Din handlekurv er nå tom!
Kringle med pistasj og bringebær
I går morges våknet jeg med en eneste tanke i hodet: pistasjnøtter i gjærbakst. Som tenkt, så gjort. I tillegg la jeg på noen frosne bringebær. Det ble SÅ godt. Dette er en enkel sak å lage, jeg bare smører på fyll, ruller sammen, kutter pølsa i to på langs og vrir til to kringler.
Har du heller lyst på snurrer er det kanskje enda enklere å lage. Fyllet flyter litt utover, men ikke verre enn at du kan knaske i deg karamellen som dannes rundt baksten.
Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
1 egg til pensling (valgfritt)
en liten klype salt
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Fyll:
60-70 g pistasjnøtter (hakkes)
100 g smør og 100 g brunt sukker (om du har) røres sammen.
Noen bringebær (valgfritt)
Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett romtemperert eller kald melk og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 8-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett opp farten siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, kjevle deigen ut til et rektangel.
6. Smør på smør og sukker-fyllet og strø over pistasjnøtter og evt. bringebær. Rull sammen til en pølse.
7. Del pølsen på langs. Lag to kringler som plasseres på hvert sitt brett (vri deigen så du får et fint mønster)
8. Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
9. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 10-15 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)
Jeg lager ofte to kringler fremfor en stor av denne deigen. Det er fordi den tar mindre tid å steke og er lettere å gjennomsteke.