Din handlekurv er nå tom!
Safting, sylting og hermetisering
Ta frem de gode sommersmakene når vinteren kommer
Under får du en oversikt over lettvint hermetisering, sylting og safting. Pluss noen andre småtips. Har du spørsmål – bruk kommentarfeltet.
Lettvint hermetisering
Frukten skrelles og deles opp i båter. Trekk frukten forsiktig i sukkerlake (1 liter vann til 2-400 g sukker) ved 80-90 grader, til den blir mør. Legg deretter frukten over på rene, varme glass. Sukkerlaken kokes opp igjen, siles og helles over frukten på glassene. Hell på slik at glassene nesten renner over. Tørk om nødvendig av kanten med et rent håndkle og skru på lokket. Avkjøl og skru lokket fastere på før glassene settes kjølig for lagring. Beregn ca. 3 dl sukkerlake til litersglass fylt med frukt.
Romtopf
Har aldri laget dette selv, men har funnet dette i en bok:
til 500g frisk frukt
3 dl sukker (250 g)
3 dl rom
Frukten skal være helt moden og uten flekker av noe slag. Skyll frukt. Rips skal ribbes av stilk, stilken fjernes fra kirsebær (men ikke nødvendigvis stenen) fersken skjæres i småstykker, pærer i biter uten kjernehus og stilk, plommer kan legges ned med eller uten sten. Epler er ikke særlig egnet.
Dryss frukten med sukker et par timer før de legges i en krukke/kar. Hell deretter så mye rom på, at det dekker all frukten. Legg en tallerken ev. noe som gjør at frukten holdes nede i Rom’en. Dekk med folie og til slutt et tett lokk. Skal stå mørkt og kjølig, men ikke nødvendigvis i kjøleskap. En rumtopf kan lages med èn slags frukt eller flere forskjellige slag. Det betyr at man kan begynne på sin rumtopf i juni med de første jordbær, og avslutte i september med de siste bjørnebær. Først etter 14 dager etter at den siste frukten er lagt ned kan man spise av rumtopfen. Spises aller helst rundt juletider med litt is eller vaniljesaus. «Sausen» kan drikkes som likør.
Fryste bær
Både blåbær, bringebær, rabarbra og kirsebær havner i poser og fryses uten sukker hos meg. Bærene kan brukes i for eksempel smoothies, i formkaker, muffins, i bollefocaccia eller som pynt på kaker. Rabarbra og kirsebær kan kokes til fruktgrøt (kompott).
|
|
Syltetøy
Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over. Tørk av kantene med en ren klut. Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.
Alternativt – avkjøl og fyll plastbokser. Oppbevares i fryser.
Da er det bare å sette i gang! Bland gjerne dine favoritt-frukt/bær tilsatt ulike krydder, for eksempel stjernanis, vanilje eller kanel.
For mindre rennende syltetøy kan du tilsette syltesukker eller frysepulver. Syltesukker er vanlig sukker tilsatt pektin. Det får du kjøpt i butikker med litt større vareutvalg. Syltepulver fås kjøpt i alle dagligvarebutikker. Se etter certo eller jam.
Dette blogginnlegget er laget etter inspirasjon fra en hønngammel brosjyre fra frukt.no
Her er safte og sylteråd fra deres side:
- Doble aldri oppskriften! Den blir tung å røre, men fremfor alt vil ikke koketiden bli riktig. Ønsker du å lage mye syltetøy, så gjør det heller i flere omganger.
- Skum syltetøyet godt av. Dvs. at du fjerner skummet som danner seg på toppen under koking med f.eks. en skje eller sleiv. Skummet kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du vil også få et klarere syltetøy om du skummer godt.
- Fyll glassene helt opp. Sett lokket på med en gang og skru det godt på. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakuum.
- Stivt nok? For å vite om syltetøyet er ferdig, bruk en tallerken som du på forhånd har avkjølt i kjøleskap. Legg litt syltetøy på tallerkenen og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen igjen, er syltetøyet ferdig. Dette gjelder også for marmelader.
- Synes du syltetøyet har blitt for tykt? Tilsett litt vann og kok det opp igjen.
- Frysetøy er rått, fryst syltetøy. Bærene knuses litt og røres med sukker før det fylles over i egnet fryseemballasje og fryses. Frysetøy holder seg ikke så lenge etter opptining, så frys ned i mindre porsjoner.
- Frysetøy blir som regel ganske tynt. For å få det tykkere, kan du tilsette et tykningsmiddel for frysetøy, men det går gjerne ut over den friske, fine smaken. Sil heller fra litt av væsken og drikk det som saft.
- Sukkermengde? Dette med sukkermende er en smaksak, men 2-3 dl sukker til 1 kg bær er passende sukkermengde for de fleste bærslag.
Under finner du noen oppskrifter på syltetøy:
1 kg bær
100 – 200 g sukker
Både jordbær og bringebær smaker best rørt (uten koking). Mos bær og smak til med sukker. Oppbevares i fryser.
1 kg bær
3 dl sukker
Solbær
1 kg bær
1-2 dl vann
3 dl sukker
Blåbær
1 kg bær
3 dl g syltesukker
900 g ferdig renset kirsebær
evt. syltepulver
ca. 1/2 kg sukker
1 kg epler
1 kg pærer
1 kg plommer
750 g sukker
Frukten deles opp før det kokes ca. 15 min.
1 – 1, 5 kg skrelte epler i biter
1,5 dl vann
150-200 g sukker (smak til)
Safting
Dampsafting er den enkleste og mest brukte saftemetoden. Til det trenger du en saftkoker. Det får du kjøpt i butikken, men også på ganske mange loppemarkeder. Dampkoking har den fordelen at den gir ferdig silt saft som kan fylles over på rengjorte flasker med det samme. Slik gjør du: Fyll opp kjelen med vann til ca. 3 cm fra kanten. Sett beholderen over. Fyll bær /frukt lagvis med sukker. Lokket legges tett på. Vannet skal småkoke. Bærene skal dampes til de har saftet godt og skiftet farge. Beregn ca. 1 1/2 time. Saften fylles over på flasker med det samme den er ferdig. Sukkermengden er en smak-sak! Generelt anbefalt sukkermengde til safting er 100-150 g sukker pr. kg bær. |
Noen oppskrifter med frukt og bær…
Bruk epler, pærer, kirsebær, plommer eller annen lignende fast frukt.
Legg frukten tett i tett på mørdeigsbunnen og strø på sukker.
Stekes på 190 grader til bunnen er gjennomstekt og terten har fått en gyllen farge.
Server med is eller vaniljesaus!
|
|
messing kjøkkenbatteri
Ser bra ut! 🙂
Ingri
Hei! Jeg lagde eplemos i går, men hadde ikke nok glass. Kan jeg koke opp eplemosen i dag før jeg tar den på nye glass? Eller vil det avle bakterier om en avkjølt eplemos blir varmet på nytt?
Konditor-Elin
Det går fint. Bare gi den en lite oppkok på nytt.
Fritz MyrvollS
Safter mye om høsten, og har brukt Atamon til konservering/flaskeskylling.
Hva kan jeg bruke istedet, nå som Atamon er borte???
Stine VH
Eg kjøpte Atamon på Spar i går😉
hildegunn
Mine foreldre har mykje bær og frukt i hagen. Lurte på om dei skulle ta litt med i sommer som eg kan ha å bruke i moussekaker og andre kaker. Når det gjelder for eksempel rips og bringebær, bør en lett hermetisere dei også oppbevare dei på norgesglass i kjølskapet fram til dei skal brukast, eller går det greit å plukke bæra kvelden før dei reiser også oppbevare dei mest mulig kjølig i litt over eit døgn også fryser eg dei ned med ein gang eg får dei heim til meg? og kva med rabarbra og plommer? (tar ca 8 timar med bil)
Elin Krem.no
All bær tåler en dagsreise. Plommer klarer seg ofte et par dager og rabarbra kan fint oppbevares i flere dager før du gjør noe med den. Rabarbra, plommer og rabarbra kan fryses. Bringebær både kan kokes eller kaldrøres (tilsett sukker selvfølgelig).