Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Rundstykker med spelt og havre

Rundstykker med spelt og havre

Jeg har rydda i mel-skuffen. Der fant jeg mel utgått på dato. Speltmel. Det kan fint brukes! Jeg har ikke bakt så mye med speltmel før, men kan litt om det. Spelt er en kornsort med en annerledes glutentype, derfor skal ikke deigen eltes på samme måte som vanlig hvetedeig.

I skuffen hadde jeg vanlig fint speltmel, sammalt grov spelt, så putta jeg oppi litt havre også. Deigen ble helt super å jobbe med. Så har jeg hørt at appelsinjus er fint til spelt, ettersom det inneholder askorbinsyre. Det skal hjelpe til å styrke glutennettverket.

Modning skjer på benken, gjerne under en plasthette. Min deig sto ca. 1.5 time. Etter at bollene er formet og satt på plate etterhevet jeg i ca. 45 minutter. Pakket brettet inn i en plastpose og sprayet på litt vann for at deigen ikke skulle tørke ut.

Steking skjer ved at de dyttes inn i ovnen på sterk varme (280 grader), så hiver jeg inn ca. en halv dl vann i ovnen. Det er for at rundstykkene skal bli utsatt for damp. Damp gjør overflaten på hvert rundstykke mer fleksibel (forhindrer at de sprekker). Damp gjør også at varmen trekker raskere inn i bakverket.

Min ovn er best når jeg kombinerer over/ undervarme og varmluft. Av den grunn setter jeg på varmluft de siste fem minuttene. Ikke alle ovner er like, så prøv deg frem!

Halvgrove speltrundstykker med havre (13 stk)
300 g siktet spelt
150 g sammalt hvete grov (spelt)
100 g havremel (evt. kjør 100 g havregryn i en foodprocessor)
8 g salt (1.5 ts)
3 dl lunkent vann
1 dl appelsinjus
20 g gjær
3 ss olje

Slik gjør du:
1. Ha alle ingrediensene i en bakebolle, bortsett fra salt og olje. Elt sammen på lav fart i ca. 7 minutter.
2. Tilsett olje og salt. Elt 3-5 minutter til.
3. Dra en plasthette over bollen og sett den på benken i ca. 1- 1.5 timer.
4. Del opp deigen i 13 emner på ca. 75 g.
5. Trill til boller og sett på plate.
6. Etterhev 30-45 minutter.
7. Sett ovnen på 280 grader, eller så varmt du kan. Sett brettet inn i ovnen, kast inn en halv dl vann i bunnen av ovnen og skru ned temperaturen til 240 grader og stek i ca. 15 (gjerne på varmluft siste fem minuttene).

Speltmel skal ikke eltes for intenst. Deigen eltes totalt rundt 10 minutter.
Jeg bruker lunken væske og sjekker at temperaturen er ok. Den bør litt på ca 24-26 grader.
Degien har hvit under plast i 1.5 timer.
Hvert rundstykke veier ca. 75 gram
Sånn ser rundstykkene ut etter ca. 45 min på benken. Sprayer litt vann på så de ikke skal tørke ut.
Satte rundstykkene inn på 280 grader, kastet litt vann i ovnen og skrudde ned til 240 grader. Satte på varmluft siste fem minuttene, stekte totalt 15 minutter.

5 based on 1 reviews
20 Kommentarer
  • Aleksandra Try
    Svar
    Skrevet på08:43, 19. februar 2021

    Kjempegode rundstykker! Var ikke tørre dagen etter heller, noe jeg opplever med mange oppskrifter. Enkele å lage, så disse blir det mer av 😀

  • Ellen Margrete Svidal
    Svar
    Skrevet på09:11, 26. juli 2021

    Har du tips til hvor jeg kan få tak i sprayflaske til baking og som er godkjent til mat? Litt enklere å spraye på vann enn å bruke pensel.

  • Frida
    Svar
    Skrevet på19:04, 24. august 2021

    Hva er lav fart? 1 av 6? 2,5 av 6?

  • Kathrine Moen
    Svar
    Skrevet på15:27, 16. oktober 2021

    Hei! Denne oppskrifta har jeg lyst til å prøve. Har dampfunksjon på ovnen (lav, medium, høy og full damp) Har du erfaring med å steike gjærdeig med denne funksjonen?

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på22:50, 12. desember 2021

    kan man bruke et par ts eplecidereddik som erstatning for appelsinjuice?

  • Hilde
    Svar
    Skrevet på22:56, 12. desember 2021

    Er det samme om det vannet man skal kaste inn i bunne av ovnen er varmt, lunken eller kaldt?

  • Hildegunn
    Svar
    Skrevet på13:17, 12. oktober 2022

    Når man baker med spelt, skal bast med spelt se litt rå ut inni når det er ferdigstekt, altså at de ser litt for lite stekt ut selv om man steke det mye lengre en oppskriften i motsetning bakst med vanlig hvete? selv om jeg har både brukt oppskriften over og andre oppskrifter med spelt så synes jeg at baksten set ut som de er for lite stekt inni selv om jeg har stekt mye lengre en oppskriften.

      • Hildegunn
        Svar
        Skrevet på08:46, 14. oktober 2022

        225 grader

      • Hildegunn
        Svar
        Skrevet på08:56, 14. oktober 2022

        Kaldhevet deigen i kjøleskapet

        • Helene
          Svar
          Skrevet på00:03, 24. august 2024

          Hvor mange grader skal ovnen stå på de 5 min med varmluft?

  • Jeanette Wilhelmsen
    Svar
    Skrevet på19:27, 17. august 2024

    Ved dobling av deig. Hvor mye gjær?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Min første bakebok ..

Reklame. Denne boka er superpopulær om dagen. Hurra!...

Juletrær

Sjakkruter er en populær småkake. Jeg fant ut...

Marsipankonfekt (adv..

Lyst til å lage en eske med marsipankonfekt?...

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...