Kanelsnurrer eller kanelboller, om du vil..

Kanelsnurrer eller kanelboller, om du vil..

Flere har etterlyst en litt større deig enn min vanlige grunnoppskrift. En deig som er litt fastere i fisken. Så, her får du den! Den gir ca. 30 store kanelboller. Jeg har litt mindre væske i denne deigen, noe som betyr at den blir litt fastere. Det betyr også at disse bollene bør spises på èn og sammen dag…men det antar jeg ikke blir noe problem?

Vil du heller ha saftige boller som ikke blir tørre i løpet av en ettermiddag? Da skal du prøve å bake boller tangzhong style

Jeg lot deigen stå i kjøleskapet de første tre timene (med plast over bollen) fordi jeg ikke rakk å bake ut etter en time (du kan bare la deigen hvile en time på benken) men en kald deig gir en veldig fast og fin deig å jobbe med. I stede for å bruke kniv har jeg brukt en sytråd når jeg delte opp bollene. Det gir et meget pent snitt (hvis du er opptatt av sånt).

Kanelboller/ kanelsnurrer ca. 30 stk
1 kg hvetemel
40 g fersk gjær
200 g sukker
200 g smør eller margarin
5.5 dl væske (melk eller vann)
2 ts kardemomme

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett væske (romtemperert eller kald). Smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Elt deigen godt på lav til mellomrask hastighet. Virker deigen for fast kan du godt juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg
et klede over bollen og la den stå på benken ca. 1 time.
7. Etter at deigen har stått en time på benken, kjevle den ut og stryk på fyll (se bilder). Rull sammen . Del opp i ca. 30 biter og sett på plate.
8. Settes til etterheving i ca. 35–45 minutter.
9. Før steking, pensle evt. med egg (eller vann)
10. Stek i 7-12 minutter på 225 grader (over/undervarme eller varmluft)

Kanel og sukker-fyll:
200 g smør eller margarin (mykt)
200 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
6-8 g kanel (ca. 2-3 ss)
Rør sammen til en glatt masse.


Deigen er ferdig eltet og skal modnes. Jeg hadde ikke tid til å bake den ut etter en time, så jeg satte den i kjøleskapet.
..der ble den stående i tre timer før jeg fikk bakt den ut.
Det er bare en fordel å jobbe med kald deig. Det er lettere å kjevle ut og lettere og rulle sammen.
Stryk på kanel/ sukker/smør-blanding og rull sammen. For å få deigen til å henge bedre sammen, fukt nederste del av deigen med litt vann.
For et pent snitt brukte jeg en sytråd til å dele opp deigbitene.
Sett på plate med bakepapir. Ta gjerne ytterste flik og legg under bollen før du setter på plate.
Klem bollene litt flate og la etterheve på benken i ca. 45 min til en time, avhengig av om deigen har stått kjølig eller om det er kjølig i rommet..etc.
Det første brettet fikk litt fint sukker på toppen.
Det andre brettet ble uten. Da rørte jeg sammen en glasur av melis og vann som jeg sprøytet på.
3 Kommentarer
  • Therese Ingebrigtsen
    Svar
    Skrevet på18:11, 9. mars 2021

    «Bør spises på én og samme dag»…
    Betyr det at de ikke egner seg for frysing?

      • Therese Ingebrigtsen
        Svar
        Skrevet på09:34, 10. mars 2021

        Supert! Setter i gang med bakingen nå;)

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Snurrer og klippekra..

Kardemommekjerner til folket! Det at jeg faktisk har...

Grove Bakemjølk-run..

Annonse. I samarbeid med Rørosmeieriet har jeg bakt...

Hva jeg bruker norsk..

(Foto: frukt.no) Annonse. Høst er epletid og i...

Ambassadekake

Jeg har spurt dere om retrokaker i lang...

Opp-nedkake

Enda en retrokake! Og som jeg har holdt...