Din handlekurv er nå tom!
Karameller
Verdens beste – blir ikke jul uten!
For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!
Karameller a la mamma
Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.
Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).
Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…
|
|
Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!
Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g
Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.
2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)
3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.
4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller. |
|
|
Charlotte
Hei! Hvor lang holdbarhet har disse ca? 😊
Elin Krem.no
To-tre uker holder de hvertfall. Noen ganger sukrer de seg før det også.
Siri Kristine
Jeg har et spørsmål om å pensle kanten med vann for å unngå sukring. Holder det å gjøre det 1 gang når det er ferdigkokt, rett før man heller ut massen? Eller må det gjøres hele tiden fra man setter på varmen til det er ferdig?
Elin Krem.no
Du bør pensle under koking, helt til de er ferdige.
Bente
Hei. Har nå kokt karameller.problemet mitt er at de blir litt sånn klissete/våte utvendig,mn gode på smak, har du noe råd om hva jeg gjør feil
Elin Krem.no
De må koke lenger
Caroline
Vil det påvirke resultatet om man bruker laktosefri kremfløte?
Elin Krem.no
Det vet jeg dessverre ikke
Marte
Hei! Jeg lurer på det samme. Har du prøvd dette nå?