Halvstekte rundstykker #baktinorge

Halvstekte rundstykker #baktinorge

Visste du at nesten 30% av alle bakerverer som selges i dette landet er importert?

For noen dager siden leste jeg en sak på bakerkonditor.no hvor de tar til orde for å merke baker- og konditorvarer med opprinnelsesland, på lik linje som vi i dag merker for eksempel kjøtt og grønnsaker. Artikkelen er signert direktøren for Baker- og konditorbransjens landsforening og overskriften lyder: «Hvor kommer bakervarene i fra?».

Her er et lite utdrag:
«Hvert år omsettes det for rundt 2,5 milliarder kroner i importerte bakervarer i Norge, noe som utgjør nesten 30 % av det totale markedet. Og andelen stiger stadig. Dette kan politikerne gjøre noe med. Det burde ikke være kontroversielt om myndighetene la til rette for bedre merking av baker- og konditorvarer, slik at forbrukerne får bedre informasjon om opprinnelse. Politisk vil det være kun være oppsider av et slikt forslag. Økt omsetning av norsk korn, flere arbeidsplasser i en distriktsnæring, styrket selvforsyningsgrad og matsikkerhet og reduksjon i klimautslipp. Spørsmålet er derfor hva som stanser en slik merkeordning?»

I Norge finner du mange utenlandske brands. Det er restauranter, cafe-konsepter, ja sågar de som kaller seg bakerier. Mange importerer nesten alt de selger. Importerte bakervarene finnes over alt: på hoteller, restauranter, på bensinstasjonen, i dagligvarebutikken og på favorittcafeen din.

Hvordan kan det være lønnsomt å importere brød, kaker og deig fra utlandet? Bygdekvinnelaget har skrevet en svært interessant sak du kan lese her.

Her er et utdrag:
«Denne importen har lavere toll fordi produktene faller inn under RÅK-ordningen i EØS-avtalen. Ordningen innebærer at det i prinsippet er frihandel mellom EU og Norge på bearbeidete landbruksprodukter. Samtidig er det lov å bruke toll og subsidier for å stimulere bruk av norske varer. Tollen er likevel lav og det er bare et begrenset antall norske varer som får priskompensasjon.

Den lave tollen gjør det fordelaktig å importere frosne deiger og halvstekte brød.

– En tredjedel av brødet og bakevarene vi spiser i Norge, målt i melmengde, kommer fra slike importerte varer, forklarer Eli Reistad i Felleskjøpet Agri».

Hvorfor skriver jeg om dette? Fordi jeg vil at du skal begynne å tenke litt over hva du kjøper, hvor du handler brød og bakervarer, og gjerne spørre hvor bakervarene kommer i fra. Fortsetter denne økningen tror jeg den norske baker- og konditorbransjen er truet.

«Bransjen kan skylde seg selv».
Kritiske røster sier at dette måtte vi bare regne med. Og jeg er faktisk litt enig. De utenlandske varene fyller et hull i det norske markedet. Jeg tror jeg kan nevne på én hånd av norske bakerier jeg kjenner til som produserer croissantene sine selv. Problemet er, at de norske bakeriene trolig ikke har sjanse til å produsere noe så tidkrevende til den prisen samme vare har importert fra utandet. Det er forresten svært få i dette landet som klarer å bake croissanter med en godkjent kvalitet i det hele tatt.

Jeg er den første til å si at jeg sitter i et glasshus her. Jeg kjøper masse, masse halvstekte rundstykker. De er produsert på en fabrikk i Frankrike, og koster noe sånt som 28 øre per stykk inn til Norge. Ok, det var wild guess, men jeg vet noe om dette, fordi jeg har jobbet med innkjøp i mitt forrige liv.

Er det ikke halvstekte rundstykker fra Menissez-fabrikken så er det gjerne noe frossent fra Hatting jeg slenger oppi handlekurven.

Mitt neste spørsmål blir da: Hvorfor finnes det ikke norskproduserte, halvstekte bakervarer?
Dette irriterer meg, for er det noe jeg ønsker å kjøpe, så er det norske halvstekte rundstykker. Som helst har like bra kvalitet som de franske.

Ok, så finnes det ikke. Da måtte jeg jo bare prøve selv. Det er jo en grunn til at jeg, som har et ti-år bak meg som bakeblogger, ikke har prøvd meg på halvstekt. Det er VANSKELIG, både for bakere og enda vanskeligere hjemme på kjøkkenbenken. Det er nemlig ikke bare å steke noe litt, så steke det litt igjen senere. Jeg vet en hel del om hvorfor den franske fabrikken har et så bra produkt og tror neppe jeg klarer å gjenskape det. Men, jeg tenkte – jeg må jo prøve!

Så, her har du mine halvstekte rundstykker. Jeg har snoket litt på youtube for å finne ut hvordan de kan bevare mest mulig fuktighet, og hva som skal til for at de skal bli så bra som mulig.

Om jeg lykkes? Tja. Det er opp til deg å bedømme. Jeg er kresen, men er faktisk overrasket over resultatet. Sprø utenpå, myke inni. De smakte til og med bedre enn de jeg kjøper.

Og du! La oss starte en trend. Kjøp norsk og merk det med #baktinorge

Fine, halvstekte rundstykker (20 rundstykker)
5 dl kaldt vann (tilsett gjerne en halv dl til om deigen er fast)
22 g fersk blå gjær
12 g salt (1 ss)
750 g hvetemel
3 ss olje
1.5 ss sukker
2 stk eggeplommer (eller bare bruk 2 hele egg)

Halvgrove, halvstekte rundstykker (20 stk)
5.5 dl kaldt vann
22 g fersk blå gjær
12 g salt (1 ss)
400 g hvetemel
350 g sammalt hvete fint
3 ss olje
1.5 ss sukker
2 stk eggeplommer (eller bare bruke 2 hele egg)

Slik gjør du:
1. Elt sammen mel, kald/romtemperert væske og gjær i ca. 10 minutter.
2. Tilsett salt, sukker, olje og eggeplomme/egg.  Elt 5-7 minutter til. Sett opp farten slik at det blir ekstra kraftig elting de siste 3 minuttene. 
3. Pakk bollen inn i plast/ træ en plasthette på og la hvile ca. en time på benken eller et par timer i kjøleskapet.
4. Ta litt olje på fingrene eller bruk litt mel og trill ca. 20 rundstykker (vekt 65 gram). Lag dem litt avlange. Sett på en bakeplate med bakepapir.
4. Etterhev i ca. 30 -45 minutter. Sett ovnen på 200 grader varmluft, har du pizzaeffekt – bruk det.
6. Pensle/ spray rundstykkene med vann.
7. Bruk en sylskarp kniv eller et barberblad og lag et snitt i hvert rundstykke. 
​8. Sett rundstykkene midt i ovnen. Jeg stekte ett og ett brett. Kast litt kokende vann inn i bunnen av ovnen (ca. 1/2 dl) rett før du lukker ovnsdøra. Er du redd for at ovnen din kan gå i stykker? Plasser en liten langpanne i bunnen (den må bli like varm som resten av ovnen).
9. Stek i ca. 8-10 minutter. 
10. Avkjøl på rist før du pakker i plastposer og fryser. Frys dem med det samme de er kalde, ikke la de stå fremme en halv dag. Pass på så rundstykkene ikke blir klemt flate i fryseren, legg de pent ved siden av hverandre i posen og legg posen flatt i fryseren.

Hvordan oppbevare disse, som de franske, uten fryser? Jeg ville testet ut å vakuum-pakke! De holder nok ikke like lenge uten å mugne, men prøv da vel. Og gi rapport til meg om det funker eller ei 😉

Når du skal servere gjør du sånn:
Legg frosne rundstykker på en rist. Stek på 210 grader(varmluft) i 12-15 minutter (til de har gyllen farge). Spis! Evt. kan du tine rundstykkene (la de tine i posen) og steke på 220 grader i 7-8 minutter. Skyll dem gjerne i vann før de går i ovnen.

Vei opp hvert deigemne til 65 gram, eller del i 20 biter.
Trill først til boller…
…deretter til ovale rundstykker.
Sett på brett og hold fuktig under heving etterheving.
Bruk et litt skarpere barberblad (eller kniv) til å lage snitt. De skal være litt dype.
Stekt midt i ovnen på 200 grader varmluft, med litt damp. Åtte og et halvt minutt i min ovn.
Avkjøl på rist så de blir helt kalde, men så raskt som overhode mulig…
….pakk i tette plastposer og frys.
Stekt fra frossen tilstand på 200 grader varmluft, 12 minutter. Wow!
Overrasket over meg selv 😉

5 based on 6 reviews
9 Kommentarer
 • Skrevet på09:31, 21. juni 2023

  Må prøves

 • Marianne Haga Larsen
  Svar
  Skrevet på10:17, 21. juni 2023

  Hei! Takk for oppskrift! Jeg lurer på en ting, er det en spesiell grunn for å bruke eggeplommer og ikke helt egg?
  Takk for svar på forhånd😀
  Hilsen fra Marianne Haga Larsen

 • Astri Skeide
  Svar
  Skrevet på18:47, 22. juni 2023

  Super oppskrift, har laget den to dager på rad og fylt fryser. Har ganske ny ovn, og stekte på nest nederst rille i 9 minutt – det var nok for mine.

 • Unni Nordstrand
  Svar
  Skrevet på09:21, 20. desember 2023

  Disse skal prøves, har etterlyst oppskrift på dette øfr, men ikke funnet før nå. Takk. Og god jul.

 • Marie Grøttum
  Svar
  Skrevet på22:07, 9. mai 2024

  Gleder meg til å prøve! Kan noe erstatte egget, eller kan det droppes?

 • Marie Grøttum
  Svar
  Skrevet på06:24, 10. mai 2024

  Gleder meg til å prøve! Er det mulig å erstatte egg med noe annet, eller droppe det helt? Er veganer. Takk på forhånd 🫶

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...