Din handlekurv er nå tom!
Mandelkjernepudding
En god gammel klassiker som mange har et hat-elsk forhold til. Mine små puddinger er laget i silikonformer og av den grunn har jeg tilsatt gelatin i oppskriften. Det gjør den lettere å hvelve ut av formen. Skal puddingen serveres fra bolle kan gelatinen sløyfes.
Pudding var en del av hverdagen på syttitallet, da jeg vokste opp. Midt mellom slengbukser, Holly Hobby, Grease, Hubba bubba og ABBA finner vi nemlig mandeldråpene, som ofte ble brukt i puddingdesserter. Som for eksempel semulepuddingen. Alle husmødre hadde ei lita flaske med disse dråpene i skapet. Leser du oppskrifter fra forrige århundre ble mandelessens hyppig benyttet for å skape luksus-smak. Mandler var dyrt. Løsningen var å fake smaken.
Jeg ser for meg damer med ruller i håret, heklet vest og polyesterbukser med sleng. Mens de vrei opp volumet til Dancing queen på Tandberg-radioen, kunne det jo hende det datt både fem og seks dråper med essens i puddingen. Svelg. Joda, mange sliter enda med minner av den litt emnene smaken av for mye mandelessens. Den ettersmaken slapp jo aldri.
Som dere kanskje skjønner er jeg ikke er overvettes begeistret for denne desserten selv, MEN jeg mener det er viktig å ta vare på tradisjoner! Har du ikke smakt puddingen før? Da vil jeg anbefale deg å prøve den og samtidig tilby deg en tur på første klasse tilbake til syttitallet. I all sin stygg-pene, god-vonde prakt.
Oppskriften finner du også i min andre bok «Desserter», som er en bok med dessertklassikere samlet mellom to permer (Anbefales!).
Mandelkjernepudding
Til ca. 6-8 personer
2 egg
50 g maisennamel
5 dl melk
3 dl fløte
1 dl sukker (90 g)
5 plater gelatin
3-4 dråper mandelessens
70 g skåldete mandler, hakket
Slik gjør du:
1. Legg gelatinen i kaldt vann.
2. Visp eggene sammen. Ha egg, melk, fløte, essens, maisenna og sukker i en kjele.
3. Kok til det tykner. Trekk av platen og tilsett hakkede mandler og evt. gelatin.
4. Hell i porsjonsformer eller i en brød- eller randform. Settes i til avkjøling i kjøleskap.
5. Senk formen i en kum med varmt vann i noen sekunder. Hvelv over på fat.
6. Serveres kald med rød saus.
Rød saus
4 dl saft + litt vann (den sort du selv måtte like – helst hjemmelaget)
4 ss sukker om saften er litt lite søt
ca. ½ ss potetmel
Slik gjør du:
1. Bland saft og vann slik at den blir sterkere enn om den skulle drikkes. Smak til med sukker.
2. Rør potetmelet ut i et par spiseskjeer kaldt vann og hell i saftblandingen under omrøring like før den koker opp. Dra av platen.
3. Hell sausen i en mugge og dryss litt sukker på den så den ikke får snerk.
Helene Naterstad
Den skal eg lage til dessert i helga. Barndomsminner 😊
Solveig Rosenhaug
Maisennamel finner jeg ikke i butikkene. Kan det være det samme som «Maizena Majsstivelse»?
Elin Krem.no
Ja, det stemmer. Men styr unna det som heter Maizena jevner (eller noe sånt..)