Kanelbullar fra en verdensmester

Kanelbullar fra en verdensmester

Bilde

Hvordan lage den ultimate kanelbullen? Jeg måtte gå til kilden, nærmere bestemt til den svenske verdensmesteren Håkan Johansson. Han sa: – du må ta deg tid. Rastløshet er ikke synonymt med kanelbullebaking. Hemmeligheten kommer helt til slutt. Hvordan det gikk? Her får du svaret.

Saftig, svensk bakst. Jajamensan!

Det hele begynte med dette bildet på Instagram. Jeg følger smått og stort av svenske bakere og konditorer Instagram, og fikk rett og slett hakeslepp da jeg så bildet av bakverkene til @brillobagaren Håkan Johansson på vårparten i fjor. Han skulle til VM for bakere, og la ut bildet fra sin siste treningsøkt.

Kort tid etter ble Sveriges mann verdensmester. Så fortjent!

Jeg heier på alle yrkesfag, men har et spesielt hjerte for baker- og konditorfag. I Norge har vi fantastiske baker- og konditorlandslag, og jeg vet at de norske bakerne nå ligger i hardtrening til neste mesterskap. Målet er selvfølgelig å slå svenskene!

Selv er jeg konditor, ikke baker. Men jeg elsker å bake med gjær! Noen ekspert er jeg ikke – no knead og surdeig holder jeg meg langt unna, men så var det denne søte gjærbaksten da. Jeg er svak, veldig svak for søt gjærdeig.

Så, da verdensmester Håkan Johansson fra Falkenberg ga ut bok dette året, var det den jeg ville ha. Og det er en oppskrift fra denne boken jeg har brukt for å bake ekte, svenske kanelbullar.

Bilde

Bilde

En fantastisk inspirerende bok for alle bakernerder. Og alle andre som liker duften av gjærbakst…
Dette tar tiiiid, folkens. Men det fine er at deigen bare kan stå og godgjøre seg mens du gjør andre ting. En ting Håkan er opptatt av er glutenprøven. Altså, at du gjør en test av deigen for å se når den er ferdig eltet. Den testen kan du lese om her.

Hva hemmeligheten er? Jo, det er sukkerlake. Alle kanelbullene skal pensles med sukkerlake når de kommer rakt ut av ugnen. Det ger saftiga kanelbullar – garanterad!

Kanelbullar ala Håkan Johansson

…eller kanskje du heller vil lage min Bollefocaccia? 

(jeg har halvert oppskriften fra boken)

260 g melk (kald)
25 g gjær
550 g hvetemel
90 g sukker
75 g smør (romtemperatur)
8 g havsalt
7 g kardemommekjerner, grovmalt i en morter (eller vanlig kardemomme)
1 lite egg

fyll:
15 g kanel
15 g melis
100 g smør
100 g sukker
10 g maisennamel

Her får du mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig

Slik lager du deigen:
Bland alle ingredienser i en kjøkkenmaskin med krok på lav hastighet i ca. 5 minutter. Når deigen er eltet godt sammen, øk hastigheten og elt videre i 6 minutter. Gjør glutentesten. Pakk bollen inn i plast og sett den i kjøleskap i ca. en time. (Det gjør ingen ting om den står to timer heller..)

Lag fyllet:
Ha romtemperert smør og resten av ingrediensene i en foodprocessor. Kjøres glatt.

Lag kanelsnurrer:
Kjevle den kalde deigen til et rektangel. Smør utover fyllet og brett sammen som vist på bildet. Snu deigen og kjevle den litt utover igjen. Bruk en trinse (pizzakutter) og lag små remser som du viker rundt fingrene og lager som små knuter.

Heving:
Plasseres på en bakeplate med papir – dekkes til med plastfolie. La deigen heve i 1 1/2 til 2 timer (til deigen har dobbel størrelse).

Settes til heving på et lunt sted (jeg fylte oppvaskkummen med rykende varmt vann).

Før bollene går i ovnen, pensle med egg utblandet litt vann tilsatt en klype salt. Strø på svensk perlesukker (jeg aner ikke om det er å få kjøpt i Norge..)

Steking: I boka står det at bollens skal steke på 200 grader i 9-11 minutter, men jeg måtte gjøre litt om på det. De ble rett og slett ikke ferdige på den tiden og stekte i ca. 15 minutter. Miin anbefaling er å skru opp varmen til 210 grader og steke 9-11 minutter vanlig over/undervarme. Da blir de også saftigere. (Forlåt Håkan 😉

Så – til den siste finishen: lag sukkerlake.
100 g sukker og 100 g vann fosskokes i 7-8 minutter.

Så snart kanelbullene kommer ut av ovnen, pensle bollene med sukkerlake.

Klikk for å sette tilpasset HTML
Bilde

Bilde

Kjevle deigen til et rektangel og smør på fyllet. Brett som vist på bildet og snu deigen. Kjevle den litt sammen igjen før du lager små strimler som lages til små knuter. Ler høyt av bildet til høyre! Hahaha! I boka ser du hvordan det VIRKELIG skal gjøres, men alt jeg klarte å få til var denne lille bæsj-knuten. Pytt pytt. Må bare trene litt mer. Men jeg lover, resultatet smakte ikke i nærheten av bæsj! Haha!
Bilde

Bilde

En av hemmelighetene til de saftige svenske kanelbullene er at de pensles med sukkerlake når de kommer rett ut fra ovnen. Nam!
6 Kommentarer
  • Turid Smeby
    Svar
    Skrevet på06:09, 29. juni 2015
  • Anne Veierland
    Svar
    Skrevet på16:14, 24. mai 2016

    Bolleoppskriften er super god! Skulle ønske at den var mer utskrift vennlig

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på17:28, 24. mai 2016

      Jeg er klar over det, Anne. Skulle gjerne hatt den funksjonen…

  • Anne Åshild Fylkesnes
    Svar
    Skrevet på09:16, 7. juni 2017

    Eg kjøper kvitt perlesukker i sverige 🙂

  • Linda Wangen
    Svar
    Skrevet på07:15, 11. august 2017

    Hvis jeg dobler oppskriften igjen, holder det da med ett stort egg? Eller bør jeg bruke to små?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:44, 11. august 2017

      Ett stort eller to små – spiller ingen stor rolle!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits