Grove rundstykker

Grove rundstykker

Picture

Saftige. Lette. Gode. Og grove!

Altså, det er jo mest jåleri, men jeg har leita etter denne dingsen. Den som lager sånne fine «kaiser rålls». Eller grove rundstykker med stjernemønster, på norsk. Kjempegodt med pålegg eller som tilbehør til supper og gryter.
Rundstykket med det karakteristiske mønsteret har sitt opphav i Tyskland, men dingsen som lager stjerna i deigen er fra Kina og kosta 15 kroner på Ebay. Inkludert porto. Det er jo til å grine av. Hvem tjener penger på sånt?

Nuvel – jeg hoppa rundt av glede over å ha fått tak i denne rare redskapen, og satte i gang med å bake med det samme. Har du ikke lyst på mer plast fra Kina i skuffen har jeg et tips: bruk epledeleren, eller bare bruk en skjem kniv. Den gir også kjempefint mønster.

Jeg tok faktisk utgangspunkt i oppskriften som sto på emballasjen, men måtte endre litt på den. Den har lite gjær, så når du skal bake disse trenger du gooood tid.

Grove rundstykker (kaiser rolls) 12 stk
3.5 dl melk/ væske
250 g hvetemel
125 sammalt hvete fin
125 sammalt rug grovt
10 g gjær
25 g smør
10-12 g salt
5 g sukker (ca. 1 ss)

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald væske og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt, sukker og smør. Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene.
3. Pakk bollen inn i plast og la den stå på benken i 1.5 -2 timer.
4. Del opp deigen i emner på 75 gram og rull til boller. Sett på bakebrett med bakepapir. Lag mønster.
5. Sett platen over en kum med varmt vann. Legg et klede over. Hev i ca. 30 minutter. Sett ovnen på 240 grader.
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann. Sikt over litt sammalt hvete (fint) om du ønsker.
​7. Stek på nest nederste rille i 7-10 minutter.

Picture

Del deigen opp i 12 biter. De veier ca. 75 g.
Picture

Trykk ned så det nesten går helt igjennom.
Picture

Fine a gitt!
Picture

Først fikk de ferdighevede rundstykkene en dusj vann, deretter siktet jeg over litt grovt mel. Så – inn i ovnen på 240 grader.
Picture

Grove, saftige og grådig gode.
9 Kommentarer
  • Ulrika
    Svar
    Skrevet på13:37, 17. september 2017

    Så fina bröd! Var kan man köpa detta bakredskap? Tacksam för tips!/Ulrika

  • May Linda
    Svar
    Skrevet på11:00, 10. februar 2019

    Hei, eg har eigentleg eit generelt spørsmål, men spørsmålet dukka opp når eg leitte etter oppskrift på grove rundstykker. Dersom eg vil dobble oppskrifta, doblar eg då også gjærmengda i oppskrifta di? Eller er det antal gram til antal dl væske som er utgangspunktet for gjærmengda?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:07, 11. februar 2019

      Er ingen baker, men ja, du kan doble gjærmengden, men vil du ha best mulig smak – bruk lite gjær og lang hevetid. Sett gjerne deigen i kjøleskapet over natten. Noen bakere bruker denne formelen når de skal finne gjærmengde: 1.5% av total melmengde til salt bakst og 4% til søt gjærbakst.

      • May Linda
        Svar
        Skrevet på23:30, 23. februar 2019

        Tusen takk for svar😊 til ikkje å vere bakar må eg seie at du stadig imponerar med lekre og innbydande bakverk😋 og ikkje minst gode tips👍🏻

  • Elisabeth
    Svar
    Skrevet på13:20, 17. juli 2019

    Hei, utgjør det noen forskjell å bruke sammalt rug fin istedet for sammalt hvete fin. Ser mange oppskrifter inneholder både rug og hvete.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på17:40, 18. juli 2019

      Ja det er forskjell. Det enkle svaret er at rug vil gjøre deigen mer kompakt.

  • Anita Hollingsether
    Svar
    Skrevet på12:08, 6. august 2019

    går ut fra at det menes 10 g fersk gjær. Hvor mye er det omregnet til teskje tørrgjær? Finnes det en omregningsmåte for gjær/tørrgjær? Ikke alle som har kjøkkenvekt til å veie så små mengder.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:11, 6. august 2019

      Fersk gjær, ja. 10 gram fersk tilsvarer 1 teskje (2.4 gram) tørrgjær

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits