Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Safting, sylting og hermetisering

Safting, sylting og hermetisering

Bilde

Bilde

Bilde

Ta frem de gode sommersmakene når vinteren kommer

​Har du frukt eller bær du ønsker å bevare? Her får du oppskrifter på enkel hermetisering, saft og syltetøy. Pluss noen andre småtips på hva du kan bruke frukt og bær til. Det vil smake når vinteren kommer.
Sommer og høst er høysesong for safting og sylting. Jeg er vokst opp med å safte, hermetisere og lage syltetøy, og har til en viss grad klart å bringe tradisjonen videre. Har ingen frukt eller bærbusker i egen hage, men hva gjør vel det, så lenge jeg får snylte på den bugnende hagen til mamma og pappa. Mye finnes i Guds frie natur også! 

Under får du en oversikt over lettvint hermetisering, sylting og safting. Pluss noen andre småtips. Har du spørsmål – bruk kommentarfeltet. 


Lettvint hermetisering
Frukten skrelles og deles opp i båter. Trekk frukten forsiktig i sukkerlake (1 liter vann til 2-400 g sukker) ved 80-90 grader, til den blir mør. Legg deretter frukten over på rene, varme glass. Sukkerlaken kokes opp igjen, siles og helles over frukten på glassene. Hell på slik at glassene nesten renner over. Tørk om nødvendig av kanten med et rent håndkle og skru på lokket. Avkjøl og skru lokket fastere på før glassene settes kjølig for lagring. Beregn ca. 3 dl sukkerlake til litersglass fylt med frukt.

Bilde

Dette er pærer fra hagen til tante. De ble brukt til å lage desserten Pærer Belle Helene.
HVA skal jeg bruke alle bærene til? 
Putt sommerens og høstens bær og frukt på glass og lag en

Romtopf
Har aldri laget dette selv, men har funnet dette i en bok: 

til 500g frisk frukt
3 dl sukker (250 g)
3 dl rom 

Frukten skal være helt moden og uten flekker av noe slag. Skyll frukt. Rips skal ribbes av stilk, stilken fjernes fra kirsebær (men ikke nødvendigvis stenen) fersken skjæres i småstykker, pærer i biter uten kjernehus og stilk, plommer kan legges ned med eller uten sten. Epler er ikke særlig egnet.

Dryss frukten med sukker et par timer før de legges i en krukke/kar. Hell deretter så mye rom på, at det dekker all frukten. Legg en tallerken ev. noe som gjør at frukten holdes nede i Rom’en. Dekk med folie og til slutt et tett lokk. Skal stå mørkt og kjølig, men ikke nødvendigvis i kjøleskap. En rumtopf kan lages med èn slags frukt eller flere forskjellige slag. Det betyr at man kan begynne på sin rumtopf i juni med de første jordbær, og avslutte i september med de siste bjørnebær. Først etter 14 dager etter at den siste frukten er lagt ned kan man spise av rumtopfen. Spises aller helst rundt juletider med litt is eller vaniljesaus. «Sausen» kan drikkes som likør. 

Fryste bær
Både blåbær, bringebær, rabarbra og kirsebær havner i poser og fryses uten sukker hos meg. Bærene kan brukes i for eksempel  smoothies, i formkaker, muffins, i bollefocaccia eller som pynt på kaker. Rabarbra og kirsebær kan kokes til fruktgrøt (kompott).

Syltetøy

Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid.  Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen.  Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut.  Vei opp og sett over til koking, helst under lokk. Kok bærene til alt er gjennomkokt.  Rør av og til. Stikkelsbær kan med fordel knuses litt før koking. Når bærene er ferdig kokt, etter ca. 8-10 min., tas sukkeret i.  Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok.  Alt sukker må være oppløst.

Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker.  Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket.  Ikke la det renne over.  Tørk av kantene med en ren klut. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet.  Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig. 

​Alternativt – avkjøl og fyll plastbokser. Oppbevares i fryser.
Da er det bare å sette i gang! Bland gjerne dine favoritt-frukt/bær tilsatt ulike krydder, for eksempel stjernanis, vanilje eller kanel.

For mindre rennende syltetøy kan du tilsette syltesukker eller frysepulver. Syltesukker er vanlig sukker tilsatt pektin. Det får du kjøpt i butikker med litt større vareutvalg. Syltepulver fås kjøpt i alle dagligvarebutikker. Se etter certo eller jam.

​Dette blogginnlegget er laget etter inspirasjon fra en hønngammel brosjyre fra frukt.no 

Her er safte og sylteråd fra deres side

  • Doble aldri oppskriften! Den blir tung å røre, men fremfor alt vil ikke koketiden bli riktig. Ønsker du å lage mye syltetøy, så gjør det heller i flere omganger.
  • Skum syltetøyet godt av. Dvs. at du fjerner skummet som danner seg på toppen under koking med f.eks. en skje eller sleiv. Skummet kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du vil også få et klarere syltetøy om du skummer godt.
  • Fyll glassene helt opp. Sett lokket på med en gang og skru det godt på. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakuum.
  • Stivt nok? For å vite om syltetøyet er ferdig, bruk en tallerken som du på forhånd har avkjølt i kjøleskap. Legg litt syltetøy på tallerkenen og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen igjen, er syltetøyet ferdig. Dette gjelder også for marmelader.
  • Synes du syltetøyet har blitt for tykt? Tilsett litt vann og kok det opp igjen.
  • Frysetøy er rått, fryst syltetøy. Bærene knuses litt og røres med sukker før det fylles over i egnet fryseemballasje og fryses. Frysetøy holder seg ikke så lenge etter opptining, så frys ned i mindre porsjoner.
  • Frysetøy blir som regel ganske tynt. For å få det tykkere, kan du tilsette et tykningsmiddel for frysetøy, men det går gjerne ut over den friske, fine smaken. Sil heller fra litt av væsken og drikk det som saft.
  • Sukkermengde? Dette med sukkermende er en smaksak, men 2-3 dl sukker til 1 kg bær er passende sukkermengde for de fleste bærslag.

​Under finner du noen oppskrifter på syltetøy: 

Bringebær / Jordbær
1 kg bær
100 – 200 g sukker

Både jordbær og bringebær smaker best rørt (uten koking). Mos bær og smak til med sukker. Oppbevares i fryser. 

Bilde

Personlig foretrekker jeg små jordbær til syltetøy. De røres med minimalt med sukker og fryses i bokser. 
Bilde

Stikkelsbærsyltetøy.
Stikkelsbær
1 kg bær
3 dl sukker

​Solbær
1 kg bær
1-2 dl vann
3 dl sukker

Blåbær
1 kg bær
3 dl g syltesukker

Bilde

Kirsebær
900 g ferdig renset kirsebær
evt. syltepulver
ca. 1/2 kg sukker
Bilde

Bilde

Plomme
1 kg plommer
1-2 dl vann
3 dl sukker
Plommene deles opp. Faste plommer trenger mye vann, mens bløte trenger lite. Smaker også godt med eple.

Fruktsyltetøy
1 kg epler
1 kg pærer
1 kg plommer
750 g sukker
Frukten deles opp før det kokes ca. 15 min.

Eplemos (gå til eget blogginnlegg ved å klikke her)
1 – 1, 5 kg skrelte epler i biter
1,5 dl vann
150-200 g sukker (smak til)

Bilde

Favorittsyltetøy! Eplemosen fryses i bokser og spiser på brødskiva eller har på pannekaker.

Safting


Dampsafting er den enkleste og mest brukte saftemetoden. Til det trenger du en saftkoker. Det får du kjøpt i butikken, men også på ganske mange loppemarkeder. Dampkoking har den fordelen at den gir ferdig silt saft som kan fylles over på rengjorte flasker med det samme.

Slik gjør du:

Fyll opp kjelen med vann til ca. 3 cm fra kanten. Sett beholderen over. Fyll bær /frukt lagvis med sukker. Lokket legges tett på. Vannet skal småkoke. Bærene skal dampes til de har saftet godt og skiftet farge. Beregn ca. 1 1/2 time. Saften fylles over på flasker med det samme den er ferdig.
Sukkermengden er en smak-sak! 


Generelt anbefalt sukkermengde til safting er 100-150 g sukker pr. kg bær.

Bilde

Noen oppskrifter med frukt og bær…

Fruktterter
Ta utgangspunkt i mørdeig. Kle den i en form, lag en kjempeterte på bakeplaten, eller bruk fantasien.
Bruk epler, pærer, kirsebær, plommer eller annen lignende fast frukt.
Legg frukten tett i tett på mørdeigsbunnen og strø på sukker.
Stekes på 190 grader til bunnen er gjennomstekt og terten har fått en gyllen farge.
Server med is eller vaniljesaus!
Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Bilde

Be the first to write a review
7 Comments
  • Posted at 13:09, 30. september 2016

    Ser bra ut! 🙂

  • Ingri
    Svar
    Posted at 09:22, 5. oktober 2016

    Hei! Jeg lagde eplemos i går, men hadde ikke nok glass. Kan jeg koke opp eplemosen i dag før jeg tar den på nye glass? Eller vil det avle bakterier om en avkjølt eplemos blir varmet på nytt?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Posted at 10:54, 5. oktober 2016

      Det går fint. Bare gi den en lite oppkok på nytt.

  • Fritz MyrvollS
    Svar
    Posted at 11:39, 11. oktober 2016

    Safter mye om høsten, og har brukt Atamon til konservering/flaskeskylling.
    Hva kan jeg bruke istedet, nå som Atamon er borte???

    • Stine VH
      Svar
      Posted at 11:38, 7. oktober 2017

      Eg kjøpte Atamon på Spar i går😉

  • hildegunn
    Svar
    Posted at 19:55, 24. mai 2019

    Mine foreldre har mykje bær og frukt i hagen. Lurte på om dei skulle ta litt med i sommer som eg kan ha å bruke i moussekaker og andre kaker. Når det gjelder for eksempel rips og bringebær, bør en lett hermetisere dei også oppbevare dei på norgesglass i kjølskapet fram til dei skal brukast, eller går det greit å plukke bæra kvelden før dei reiser også oppbevare dei mest mulig kjølig i litt over eit døgn også fryser eg dei ned med ein gang eg får dei heim til meg? og kva med rabarbra og plommer? (tar ca 8 timar med bil)

    • Elin Krem.no
      Svar
      Posted at 13:52, 26. mai 2019

      All bær tåler en dagsreise. Plommer klarer seg ofte et par dager og rabarbra kan fint oppbevares i flere dager før du gjør noe med den. Rabarbra, plommer og rabarbra kan fryses. Bringebær både kan kokes eller kaldrøres (tilsett sukker selvfølgelig).

Post a Comment

Comment
Navn
Email
Website

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...

Julegeiter

I Rogaland er det ved juletider tradisjon å...

Mini suksessterter

Jeg hadde eggeplommer og malte mandler til overs...

Fyrstekake med en vr..

Fyrstekake er ikke bare for gamle folk (jeg...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...