Din handlekurv er nå tom!
Safting, sylting og hermetisering med Atamon
Hvordan lykkes med sylting og safting?
Sist jeg skulle hermetisere (til min unnskyldning, jeg var tenåring) endte det med et tykt lag med mugg på toppen (brukte ikke ATAMON da). Vil du vite litt om lettvint hermetisering harfrukt.no en enkel forklaring her
Først måtte jeg skaffe nye strikker til de gamle norgesglassene. Gamle strikker funker dårlig, det blir ikke skikkelig tett. Du behøver slett ikke bare bruke norgesglass. Nå får du masse fine, nye typer glass for sylting og hermetisering, bare stikk på kjøkken-utstyrbutikken, så får du se. Ikke koster det mye heller. Husk at grønnsaker også kan puttes på glass!
Om du ikke orker safting og hermetisering kan du jo alltids lage litt syltetøy? Masse gode oppskrifter finner du her
Atamon er natriumbensoat og bensoesyre og hemmer veksten av spesielt gjær og muggsopp (og tildels bakterier) og sikrer en lang holdbarhet på saft, marmelade, syltetøy og saft.
Atamon påvirker ikke utseende, lukt eller smak og konserverer syltetøy, marmelade, saft og frukt. Atamon konserverer også grønnsaker syltet i eddik.
Atamon tilsettes etter koking, da en del av konserveringsevnen forsvinner dersom det kokes. Brukes også til desinfisering ved å skylle glass og flasker før disse fylles.
Vask glass godt (dypp i en kjele med kokende vann), skyll med kokt vann tilsatt ca. 2 ss Atamon før du heller på for eksempel plommer (mine er uten skinn) og sukkerlake (500 g sukker til 1 liter vann). Legg strikkene i vannet tilsatt Atamon. Sett på strikkene og skru på lokk. La avkjøle før du skrur til glasset godt. Snu glasset for å sjekke at det ikke kommer luft til.
Forslag til hva du kan hermetisere: plommer, pærer, moreller, kirsebær, stikkelbær, jordbær. Grønnsaker kan også hermetiseres.
DU FINNER MASSE OPPSKRIFTER HER
SYLTETØY/ MARMELADE/ GELE
Rør bær uten koking, eller kok bær med sukker. Tilsett Atamon etter koking og fyll på tette glass skylt med Atamon. Bær du kan lage syltetøy/ marmelade/ gele av: bringebær, jordbær, blåbær, stikkelsbær, eple, pære, sitrusfrukt, rips, solbær, bjørnebær, kirsebær, jordbær og rabarbra. Du finner en masse oppskrifter HER SAFT
Samme prosess som tidligere – vask og desinfiser flasker. Skyll med ATAMON-vann. (Jeg bruker en saftkoker, men du kan lage saft uten saftkoker også) Tilsett Atamon i saften etter koking og fyll på (tette) flasker. Oppskrifter på Saft finner du HER |
|
|
Halldis lilleås
Har pressa ca 10 liter eplesaft uten sukker. Altså ukokt! Vil denne safta verte holdbar( ikkje gjæring) om eg har i atamon. ? Og kor mykje PR liter( har flytande Atamon)
Elin Krem.no
Det kan jeg dessverre ikke svare på.
Jostein Grønning
Det er å få på apotek1
Marit Henriksen
Hvor får jeg kjøpt Atamon, gjerne den flytende på flaske? Jeg har prøvd Rema og
Meny?
Elin Krem.no
Det vet jeg dessverre ikke
Jens Løkkeberg
Finnes ikke flytende i Norge lenger, Kan finne pulver i noen Meny butikker, Er du i nærheten av grensen til Sverige kan du finne den der. https://www.coop.se/handla/varor/skafferi/bakning/ovrigt-till-baket/konserveringsmedel-atamon-flytande-7315200150206
Magne Ivar Mordal
Jeg kjøpte flytende Atamon på en Bunnpris-butikk nå i september….
Unni Berge
Dette er sansynlegvis ei rein reklameside. Dama har ei tru på Atamon og vil at vi skal bruke det, men kan ikkje svare på enkle spørsmål om Atamon. Irriterande.
Elin Krem.no
Som du ser står det ANNONSE (noe som betyr at jeg fikk betalt), og dette innlegget er fra 2017. Jeg ble dessverre ikke betalt for å holde meg oppdatert på detaljer om hvorfor dette produktet ikke er i salg lenger. Beklager, det Unni, enda så irriterende det måtte være.