Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Semulepudding

Semulepudding

Dessert utgått på dato?

I går sto jeg på hue i en trallevogn med varer til halv pris. Og hva finner jeg? Jo, en liten flaske med mandelessens. Nedpriset pga dato, sto det. Så beleilig! Jeg har nemlig gått rundt og drømt om semulepudding i lange tider.

Semulepudding

1 liter melk (bruk gjerne hel)
90 g semulegryn
3-4 ss sukker
2-3 dråper mandelessens

Kok opp melk og rør inn grynene. Kok på svak varme i ca. 10 minutter, rør hele tiden. Tilsett sukker og smak til med dråper. Settes i kjøleskap og serveres med rød saus

Rød saus:
 2 dl saft + litt vann (den sort du selv måtte like – helst hjemmelaget)
litt sukker? (et par skjeer om saften er litt lite søt) 
1 ts potetmel 

Bland saft og vann slik at den blir sterkere enn om den skulle drikkes. Smak til om den trenger mer sukker. Rør potetmelet ut i et par ss kaldt vann og hell i saftblandingen under omrøring like før den koker opp. Gis så et lite oppkok under omrøring. Hell sausen i en mugge og dryss litt sukker på den så den ikke får snerk. 

Men hvorfor var de nedsatt? Dråpene var holdbare til langt ut i neste år.  - Sikkert ingen som kjøper sånne dråper lenger, tenkte jeg. De vil bare bli kvitt det. For hva bruker man mandelessens til i dag? Eneste jeg kan komme på er jo semulepudding. Essensen havnet i kørja. Her må noen ta ansvar og sikre tradisjonene for etterslekten, tenkte jeg. Som tenkt, så gjort! I dag blir det «digg» dessert til kidsa. Ikke helt utgått på dato. 

Be the first to write a review
17 Kommentarer
  • Heidi Floten Thorstensen
    Svar
    Skrevet på09:07, 20. november 2013

    Herlig! Dette ble mange ganger kveldsmaten til guttene når de vokste opp, da uten rød saus. De elsket det. Nå bruker jeg mest semulegryn til å drysse springformene når jeg baker. Må kanskje gjøre noe med det. Så veldig godt ut.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:24, 20. november 2013

      Veldig godt tips, takk Heidi 🙂 tror jeg kommer til å teste det ut på kransekakeringene neste gang 🙂

  • Skrevet på13:16, 27. november 2013

    Hei Elin. Jeg leser og koser meg med bloggen din! Gleder meg til å se julekartongene i butikk og skal teste ut noen av oppskriftene. Denne fristet også, og brakte skolekjøkkenminner. Jeg bruker semulegryn til å kjevle ut mine tynne italienske pizzabunner på. 😉
    Ønsker deg en fin kveld.

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på15:40, 27. november 2013

    Så hyggelig å høre at du liker bloggen min Camilla – jeg følger også med på kakebakingen din! Og takk for at du ga meg enda et tips til hva jeg kan bruke semulegryn til 🙂

  • Hege
    Svar
    Skrevet på19:40, 6. januar 2015

    Dette er en god gammel dessertslager som bringer tilbake gode minner om søndagsmiddager med dessert hos mormor. Min mamma elsker dette og jeg og mine søstre elsker dette. Nam nam!

  • BrittR
    Svar
    Skrevet på13:17, 12. september 2018

    Fin påminnelse om en dessertklassiker vi bør ta vare på. I tillegg er oppskriften et godt eksempel på at dessert og kake for 30-40 år siden var vesentlig magrere enn dagens moderne tilsvarende.

  • Marian
    Svar
    Skrevet på20:18, 9. oktober 2018

    Hei. Lurer på om puddingen blir stiv uten egg i og hvor lenge den da må stå kaldt.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:17, 10. oktober 2018

      Det er ikke egg i denne puddingen. Den stivner i løpet av en time i kjøleskap.

  • Jeanette Larsen
    Svar
    Skrevet på11:49, 3. november 2019

    Den beste desserten jeg lager er semulegrynspuddingen, og den skal på dessertbordet idag 😊
    Har alltid et egg i, men skal prøve den uten da den så enklere ut 😊
    Håper mine barn vil lage den når de blir husfruer 😁

  • kirsti Engebretsen
    Svar
    Skrevet på12:18, 5. april 2020

    hei! har prøvd å lage puddingen,men grynene klumpet seg med en gang jeg helte de i den oppkokte melken..
    regner ikke med du har merket noe til det siden det står i oppskriften at melken skal kokes opp før du har i grynene?…

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på16:01, 5. april 2020

      Det har jeg ikke merket, nei. Hell i grynene litt etter litt, ikke alt på en gang, og rør hele tiden.

      • Ragnhild Vibeke Skog
        Svar
        Skrevet på16:27, 31. desember 2020

        Hei! Jeg heller forsiktig grynene inn i kald melk samtidig som jeg rører med en visp 🙂 Var veldig plaget av klumper før jeg begynte med dette. Har ikke merket noen forskjell i smaken heller.
        I dag er det nyttårsaften (og bursdagen min) og det skal feires med nærmeste familie. Kalkunen står i ovnen og semulepuddingen står til kjøling 🙂 Festmat!
        Tusen takk for en flott blogg😊

        • Inger Jensen
          Svar
          Skrevet på11:56, 13. januar 2021

          Hvorfor blir semulepuddingen veldig kompakt,er det formye semulegryn i tro.Husker mammas var luftig og nydelig 🤗

          • Elin Krem.no
            Skrevet på14:31, 13. januar 2021

            Har ikke så mye erfaring med semulegrøt. Kanskje noen andre vet?

  • Grethe Oddsen Halvorsen
    Svar
    Skrevet på22:02, 18. februar 2021

    Ja den blir kompakt og skal vel være det tenker jeg.Prøv med litt mindre gryn, kanskje det hjelper.mvh.Grethe

    • Anita T.
      Svar
      Skrevet på22:48, 15. april 2021

      Noen PISKER inn / rører inn vispet KREMFLØTE – DA blir den som en luftig «riskrem», men altså av semule! Tipper det er DET moren din lagde:) NYDELIG:))

  • Vigdis Rolstad
    Svar
    Skrevet på13:32, 30. oktober 2022

    Semulepudding er en god gammel klassiker.
    Jeg må ha et egg i den, slik at den blir mer porøs/ luftig.
    Eggeplomme og hvite skilles og går i hver sin bolle.
    Plommen piskes lett og has i den ferdigkokte grøten under røring – dvs at grøten må ikke varmes mer på plata.
    Eggehviten piskes først stiv, og foldes forsiktig inn i grøten til slutt ved hjelp av en slikkepott.
    Da blir det en nydelig pudding 😊

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...