Karameller

Karameller

Picture

Verdens beste – blir ikke jul uten!

For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!

Karameller a la mamma

Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.

Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).

Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik  cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…

Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!

Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.

2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)

3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.

4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).

Picture

Kok massen til 125 grader. Da blir de medium harde.

Picture

Her har jeg latt det dryppe fra sleiva ned i glasset. Denne er litt over 120 grader.

Picture

Klumpen er samlet til en kule. Min masse ble til karameller som varer en god stund i munnen. (De tippet godt over 120 grader). Det er spesielt mot slutten av koketiden du må følge godt med. Da stiger temperaturen raskt. Plutselig er det sukkertøy.
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller.

Picture

Picture

Helles ut på en smurt flate (eller som her på en silikonmatte).

Picture

Klipp opp matpapir og pakk inn hver enkelt karamell. Du kan også bruke fargerik cellofan.

Picture

Skjæres opp før de stivner!

Picture

Ingenting smaker som mammas karameller. Litt skjeve, noen store, noen små. Sånt blir det jul av.

Picture

En julesokk fylt med karameller er en fin gave…eller bare fristende julepynt på kjøkkenet.
Be the first to write a review
159 Kommentarer
  • Charlotte
    Svar
    Skrevet på21:23, 18. november 2020

    Hei! Hvor lang holdbarhet har disse ca? 😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:57, 19. november 2020

      To-tre uker holder de hvertfall. Noen ganger sukrer de seg før det også.

  • Siri Kristine
    Svar
    Skrevet på16:54, 3. desember 2020

    Jeg har et spørsmål om å pensle kanten med vann for å unngå sukring. Holder det å gjøre det 1 gang når det er ferdigkokt, rett før man heller ut massen? Eller må det gjøres hele tiden fra man setter på varmen til det er ferdig?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på19:07, 3. desember 2020

      Du bør pensle under koking, helt til de er ferdige.

    • Bente
      Svar
      Skrevet på10:00, 9. desember 2020

      Hei. Har nå kokt karameller.problemet mitt er at de blir litt sånn klissete/våte utvendig,mn gode på smak, har du noe råd om hva jeg gjør feil

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på11:07, 9. desember 2020

        De må koke lenger

  • Caroline
    Svar
    Skrevet på18:23, 18. desember 2021

    Vil det påvirke resultatet om man bruker laktosefri kremfløte?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:00, 19. desember 2021

      Det vet jeg dessverre ikke

    • Marte
      Svar
      Skrevet på08:24, 22. desember 2021

      Hei! Jeg lurer på det samme. Har du prøvd dette nå?

1 3 4 5

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...