Karameller

Karameller

Picture

Verdens beste – blir ikke jul uten!

For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!

Karameller a la mamma

Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.

Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).

Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik  cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…

Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!

Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.

2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)

3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.

4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).

Picture

Kok massen til 125 grader. Da blir de medium harde.

Picture

Her har jeg latt det dryppe fra sleiva ned i glasset. Denne er litt over 120 grader.

Picture

Klumpen er samlet til en kule. Min masse ble til karameller som varer en god stund i munnen. (De tippet godt over 120 grader). Det er spesielt mot slutten av koketiden du må følge godt med. Da stiger temperaturen raskt. Plutselig er det sukkertøy.
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller.

Picture

Picture

Helles ut på en smurt flate (eller som her på en silikonmatte).

Picture

Klipp opp matpapir og pakk inn hver enkelt karamell. Du kan også bruke fargerik cellofan.

Picture

Skjæres opp før de stivner!

Picture

Ingenting smaker som mammas karameller. Litt skjeve, noen store, noen små. Sånt blir det jul av.

Picture

En julesokk fylt med karameller er en fin gave…eller bare fristende julepynt på kjøkkenet.
Be the first to write a review
159 Kommentarer
  • Ingrid
    Svar
    Skrevet på13:43, 29. november 2012

    Hei! vil bare si at du har en kjempe fin blogg 🙂 fine bilder og forklaringer….Gleder meg til flere oppskrifter 🙂
    Ha en kjempe fin kveld

    • Mona
      Svar
      Skrevet på05:27, 14. desember 2013

      Helt enig! Koser meg hver gang jeg tar turen innom 🙂

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på10:41, 30. november 2012

    Takk for fine ord 🙂 Ha en fin kveld du også!

  • Irene
    Svar
    Skrevet på00:43, 8. desember 2012

    Har aldri laget karameller før og skal ha ild dåpen på bakeverksted med venninner. Oppskriften din så god ut og var godt forklart, så jeg satser friskt . God jul !

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på01:44, 8. desember 2012

    Hell og lykke! Håper det blir noen gode karameller å suge på for venninnegjengen 🙂 God Jul Irene!

  • Monica
    Svar
    Skrevet på04:48, 8. desember 2012

    De så kjempegode ut! Men hvor lenge koker du de ca? Noen oppskrifter skal de koke i et kvarter, mens andre skal koke i en time.. Har ikke laget karameller før så synes det er litt vanskelig

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på05:08, 8. desember 2012

    Hei Monica. Hvor lenge de skal koke avhenger av hvor vid kjele du har, hvor hard varme du koker på etc. Jeg har kokt mine med en vid kjele og «bånn gass» og da var de ferdige på ca. et kvarter. Andre ganger har jeg brukt ca. en halv time, kokt med en litt mindre kjele og på litt svakere varme. (Grunnen til at det går fortere med en videre kjele er fordi vannet fordamper raskere).Om du ikke har et sukkertermometer er det absolutt å anbefale å koke dem over litt svakere varme, ettersom det da er lettere å sjekke om massen er ferdig kokt (da går det ikke fullt så fort på slutten).

  • Benedikte
    Svar
    Skrevet på12:15, 9. desember 2012

    Disse skal jeg prøve i morgen, Elin! Koker du de i vanlig kjele eller jerngryte?

    • Elin
      Svar
      Skrevet på13:40, 9. desember 2012

      Hei Benedikte! Jeg koker i vanlig kjele 🙂

  • Kai
    Svar
    Skrevet på14:08, 9. desember 2012

    Hei, fulgte oppskriften her i dag, første gang jeg lager karameller.
    De ble kjempe gode! Må nok lage en runde til før jul 😉

    • Karamell-Elin
      Svar
      Skrevet på14:41, 9. desember 2012

      Ja, jeg også Kai 🙂

  • Mari
    Svar
    Skrevet på05:23, 15. desember 2012

    Disse karamellene er best! Det er lurt å pakke inn i mellomleggspapir, da slipper man å rive matpapiret! 🙂

  • Karamell-Elin
    Svar
    Skrevet på06:43, 15. desember 2012

    Supert tips Mari – takk!

  • Stine
    Svar
    Skrevet på09:25, 15. desember 2012

    Må bare si at dem falt i smak her i huset ja. Tok i litt vaniljesukker når jeg laget gang nr 2 å det ble også godt. Å med at dem ikke ble harde så går det jo får alle å spise dem.

    • Karamell-Elin
      Svar
      Skrevet på11:28, 15. desember 2012

      Vanilje i karamellene gir en veldig fin smak. Karameller er laget for andre gang her også 🙂

  • frida
    Svar
    Skrevet på15:00, 18. desember 2012

    når burde man skjære de? Ser du sier at det burde gjøres før de stivner, da følte jeg at det plutselig hastet litt? 🙂 Andre steder står det at de skal kjøle helt, gjerne over natten..
    Så, hvor mange timer burde man vente ?

  • Skrevet på16:00, 8. august 2013

    Takk for oppskrift, bilder og beskrivelser, spesielt varmekravet for å få dem stive vil bli nyttig:) Karameller smaker også godt med en dråpe anis og litt salt. Har også eksperimentert med geitemelk istedet for fløte, samt honning og vanilje;)

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på03:01, 9. august 2013

    Oi, så spennende Anneli! Jeg er vel en typisk konservativ karamellkoker, derfor er det så spennende å høre om sånne som deg som tør å teste ut nye smaker 🙂

  • camille
    Svar
    Skrevet på10:58, 5. oktober 2013

    Hvor lenge skal det koke? Ser veldig godt ut!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på17:02, 5. oktober 2013

    Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. (Tiden det tar avhenger av kjelens størrelse, varmestyrke etc.) Lykke til!

  • Silje
    Svar
    Skrevet på15:23, 24. oktober 2013

    Hei!
    Så veldig gode ut de her, så tenkte jeg skulle lage og selge dem for å samle inn penger til en skoletur.
    Så jeg bare lurte på hvor mye man fikk i denne oppskriften? Altså enten antall karameller eller hvor mange gram/kilo?
    Hadde blitt veldig, veldig glad for svar!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på02:16, 25. oktober 2013

    Vanskelig å anslå, men hvis du lager karamellene i små firkanta ruter vil du få ca. 80 -100 stk.

  • Skrevet på01:25, 14. november 2013

    jeg liker denne karamelen den er så deilig

  • Skrevet på10:02, 18. november 2013

    Hei Elin 🙂 Elsket disse karamellene, prøvd mange ulike oppskrifter. Blogget oppskriften på min blogg http://foodbyvictoria.com/2013/11/18/julekarameller/. Øsnker deg en fin før julstid, lykke til med alle julebakingen.
    Hilen Ingrid Victoria.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:43, 18. november 2013

      Så hyggelig Ingrid Victoria 🙂 Veldig flotte bilder! Karamellene så super-gode ut. Har anbefalt bloggen din på min facebook side 🙂 Kjempeflott er den!

1 2 3 5

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...