Klementinmarmelade

Klementinmarmelade

Bilde

Lag syltetøy av klementinene

Litt for mange tørre klementiner på fruktfatet etter jul og nyttårsfeiring? Lag noe godt av det!
Godt nyttår! Jeg håper du har hatt en deilig juleferie? Jeg har latet meg maksimalt, proppet kroppen full av god mat og godterier og grått meg gjennom siste episode av Downton Abbey. Julen kort oppsummert, der altså.  

Men nå over til det som ofte skjer litt ut i januar. Hva gjør vi med alle de innskrumpa klementinene? De som ingen vil spise lenger?
Jeg hadde aldri laget syltetøy eller marmelade av sitrusfrukt før, men dette var jo ikke vanskelig i det hele tatt. Du behøver slett ikke følge oppskriften slavisk. Bruk gjerne appelsiner! Jeg fikk det for meg at det ville smake ekstra godt med litt vanilje og anis, derfor puttet jeg i en vaniljestang og et par stjerneanis. Det likte jeg godt! Om du ikke er så vilt begeistret for noen av delene, så bare dropp det. 

Så var det bitterhet. Jeg valgte å kutte opp skallet av en hel klementin, og det gjør marmeladen litt bitter. Smaken blir ekstra intens. For å gjøre den litt mer barnevennlig på smak bruker du bare litt mindre skall eller ingen ting i det hele tatt. Grunnoppskriften har jeg funnet på en utenlandsk nettside. Har bortimot halvert sukkermengden. Enda er det søtt, men det må det være for å veie opp for bitterheten.

Steinene i klementinene og sitronen er viktige å få med! De inneholder nemlig viktig pektin som er med på å tykne syltetøyet. Legg de i et lite klede med en strikk og ha i kjelen. Eller gjør som meg – fisk ut steinene etter koketiden er ferdig. 

Etter at marmeladen er ferdigkokt (den skal koke til den har litt tykk, grøtete konsistens) kan du ha det direkte over på et rent glass uten å gjøre noe mer, men jeg syntes det ble litt vel klumpete og fant ut at jeg ville bruke stavmikseren. Bare litt. Det er fortsatt litt biter igjen. Sånn liker jeg det. 

​Egner seg ypperlig til ost eller bare på en skive rista brød, knekkebrød eller på grøten. 

Klementinmarmelade
ca. 500-600 g klementiner (veid med skall)
1/2 sitron
250 g sukker
250 g vann (2.5 dl)
1 vaniljestang (valgfritt)
et par stjerneanis (valgfritt)

Slik gjør du:
1. Vask en av klementinene godt. Skrell og ta vare på skallet.
2. Skrell resten av klementinene og kast skallet. Fjern også skallet på den halve sitronen (det enkleste er kanskje å skjære det av)
3. Skjær klementiner og sitron i passe store biter (se bildet) og ha i en kjele. Skjær skallet av den vaskede klementinen i strimler og ha i kjelen sammen med vann, sukker og vanilje/anis. Dersom du IKKE liker at det smaker litt bittert dropper du å ha i skallet.
4. Gi alt et oppkok og la det koke på lav varme i ca. en times tid. Rør i marmeladen mot slutten så det ikke brenner seg fast i bunnen av kjelen. 
5. Fjern steiner, vaniljestang og anis og kjør blandingen litt sammen med en stavmikser. 
6. Oppbevar i en ren boks eller i et glass. Holdbar i et par måneder i kjøleskap – minst. 

Bilde

Klementiner, sitron og kuttet skall i kjelen sammen med vann, sukker og ønsket smak (Jeg brukte vanilje og anis).
Bilde

Syltetøyet etter en time på ovnen. Skal ha en litt grøtete konsistens. Fjern steiner, anis og vanilje før du kjører det litt sammen i en stavmikser. 
Bilde

Dette er ikke rare porsjonen, men det blir to eller tre sånne små glass. Smaker fortreffelig til ost, på en rista brødskive eller på grøten. Litt skarpt i smaken. Akkurat som starten på året jo kan være. Den harde virkeligheten røsker litt tak i oss. Ey! Det er 2016! Våkn opp!
10 Kommentarer
  • Henrik
    Svar
    Skrevet på14:10, 28. november 2016

    Hei. Ser spennende ut! Men hva er holdbarheten? Har lyst til å lage julegaver.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:15, 28. november 2016

      Holder i minst 2-3 måneder uåpnet og rundt en måned åpnet (kjølig).

  • Ingrid
    Svar
    Skrevet på18:57, 2. januar 2017

    Tusen takk for en flott oppskrift. Den kom samtidig som mitt bugnende fruktfat sto i fare for å gå i den grønne posen. Nå har jeg en fantastisk marmelade i kjøleskapet i stede. Jeg brukte både vaniljestang og stjerneanis. Marmeladen ble helt etter min smak. 👍

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:49, 2. januar 2017

      Åh, stas! Jeg falt fullstendig for en anelse anis i denne marmeladen. Glad du likte den også Ingrid.

  • Stine Farstad
    Svar
    Skrevet på14:36, 10. januar 2017

    Hei på deg.
    Nå jobbes det med klementiner. Dufter herlig, men det blir liksom ikke sånn grøtete som hos deg. Tips, tro»?
    Mvh
    Stine

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:23, 10. januar 2017

      Hei Stine! Jo lenger du koker, jo mer fuktighet fordamper og jo fastere blir marmeladen. Det er jo ikke så lett å vite akkurat når konsistensen er perfekt, men jeg har i tillegg til å koke den lenge nok brukt stavmikseren litt. Det var fordi jeg ikke liker så grove biter. Smak og behag, men det er også med på å gjøre konsistensen mer grøtete.

  • Constanze
    Svar
    Skrevet på13:14, 21. desember 2017

    Har dobblet oppskriften noen ganger, men syltetøyet blir ikke stivt…. skal det være tyntflytende?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:47, 21. desember 2017

      Ja, det blir ganske tynt. Jo lenger du koker, jo mer tykner det. Du kan også hjelpe det med å tykne ved å putte i steiner fra sitrusfrukten.

  • Celina
    Svar
    Skrevet på08:25, 5. desember 2018

    Tusen takk for en nydelig oppskrift. Lagde nettopp en posjon til julegaver , men den ble spist opp så må lage en ny 😀

  • Nina Westerhus
    Svar
    Skrevet på16:33, 5. januar 2019

    Hei
    Jeg bruker et par ruller med hel kanel i denne også. Gir en ekstra julesmak.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits