønn stiv etter noen få dager. Jeg har ikke prøvd å vakuumpakke, kanskje det er tingen? Når jeg skal lage kaker med sukkerpasta lager jeg den gjerne en dag i forvegen, eller samme dag som den skal brukes.

  • Susanne
    Svar
    Skrevet på15:42, 19. august 2013

    Takk for svar:-D
    Jeg så nemlig en oppskrift på sukkerpasta som inneholdt litt mer «uvanlige» ingredienser som bl.a. glucose, den holdt seg i flere måneder innpakket i plast.

  • Line S.
    Svar
    Skrevet på05:13, 8. juni 2015

    Hei:) For en super blogg du har! Jeg elsker å bake og har laget både bryllupskaker og konfirmasjonskaker i etasjer. Jeg foretrekker marshmellowsfondant, da den er veldig smidig, smaker godt og holder seg veldig lenge, hvis du pakker den godt inn i plastfilm:) Den er også enkel å lage. Har til og med brukt fondant over gulrotkake med ostekrem i midten og et tynt lag oppå. Det var godt. Skal prøve mange av oppskriftene dine fremover og den første blir langpanne sjokoladekaka di til bursdagsselskap denne uka:) Tusen takk for oppskrifter og tips!!!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:27, 8. juni 2015

      Værsågod Line! Del gjerne dine kreasjoner på instagram ved å merke bildet #kremno 🙂

      • Line72
        Svar
        Skrevet på10:33, 8. juni 2015

        Det skal jeg gjøre:)

  • 1234
    Svar
    Skrevet på09:07, 25. juni 2015

    Hei:) Ser at du ikke har cmc, matfett flytende glukose eller slike ting i oppskrifen sin her. Lurer på om denne er like smidig som di andre fondantene? Du skriver at det er dårlig holdbarhet. Altså blir det gammel/ikke brukbar etter noen dager?

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på11:10, 25. juni 2015

    Nei, ikke like smidig. Min sukkerpasta er fullt brukbar etter noen dager og har sånn sett lang holdbarhet, forskjellen er at den tørker fort inn. (men kan knas sammen igjen i en kjøkkenmaskin tilsatt litt fuktighet)

  • Kamilla
    Svar
    Skrevet på09:09, 27. august 2015

    Heii 🙂 skal lage min første marsipan kake i sonnen min sin 1 årsdag,
    vi feirer på lørdag. men kan jeg pynte med marsipan og fondant på fredag?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:14, 27. august 2015

      Hei Kamilla, ja det går fint! Lykke til 🙂

  • Elin
    Svar
    Skrevet på20:44, 7. oktober 2015

    Hei!
    Har nettopp prøvd å lage sukkerpastaen her, men den ble ganske tørr. Er det noe jeg kan gjøre for å redde den? Å er det en bestemt rekkefølge jeg bør ha i ingrediensene til en annen gang?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:23, 7. oktober 2015

      Hei Elin! Ha i mer vann. Har ingen bestemt rekkefølge, men passer på å få gelatinen inn mens den er flytende, hvis ikke kan det oppstå klumper. Er sukkerpastaen blitt tørr, kjør den opp igjen med eltekrok på nytt med litt væske (som nevnt) og kjør til den har ønsket konsistens.

      • Elin
        Svar
        Skrevet på10:17, 8. oktober 2015

        Flott. Takk!

  • Malene
    Svar
    Skrevet på22:05, 31. august 2016

    Hei 🙂 Mye fristende her! Hvordan er det å bytte ut vanlig sjokolade med hvit sjokolade i kakeglasur? Har ei frøken her som snart har bursdag og har bestilt Elsa-sjokoladekake 🙈😅

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:08, 1. september 2016

      Det går fint, men du må trolig tilsette litt mer hvit sjokolade enn det står i oppskriften. Det kommer av at den hvite sjokoladen er mer flytende enn mørk. Ved å tilsette mer vil den stivne bedre.

  • Wenche Laukholm
    Svar
    Skrevet på09:03, 25. oktober 2017

    Blir så inspirert av denne siden🤗Gleder meg til å prøve slik pynting av kake👌Går det bra å legge fondant på kaka en til to dager i forveien? Og hvor lenge i forveien kan jeg lage pynten og den fortsatt spiselig?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:29, 25. oktober 2017

      Hei Wenche! Du kan godt kle kaken med sukkerpasta en til to dager i forveg. Pynten er holdbar (og spiselig) i en halv evighet. Dette er pynt som tørker ut, og er spiselig i lang, lang tid (i mange uker).

      • Wenche Laukholm
        Svar
        Skrevet på10:44, 25. oktober 2017

        Toppers👍🤗Glemte å spørre hvordan en best oppbevarer pynten?🙈

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på10:51, 25. oktober 2017

        Oppbevares best i romtemperatur, i en boks eller lignende.

  • Therese
    Svar
    Skrevet på10:12, 16. februar 2018

    Hei! Jeg skal lage en bryllupskake med fondant til en venninne, og må montere den dagen før. Jeg ser du anbefaler esker til oppbevaring i kjøleskap. Den blir 4 etasjer så den vil ikke passe i en vanlig kake eske. Jeg lurte derfor på om det vil fungere å bruke en stor pappeske som er ment til oppbevaring eller flytting? Vil det isåfall sette pappsmak på kaken? Det vil nok også oppbevares annen mat i kjøleskapet og er redd for at det setter smak hvis jeg ikke har noe rundt kaka. Takk for svar!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:12, 16. februar 2018

      Jeg ville forsøkt å få tak i en stor plastpose som du kan tre over kaken. Bruker du en eske tror jeg ikke esken vil sette smak. Jeg har også latt bryllupskake stå hel uten noen ting natten over – det går fint det også, så lenge kjølerommet/ kjøleskapet ikke er for fuktig.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits