Kjære matformidler. Sett opp håret og vask finga!

Kjære matformidler. Sett opp håret og vask finga!

Picture

Etter å ha lest diverse matblogger og sett TV3 programmet ”Hele Norge baker” kommer her et hjertesukk. Skal du ytre deg om mat i mediene så lær deg grunnleggende kunnskap om håndtering av mat, sett opp håret og vask finga!

Vi som elsker å stå på kjøkkenet har ofte fokus på helt andre ting enn bakterieveksten i kjøkkenkluten. Mitt kjøkken er langt fra plettfritt. Sånn er det i de fleste hjem. Og det har jo ingen dødd av, sier du kanskje. Jeg ønsker ikke å fremstå som hysterisk på noen som helst måte, men mener at matgledeformidlerne også bør ha grunnleggende kunnskap om kjøkkenhygiene og vite noe om hvordan man skal håndtere mat.

«Vi som elsker å stå på kjøkkenet har ofte fokus på helt andre ting enn bakterieveksten i kjøkkenkluten»

Det har oppstått en hel hær av ivrige matbloggere og kakebakere som lager de lekreste kreasjoner. Som deler raust, både av bilder og oppskrifter. De aller fleste amatører. Fantastisk! At et TV-program, der ufaglærte konkurrerer om å lage flotte bakverk stadig får flere seere, er også helt topp. MEN. Skal du vise frem hvor flink du er til å lage mat til hele verden hadde jeg satt pris på litt grunnleggende kunnskap om kjøkkenhygiene. Om emnet ”lett bedervelig mat”.  Smak litt på akkurat de ordene. Lett bedervelig mat. Oppskrifter og fremgangsmåter deles og videreformidles i et tempo vi ikke kan styre. Grunnleggende kunnskap om råvarer og matfremstilling er derfor ikke uvesentlig.

Visste du?
Det er ti ganger så mange bakterier på mobilen din enn i do. Mange av disse bakteriene kan føre til magesyke. Noe å tenke på neste gang du lager mat og surfer på mobilen samtidig? Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av mikroorganismene, mens 99% av alle mikroorganismer forsvinner i 30 sekunder med såpe og vann.

Jeg hadde en lidenskapelig hygienelærer på skolen. Alf Nielsen ble bare kalt ”hygiene-Nielsen”. Han klarte å omsette teori til praksis på en glimrende måte, og lærte meg alt jeg kan om næringsmiddelhygiene og mikrobiologi. Det er snart en halv mannsalder siden, men mye kunnskap sitter fortsatt. Som for eksempel hvordan man skal behandle en kokt vaniljekrem. Forleden dag surfet jeg innom en helt utrolig lekker matblogg. Fantastiske bilder og velskrevet tekst. I like! Helt til jeg kom til innlegget om den nydelige, hjemmelagde vaniljekremen. ”Oppbevares opp til 10 dager i kjøleskap” sto det. Og her er det min hygiene-Nilsen-refleks slår inn; Mangel på kunnskap og direkte feilopplysning kan rett og slett være helsefarlig. Å spise en kokt vaniljekrem 10 dager etter at den er laget, vil i verste fall sette både deg og selskapet ditt på potta i flere dager.

«Mangel på kunnskap og direkte feilopplysning kan rett og slett være helsefarlig»

(I en kokt vaniljekrem finner du noen av de ”farligste” bakteriene, nemlig jordbakterier. Bakteriene heter basillus cereus og er helt ufarlige om man behandler kremen riktig, men desto viktigere å kunne noe om dersom man vil unngå at hele selskapet ligger strøkne dagen etter kakefesten.)

Jeg er ikke ute etter å ”ta” noen med dette innlegget, men ønsker å sette fokus på noe som er veldig viktig når man skal lage mat til andre. Det har ingen ting å si om du er kokk, konditor eller glad amatør. Alle trenger gode basiskunnskaper og god hygiene ved fremstilling av mat.

Selger du det du lager? Vit at det stilles strenge krav. Du skal holde tunga rett i munnen og kjenne din HACCP (Hazard Analysis (and) Critical Control Point). Du plikter selv å sette deg inn i regelverket og melde virksomheten din til Mattilsynet.

Mattilsynet har laget en veiledning for å unngå matforgiftning. Den bærer tittelen ”Ikke nok å være en god kokk”.

Til slutt en oppfordring fra Mina Thiis’ oppskriftsbok om desserter, kaker og konfekt (fra 1932):
Vær selv ren, og hold alt rent omkring deg!

En oppfordring til etterlevelse for alle.

Be the first to write a review
9 Kommentarer
 • Det har jeg ment i alle år...renslighet er en dyd....men det ser ut som om det er glemt i dag,dessverre...
  Svar
  Skrevet på18:42, 1. april 2013
 • Cecilie G
  Svar
  Skrevet på01:12, 2. april 2013

  Jeg synes det er superbra jeg at du skriver om dette. Det er utrolig viktig og jeg har mang en gang lurt på nettopp dette når man ser kakeprogrammer på tv :

 • Elin
  Svar
  Skrevet på14:33, 2. april 2013

  Dette innlegget er lest av mange i dag, og det setter jeg pris på! Kom gjerne med dine tanker om emnet 🙂

 • Skrevet på02:40, 4. april 2013

  Renslighet er en både dyd før, under og etter matlagning! Fint innlegg 🙂

 • Susanne
  Svar
  Skrevet på11:17, 4. april 2013

  Bra skrevet!!!

 • Sofie
  Svar
  Skrevet på14:56, 4. april 2013

  Så bra du skriver dette! Irriterer meg grønn at de på «Hele Norge baker» ikke setter opp håret!

 • Maja
  Svar
  Skrevet på15:18, 14. april 2013

  Jeg så «hele Norge baker» ikveld og tenkte akkurat det. Føltes som at det ble lange hår i gjærbaksten… og så blar jeg litt i bloggen din og får opp dette inlegget. Er så ENIG, så enig!

 • Skrevet på02:11, 7. mars 2014

  Jeg er helt enig med deg her 🙂 Bra skrevet 🙂
  Tenker ofte det her med hår i maten o.l når man ser bakeprogram på tv. Mange av de har ikke satt opp håret en gang, og det er bare en bagatell i forhold til mye annet.

 • lille vaniljestang
  Svar
  Skrevet på09:39, 16. februar 2017

  Har de grunnleggende kunnskaper om hygiene inn, og reagerer selv på enkelte i tv-ruten. Langt hår, som de sliter med å holde på plass under bakingen.
  Baker mye selv, på jobb og hjemme. Er ikke utlært. Jeg kan se hva som er kjøpt og bakt selv. Blir som å vise frem sausen i gryta som du har laget, men du ser det er posesaus.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...