Gullbrødkringle

Gullbrødkringle

Jeg kjøpte litt for mye marsipan til jul og fikk lyst til å lage litt god gjærbakst av den. Det ble til to runde kringler fylt med marsipan og sjokolade. Gullbrødkringle, altså. Kunne også hatt navnet konfektkringle, for dette er mektig, og veldig godt!

Jeg brukte en hel pakke med god marsipan (50% mandler). Det ble kanskje i meste laget? Hvor mye du vil legge på deigen er helt opp til deg. Har du en rest i skuffen som har blitt hard kan du bare rive den på et rivjern. Mengde marsipan og sjokolade er altså litt opp til deg og hvor mektig du liker det. Vil du gjøre det enda enklere, kjøp marsipanbrød som du skjærer i skiver.

Hvetekringle med marsipan og sjokolade (2 stk)
520 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

Fyll – til begge:
100 g finhakket sjokolade
400-500 g marsipan (eller så mye du selv liker)
eller
Gullbrød – så mange du vil, skåret i skiver

Topping:
25 g hakka mandler blandet med ca. 2 ss perlesukker

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle deigen til to lengder, eller lag en lang som du deler i to.
8. Skjær marsipan i skiver og legg på deigen. Dryss over finhakket sjokolade( jeg kjørte den til fint i en liten foodprocessor). Fukt nederste del av deigen og rull sammen.
9. Lag to ringer som settes på hver sin plate. Fukt skjøtene og klem godt sammen. Klem kringlene så de blir litt flate.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter. Når ringene er klare for steking, pensle evt med egg eller vann og dryss på litt hakkede mandler med perlesukker (valgfritt).
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  215 grader over/undervarme eller 200 grader varmluft i 12-15 min.
10. Avkjøl. Kan fryses. Ha på melisglasur (vann og melis) etter tining.

Kjevle deigen ut, jeg lagde en lang leiv som jeg delte i to etterpå.
Skjær god marsipan i skiver.
Legg skiver av marsipan på deigen, dryss over finhakket sjokolade.
Fukt kanten nederst med vann.
Lag to kranser. Klem skjøtene godt sammen og legg verken mot plata.
Spray/ pensle med vann eller egg og dryss over hakkede mandler og perlesukker.
Jeg stekte en og en kringle. Ferdigstekt på 12 minutter (200 gr varmluft)
Lagde vanlig melisglasur av vann og melis og hadde den i en sprøytepose.
Smakte helt nydelig, men var veeeldig mektig med så mye marsipan inni..
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...

Grove kuvertbrød, f..

Jeg baker til ny bok om dagen (en...

Elins glutenfrie bol..

Etter mange år - her er den -...

Donuts

Her er den! Min versjon av donuts, som...

Krembollekake

Søndag er det fastelavn OG morsdag! Av den...