Din handlekurv er nå tom!
Klippekrans med nøttepålegg
Jeg har i hele sommer gått og tenkt at jeg skal bake noe søt gjærbakst med nøttepålegg. Glasset med pålegget ble kjøpt inn tidlig på sommeren, men det er først i dag jeg har realisert planene. Det var ikke en dag for tidlig, for dette ble altså SÅ godt.
Det tok meg noen år, men joda, jeg har faktisk løst gåten hvordan man skal få saftigst mulig kringlebakst. I stedet for å lage en kompakt, tjukk pølse med deig fylt av godsaker – del deigen og lag to. Hvorfor? Fordi deigen blir raskere gjennomstekt når den ikke er så tykk. Du unngår knusk tørr skorpe og rå midte.
Denne klippekransen ble stekt på 220 grader varmluft og var ferdig på 8-9 minutter. Bare for å være sikker lot jeg den stå i 10 eller 11 minutter. Ingen ovner er like, derfor må du justere steketid til din ovn.
Etter at jeg leste en artikkel i Aftenposten om hvordan Nutella fremstilles og selges har jeg unngått å kjøpe det. Her har jeg brukt et glass med nøttepålegg fra Coop, og ja, det har stått i et sommervarmt skap og var litt rennende, men det gikk bra.
Min deig var helt utrolig bløt – den sto fire timer i kjøleskapet før jeg bakte den ut (brukte bare 14 gram gjær). Opplever du at deigen er bløt og vanskelig å håndtere? Sett den kjølig en time eller to. Det er aller best å jobbe med en bløt deig når den er kald. Min erfaring er at den ikke trenger lenger tid til å etterheve.
Klippekrans med nøttepålegg (2 stk)
500 g hvetemel
3 dl væske (melk eller vann)
75 g smør
90 g sukker
20 g gjær fersk, blå
1 egg eller 60 ml væske
Svensk perlesukker (kjøpes i coop sine butikker)
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett kald melk eller væske og deretter egg. Smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen til heving på benken. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. Jeg satte min i kjøleskapet noen timer (reduserte gjærmengden noe). Kald deig er lettere å jobbe med enn varm.
7. Når deigen har hvilt minimum en time, del i to. Kjevle ut hvert deigemne til et rektangel på ca. 60 cm. Stryk på fyll og rull sammen.
8. Form pølsen til en ring mens den står på en plate med bakepapir. Pass på at skjøten kommer under. Klipp hakk inn i deigen og vik hver deigflik til høyre og til venstre, annenhver gang. La etterheve ca. 45 minutter.
9. Stekes ett hakk ned fra midten på 220 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 10-15 min.