Hvetestenger med eple og tyttebær

Hvetestenger med eple og tyttebær

Jeg er ikke ferdig med kombinasjonen eple og tyttebær riktig enda, for hva om jeg puttet det i søt gjærbakst? NAM! Sammen med et fyll laget av kanel, smør og sukker ble dette til noen fantastisk gode hvetestenger.

Oppskriften kjenner du godt, det er min grunnoppskrift på søt gjærdeig. For å gjøre deigen lettere å jobbe med satte jeg deigen i kjøleskapet et par timer etter at den var eltet ferdig. Selv om deigen er kald når du begynner å jobbe med den vil det ikke ta lenger tid å etterheve.

Du kan gjerne lage kringle av deigen, men da anbefaler jeg deg å lage to små ringer fremfor en stor kringle. Lettere å gjennomsteke uten at det blir tørt. Jeg delte deigen i tre like store deler og lagde stenger. De stekte ferdig (varmluft) på åtte minutter.

Kritisk punkt? At deigen ikke blir skikkelig forseglet. Den må bli tett. Hvis ikke vil fyllet renne ut. (At det renner litt ut må du regne med, det er vanskelig å få det helt tett). Se på bildene under hvordan jeg har gjort det.

Hvetestang med eple og tyttebær
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 


Fyll:
100 g mykt smør/margarin
100 g brunt sukker (eller bruk det sukkeret du har)
8-12 g kanel (kommer an på hvor godt du liker kanel)
Røres sammen med en skje eller sleiv.

ca. 1/2 dl tyttebær
2 epler delt i små biter.

Evt. 25 g hakkete mandler blandet med 25 g sukker.
melisglasur

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen i tre like store deler. Kjevle de ut i en lengde så de passer til platen du skal bruke. Høyde- ca. 10-12 cm. Stryk på fyllet, dryss på eplebiter og tyttebær. Brett inn, fukt deigen med litt vann og brett andre del over. Klem godt til så det blir tett. Brett endene inn. Legges med skjøten ned på et bakebrett. Legg maks 2 stenger på ett brett.
8. Settes til etterheving i ca. 45- 60 minutter. Valgfritt: pensle med vann og dryss på litt hakket mandler blandet med sukker.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på  225 grader over/undervarme i ca. 10-12 minutter eller på varmluft 220 grader 8-12 minutter. 
10. Avkjøl. Lag evt en melisglasur av vann og melis. Stengene kan fint fryses.


Min deig sto to timer innpakket i kjøleskapet.
Del deigen i tre og kjevle den ut til en rektangel. Stryk på fyll og dryss på eple og litt tyttebær.
Klem den ene kanten på deigen over. Fukt oversiden med litt vann.
Brett andre del over, klem godt.
legg på plate med skjøten ned. Brett sidene inn også. Pensle med vann og strø evt på litt sukker og hakkete mandler.
Etter steking…
Avkjøl og ha på melis om du vil.
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Eplekake i stor lang..

Flere har etterlyst en stor eplekake, laget i...

Rundstykker med pote..

Har du kokte poteter til overs fra middagen?...

Elins luksus-kjeks

Det er valgdag, og i tilfelle du blir...

Valgets vinner

I forbindelse med at vi snart skal gå...

Smuldrepai med eple

I denne smuldrepaien har jeg brukt en mørdeig...