Karameller

Karameller

Picture

Verdens beste – blir ikke jul uten!

For meg blir det ikke skikkelig jul dersom det ikke står en boks med hjemmelagde karameller på bordet. Denne oppskriften har jeg fått av min mamma, og de er verdens beste!

Karameller a la mamma

Egentlig er jeg aaalt for tidlig ute. Det vil mamma sikkert si. Karamellene skal i følge tradisjonen kokes uka før jul. Ikke særlig før. Hvorfor? Tja – hvem vet? – Fordi da varer de lenger? (mamma har alltid hatt som mål å suge på den siste julekaramellen på bursdagen sin langt ut i januar). – Fordi da er det mindre sjans for at de sukrer seg? Ja, hvorfor sukrer karameller seg egentlig? Det kommer jeg tilbake til.

Men, altså. Jeg er (i følge tradisjonen) kanskje litt tidlig ute med å suge på den myke og hjemmelagde utgaven av Werther’s Original, men jeg kunne ikke la være. Denne oppskriften må bare deles – rett og slett fordi dette trolig er verdens beste karameller (jada, jeg vet jeg er inhabil).

Karameller har aldri vært enkelt. Helst trenger du et sukkertermometer (eller et digitalt termometer). Dersom du ikke har det – ikke fortvil. Du må da stole på «kuleprøven». Kok massen til den begynner å få karamellaktig farve. Drypp en dråpe av massen i et glass med vann. Kan du forme massen til en kule? Da er den ferdig. Pakk i fargerik  cellofan, eller som jeg har gjort i alle år – i bakepapir. Det var disse tradisjonene, da…

Å koke karameller er en treningssak. Det er ikke alltid like lett å se når massen er passe seig. Tar du dem for tidlig blir det bare noe kliss, lar de koke for lenge -harde som sukkertøy. Men uansett – gode er de!

Mammas karameller
Fløte 3 dl
Sukker 250g
Smør 60g
Sirup (lys eller mørk)100g

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. Massen skal koke til den har fått mørk karamellfarge og en «glatt» overflate. Hvor lenge avhenger av kjelestørrelse, med en vid kjele går det fortere med enn en liten og smal. Tiden det tar avhenger også av hvor mye varme du velger å bruke. Derfor er det vanskelig å si hvor lang tid det tar å koke massen ferdig, men regn med at det tar fra 20 – 40 minutter. Fremfor å se på klokka, se på fargen på massen! Pass på å røre hele tiden.

2. For å finne ut om karamellene er ferdige, ta et glass kaldt vann og drypp en dråpe av karamellmassen i glasset. Kan denne formes til en kule er massen ferdig kokt. (Eller bruk et digitalt steketermometer/ sukkertermometer og kok til ca. 125 grader – ønsker du harde karameller – kok litt over 125 grader)

3. Helles utover smurt bakeplate og skjæres før den stivner helt.

4. Pakk bitene inn i for eksempel farget cellofan! (bakepapir kan også benyttes).

Picture

Kok massen til 125 grader. Da blir de medium harde.

Picture

Her har jeg latt det dryppe fra sleiva ned i glasset. Denne er litt over 120 grader.

Picture

Klumpen er samlet til en kule. Min masse ble til karameller som varer en god stund i munnen. (De tippet godt over 120 grader). Det er spesielt mot slutten av koketiden du må følge godt med. Da stiger temperaturen raskt. Plutselig er det sukkertøy.
Hvorfor sukrer karamellene seg?
Når du koker karameller vil det alltid feste seg en del karamellmasse på kjelekanten. Disse restene setter seg litt fast og blir til hvite sukkerkrystaller. Sukkerkrystaller er som virus. Så når du heller karamellmassen ut av kjelen, vil den automatisk dra med seg krystallene. De blander seg med resten av massen. Etter en stund vil krystallene smitte resten av karamellmassen. Karamellene vil da etter en stund oppleves som smuldrete og kornete. Et tips for å unngå sukkerkrystaller er å pensle med vann på kjelekanten mens massen koker. På den måten får ikke sukkeret brent seg fast og dannet krystaller.

Picture

Picture

Helles ut på en smurt flate (eller som her på en silikonmatte).

Picture

Klipp opp matpapir og pakk inn hver enkelt karamell. Du kan også bruke fargerik cellofan.

Picture

Skjæres opp før de stivner!

Picture

Ingenting smaker som mammas karameller. Litt skjeve, noen store, noen små. Sånt blir det jul av.

Picture

En julesokk fylt med karameller er en fin gave…eller bare fristende julepynt på kjøkkenet.
Be the first to write a review
159 Kommentarer
 • Vian
  Svar
  Skrevet på01:35, 1. juli 2016

  Hei! Jeg har lyst til å prøve meg på dette. Sist og første gang jeg skulle lage karameller ble de mislykka. Jeg ble anbefalt å sjekke din oppskrift blant annet. Nå har jeg lest alle kommentarene, og ut ifra det kan jeg bruke hvilken som helst kjele. Jeg vet ikke om jeg har sånn heavy buttom kjele.. Men jeg tror jeg har en stor kjele som er egnet til induksjonplater. Så lurer jeg på om det går an å bruke helmelk i stedet for fløte? Har du prøvd det?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:23, 3. juli 2016

   Nei, jeg har ikke prøvd å lage disse med melk, og har du ikke lykkes før har jeg et råd: Hold deg til oppskriften. Bruk fløte.

 • Silje
  Svar
  Skrevet på09:35, 2. desember 2016

  Hei
  Har lagd disse karamellene flere år på rad, og de ble knallgode. Mener å huske at jeg lagde dem i ei lita langpanne, men lurer på hvilken str på bakepannen du bruker? Går det an å doble oppskriften og bruke den i en stor langpanne? (Ja, må bruke en stor kasserolle så det ikke koker over) 😉

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:40, 2. desember 2016

   Går fint å lage dobbel porsjon og hell gjerne i langpanne. Jeg heller massen utover et smurt underlag, så strengt tatt behøver du ingen langpanne i det hele tatt.

 • Heidi
  Svar
  Skrevet på02:29, 11. desember 2016

  Hei. Kjøpte meg sukkertermometer i dag (var så dum at jeg trodde jeg kom til å få bruk for det). Har laget karameller x antall ganger i løpet av mine 38 år, disse er de som har vært minst vellykket. Karameller har aldri vært noe problem, helt til nå. De ble altfor mye kokt, jeg kikket på termometeret, som viste godt under 120 grader…. måtte bare ta dem da de så fint ferdige ut… de ble steinharde. Neste gang bruker jeg erfaring og kuletesten. Sikkert en grei «verdens beste karameller», men neeei, funket dessverre ikke for meg, det ble knekk… Jaja, da har man iallefall lært at man ikke skal Google rundt for å finne de «beste» oppskriftene.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på13:33, 11. desember 2016

   Har du laget karameller i 38 år går jeg ut i fra at du har selve oppskriften på de perfekte karamellene. Jeg har ikke annet svar til deg enn at dette var skikkelig dumt. Både at du ble skuffet over termometeret ditt og av karamelloppskriften. For meg og mange andre er dette den beste oppskriften i verden. Men det er selvfølgelig helt objektivt sett.

  • kristine
   Svar
   Skrevet på12:07, 15. desember 2016

   Skal sies at vi er andre som har fått et helt annet resultat enn deg da. Jeg har bestandig brukt denne oppskriften, og kokt opp til 120gr, de har blitt perfekte vær gang!
   tenkt på at du kan ha gjort en feil?

  • Mio
   Svar
   Skrevet på20:08, 13. desember 2020

   Kanskje du var så sur at de ble stive av skrekk. Det er iallefall ren kjemi at sukkermasse ikke blir steinhard før den kokes på over 120 grader. Sukkertøy krever feks 160 grader.

 • kristine steen johannessen
  Svar
  Skrevet på12:10, 15. desember 2016

  Hei. For en fantastisk god og fin oppskrift! Jeg fikk til på første forsøk og ble så glad:D Men en ting: Kan jeg dobble denne uten at det skjer noe annerledes? og har du doblet oppskriften på disse bildene? jeg føler jeg fikk mye mindre masse enn deg, så derfor jeg spør!:)

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:20, 15. desember 2016

   Hei Kristine. Du kan fint doble oppskriften. Husker ikke hva jeg gjorde da disse bildene ble tatt, men det kan godt hende det er en dobbel oppskrift der. Bare pass på å ha en kjele som er stor nok 😉

 • Jenny
  Svar
  Skrevet på19:47, 18. desember 2016

  Hei Jeg tenkte jeg skulle gå igang med disse nå i kveld, men jeg har dessverre ikke noe å ha dem i enda. Kan de ligge litt hulter til bulter på et fat i kjøleskapet? Eller vil de smelte sammen igjen da?
  Gleder meg kjempemasse 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på21:15, 18. desember 2016

   De kan ligge til i morgen før du pakker dem, men behøver ikke å oppbevares i kjøleskap. Kan hende klistrer de seg litt sammen, kommer litt an på kokingen. Lykke til!

 • Berit
  Svar
  Skrevet på13:35, 20. desember 2016

  Anbefaler å prøve med 50/50 sukker og honning og droppe sirupen – nydelig!!!!

 • Tone
  Svar
  Skrevet på06:46, 15. mars 2017

  Hei, har en dårlig erfaring fra barndommen da jeg skulle lage karameller. De ble aldri faste, så jeg ga opp. Skjønner nå hvorfor, jeg turte aldri å la de koke 🙂 hadde fløte jeg skulle nytte opp, så jeg fant din oppskrift. Og herlige tid så gode de ble!!! Tusen takk for den beste oppskrifta og så godt beskrevet fremgangsmåte! Ungene mine ble helt ville, og deklamerte at hjemmelaga karameller var verdens beste <3 tusen takk for oppskrift 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:03, 15. mars 2017

   Værsågod! Så hyggelig!

 • May Iselin
  Svar
  Skrevet på11:59, 13. november 2017

  Hei!
  Skulle gjerne laget disse til julegaver – meeen – holder de til jul om jeg lager de nå? 🙂
  Vet bare at de jeg har laget tidligere som vi har glemt, så har det ytterste laget blitt mykt.. det er jo ikke noe å gi bort 😉
  Disse karamellene er knallgode!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:06, 13. november 2017

   Dessverre, jeg tror det er for tidlig. De vil sukre seg. Vent enda et par -tre uker!

   • May Iselin
    Svar
    Skrevet på18:13, 13. november 2017

    Da gjør jeg det! Takk!!

 • Hanne
  Svar
  Skrevet på13:00, 5. desember 2017

  Hva type smør bruker du?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:20, 5. desember 2017

   Det er opp til deg. Liker du smørsmak, bruk smør. Er du ikke så glad i smørsmak, bruk margarin.

 • Iselinn
  Svar
  Skrevet på04:00, 7. desember 2017

  Hei. Jeg har laget karameller i mange år til jul, men jeg stusser litt når du sier du rører masse i dem. Jeg har lest mange steder at når ingrediensene er smeltet sammen så skal man la karamellen koke i fred til den har rett farge. Jeg mener ikke å flisespikke, jeg bare lurer på om du kan forklare meg hvorfor du rører? For jeg opplevde at det var da jeg lot karamellen være at jeg endelig fikk den til. Jeg bare lurer:)

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:02, 7. desember 2017

   Hei Iselinn! Jeg forstår at du stusser. Dette henger sammen med temperatur / koketid/ kjele med teflonbelegg eller ikke. Det som skjer når du ikke rører er at melkesukkeret i fløten legger seg på bunnen og blir brunt. Det er som når du koker risengrynsgrøt. Det blir brune flak på no time. Derfor rører jeg hele tiden.

 • Siri Renate
  Svar
  Skrevet på12:33, 7. desember 2017

  Hei, hadde så lyst å prøve å lage karameller, så fant jeg din oppskrift.. har aldri prøvd dette før, men du hadde så fine bilder så jeg tenkte jeg hadde noe å se etter. Men min karamell ser ikke så fin ut som din. Min ser tørr ut. Hva har jeg gjort galt? Den har kokt så lenge vanntesten sa jeg skulle, fargen er gylden, men den ser tørr ut. (Jeg har ikke smakt på den ennnå, den er fortsatt for varm). Hvor gikk det galt så jeg vet det til neste runde? Gir meg ikke så lett.. alle andre har jo fått det til..

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på15:08, 7. desember 2017

   Den har kanskje sukret seg? (I såfall – les i blogginnlegget om hvordan du unngår sukkerkrystaller)

   • Siri Renate
    Svar
    Skrevet på15:38, 7. desember 2017

    Hei igjen, Det er mye mulig den har sukret seg. Leste det om å ta vann langs kanten, dette fulgte jeg. Men den ble heldekket altså.. Men men.. bare for å få klarhet.. Den skal fosskoke hele tiden? Helt til den når ca 120 grader? Eller skal den kokes opp til 120 og så senke temperaturen igjen? Hvis ikke fargen er fin nok ennå?

   • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på15:43, 7. desember 2017

    Du bestemmer selv hvor raskt du ønsker å koke karamellene. De behøver ikke å fosskoke. Det viktigste er at de kommer til den ønskede temperaturen (rundt 120 grader). Det kan gå raskt eller saktere på lavere varme. For å komme dit på tryggest mulig vis anbefaler jeg sterkt å bruke et termometer.

 • Janne
  Svar
  Skrevet på10:07, 9. desember 2017

  Hei 🙂 Tror jeg har kokt karamellene litt for lenge.. De er knallharde. Er det mulig å varme opp karamellene og tilsette mer fløte for å gjøre de mykere?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på15:22, 10. desember 2017

   Hm, nei, det tror jeg ikke funker så bra. Spis dem som sukkertøy, kjøp et termometer og prøv igjen en gang til.

 • Marie
  Svar
  Skrevet på16:01, 9. desember 2017

  Hei:)
  Jeg lagde karameller etter denne oppskriften i går, og de ble helt perfeeeekte👏 Verdens beste oppskrift. Skal nok ta en ny runde om 1 uke, for karamellene fikk bein å gå på!

 • Maren
  Svar
  Skrevet på10:39, 13. desember 2017

  Hei!
  Mine karameller stivner ikke, hadde de over 120 grade… har du peiling på hva jeg gjør feil? :O

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:14, 13. desember 2017

   Da må det være noe feil med termometeret. Skal ikke være mulig.

 • sindre rudshaug
  Svar
  Skrevet på11:30, 19. februar 2018

  Skal jeg bruke lys eller mørk sirup fra DanSukker?
  Mvh Sindre

  • Konditor-elin
   Svar
   Skrevet på20:27, 20. februar 2018

   Det bestemmer du selv. Mørk sirup gir en litt skarpere smak enn lys.

 • Kirsti
  Svar
  Skrevet på20:00, 12. desember 2018

  Hei. Har du noen erfaring med å bruke laktosefri fløte?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på11:45, 13. desember 2018

   Nei, dessverre.

 • Ingvild Marie
  Svar
  Skrevet på16:15, 16. desember 2018

  Hei, jeg lagde karameller i går og til tross for at de besto vanntesten er de ikke «harde» nok, de smelter med en gang jeg tar de ut av kjøleskapet og er rett og slett klissete og mykt som smør…

  Burde de koke enda lenger da?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på18:57, 16. desember 2018

   Ja!

 • Grete
  Svar
  Skrevet på13:49, 9. april 2019

  Prøvde med laktose fri fløte, å litt himalaya salt! Ble syyykt digg😍 så ikke at jeg skulle røre, så svidde seg i det, jeg nådde 120 grader, mn oppdaga det kjappt så satt ikke smak heldigvis. Så neste gang skal jeg røre å ha litt svakere varme 🙂 men oppskriften var perfekt!!

 • Elin
  Svar
  Skrevet på10:01, 9. desember 2019

  De beste karamellene og stort pluss at det er få ingredienser! Skal begynne lage de nå og gleder meg til å prøvesmake 😍 har havsalt, polka eller mandler på noen av karamellen!

 • Mariell hagevik
  Svar
  Skrevet på22:04, 22. desember 2019

  Fantastisk oppskrift, kjempegode! Jeg fikk det til på første forsøk (stolt)

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...