Din handlekurv er nå tom!
Rundstykker med spelt og havre
Jeg har rydda i mel-skuffen. Der fant jeg mel utgått på dato. Speltmel. Det kan fint brukes! Jeg har ikke bakt så mye med speltmel før, men kan litt om det. Spelt er en kornsort med en annerledes glutentype, derfor skal ikke deigen eltes på samme måte som vanlig hvetedeig.
I skuffen hadde jeg vanlig fint speltmel, sammalt grov spelt, så putta jeg oppi litt havre også. Deigen ble helt super å jobbe med. Så har jeg hørt at appelsinjus er fint til spelt, ettersom det inneholder askorbinsyre. Det skal hjelpe til å styrke glutennettverket.
Modning skjer på benken, gjerne under en plasthette. Min deig sto ca. 1.5 time. Etter at bollene er formet og satt på plate etterhevet jeg i ca. 45 minutter. Pakket brettet inn i en plastpose og sprayet på litt vann for at deigen ikke skulle tørke ut.
Steking skjer ved at de dyttes inn i ovnen på sterk varme (280 grader), så hiver jeg inn ca. en halv dl vann i ovnen. Det er for at rundstykkene skal bli utsatt for damp. Damp gjør overflaten på hvert rundstykke mer fleksibel (forhindrer at de sprekker). Damp gjør også at varmen trekker raskere inn i bakverket.
Min ovn er best når jeg kombinerer over/ undervarme og varmluft. Av den grunn setter jeg på varmluft de siste fem minuttene. Ikke alle ovner er like, så prøv deg frem!
Halvgrove speltrundstykker med havre (13 stk)
300 g siktet spelt
150 g sammalt hvete grov (spelt)
100 g havremel (evt. kjør 100 g havregryn i en foodprocessor)
8 g salt (1.5 ts)
3 dl lunkent vann
1 dl appelsinjus
20 g gjær
3 ss olje
Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle, bortsett fra salt og olje. Elt sammen på lav fart i ca. 7 minutter.
2. Tilsett olje og salt. Elt 3-5 minutter til.
3. Dra en plasthette over bollen og sett den på benken i ca. 1- 1.5 timer.
4. Del opp deigen i 13 emner på ca. 75 g.
5. Trill til boller og sett på plate.
6. Etterhev 30-45 minutter.
7. Sett ovnen på 280 grader, eller så varmt du kan. Sett brettet inn i ovnen, kast inn en halv dl vann i bunnen av ovnen og skru ned temperaturen til 240 grader og stek i ca. 15 (gjerne på varmluft siste fem minuttene).
Aleksandra Try
Kjempegode rundstykker! Var ikke tørre dagen etter heller, noe jeg opplever med mange oppskrifter. Enkele å lage, så disse blir det mer av 😀
Ellen Margrete Svidal
Har du tips til hvor jeg kan få tak i sprayflaske til baking og som er godkjent til mat? Litt enklere å spraye på vann enn å bruke pensel.
Elin Krem.no
Prøv i butikker som selger kjøkkenutstyr. Jeg bruker en vanlig spray-flaske for vann som jeg kjøpte for en tier.
Frida
Hva er lav fart? 1 av 6? 2,5 av 6?
Elin Krem.no
Kjenner ikke maskinen din, deigen skal ikke behandles kraftig.
Kathrine Moen
Hei! Denne oppskrifta har jeg lyst til å prøve. Har dampfunksjon på ovnen (lav, medium, høy og full damp) Har du erfaring med å steike gjærdeig med denne funksjonen?
Elin Krem.no
Dessverre
Hilde
kan man bruke et par ts eplecidereddik som erstatning for appelsinjuice?
Elin Krem.no
nei, det er ikke syren jeg er ute etter her. Det er askorbinsyren. Har du ikke jus, bruk vann.
Hilde
Er det samme om det vannet man skal kaste inn i bunne av ovnen er varmt, lunken eller kaldt?
Elin Krem.no
det går fint samme hva, men jeg ser proffene bruker kokende vann
Hildegunn
Når man baker med spelt, skal bast med spelt se litt rå ut inni når det er ferdigstekt, altså at de ser litt for lite stekt ut selv om man steke det mye lengre en oppskriften i motsetning bakst med vanlig hvete? selv om jeg har både brukt oppskriften over og andre oppskrifter med spelt så synes jeg at baksten set ut som de er for lite stekt inni selv om jeg har stekt mye lengre en oppskriften.
Elin Krem.no
Jeg har liten erfaring med å bake med spelt, men nei – det skal ikke se for lite stekt ut. Hvilken temperatur steker du på?
Hildegunn
225 grader
Hildegunn
Kaldhevet deigen i kjøleskapet
Elin Krem.no
Da ville jeg hevet deigen mer før steking.
Helene
Hvor mange grader skal ovnen stå på de 5 min med varmluft?
Elin Krem.no
Samme temperatur.
Jeanette Wilhelmsen
Ved dobling av deig. Hvor mye gjær?
Elin Krem.no
40 g