Kanelsnurr XXL

Kanelsnurr XXL

Det er kanelbollens dag og mange av dere har bakt kanskje bakt disse i dag? Jeg bestemte meg for å lage en stooor kanelbolle.

Har brukt den vanlige bolledeigen min, men tilsatt litt mer mel, sånn at den ikke skal bli så bløt. Jeg satte den i kjøleskapet for modning (første heving). Det er alltid letter å jobbe med kald deig. Til denne store kanelbollen trenger du en god, vid springform. Min form er ca. 26 cm i diameter, noe mindre form kan gå, men da må du lage deigremsene litt bredere og passe på at det er litt klaring på sidene til heving.

Den kan være litt vanskelig å steke, for det er en massiv bollekake. Jeg har en splitter ny ovn og prøver å lære den å kjenne, av den grunn ble den litt mørk på toppen. Legg et bakepapir eller litt folie over etter ca. 15 minutter, så unngår du at den blir for mørk på toppen.

Kanelsnurrer XXL
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

Fyll:
150 g mykt smør
150 g brunt sukker (eller bruk det sukkeret du har)
2 -3 ts kanel
Røres sammen med en skje eller sleiv.

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. Sett den gjerne kjølig. Kle en springform ca. 26 cm med bakepapir i bunnen.
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle et rektangel, smør på fyll. Brett deigen over først en gang, så en gang til (se bilder lenger ned).
8. Kjevle deigen ca 21 cm bred. Del i tre strimler på 7 cm. Snurr sammen til en rull. Sett i midten av en springform ca. 28 cm. Legg på de to siste remsene med deig, sånn at du får en stor kanelsnurr. Klem den godt ned, sånn at du har ca. 1 – 1.5 cm klaring til kanten av formen.
9. Etterhev i 30-45 minutter. Stekes ett hakk ned fra midten på over/undervarme 200 grader i ca. 10 minutter, skru så ned på 165 grader varmluft og stek i ca. 20 minutter til. Syntes du bollekaka blir mørk, legg et papepapir over formen. Skjær med en skarp kniv langs kanten av formen før du åpner den og drar bollekaka over på rist.
10. Avkjøl. Stryk eventuelt på melisglasur før servering.

Kjevle ut deigen og smør på fyll. Brett over først en gang, så en gang til.
Kjevle deigen ut sånn at den blir 21 cm i bredde.
Del i tre remser på ca. 7 cm
Rull løst sammen og sett i midten av en springform.
Legg på de to siste remsene rundt midten, sånn at du til slutt får en stor kanelbolle.
Klem bollen godt ned.
Klem den sånn at du har ca. 1-2 cm klaring. Etterhev.
Dryss gjerne på litt svensk perlesukker. Sett i ovnen på 200 grader.
Lot den stå nesten 40 minutter. Gjennomstekt!
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...