Smørkranser

Smørkranser

Småkaker er kanskje ikke det mest trendy du kan lage til jul, men for meg er det nostalgi. Og disse er utrolig gode! Smørkranser er en oppskrift jeg fant i den gamle oppskriftsboka etter mormor. De ligner veldig på danske vaniljekranser, men er litt harde i konsistens. Kjempegode! Kaka har sikkert en rekke navn, for dette er en julekake jeg vil tro mange kjenner til.

I originaloppskriften står det margarin, men jeg brukte smør. Det heter da visselig smørkranser! Hva du velger er helt opp til deg, for de blir gode uansett om du bruker smør eller margarin. I mange gamle oppskriftsbøker velger man billigere råvarer for å spare penger. Det er derfor mye rart å finne i de gamle oppskriftsbøkene, og bare så det er sagt: det er langt mellom de «gode gamle».

I oppskriften har jeg skrevet vaniljesukker som smakstilsetning, jeg brukte noe litt mer kraftig, nemlig et vaniljepulver. Du kan gjerne bruke vaniljepasta, vaniljeekstrakt eller frø fra en vaniljestang.

Smørkransene kan kanskje være litt harde å sprøyte. Jeg hadde ikke tøy/lerretspose, så jeg tok bare litt og litt masse i plast-sprøyteposen, sånn at det ikke skulle bli for hardt å sprøyte (posen kan sprekke).

Stek på over/undervarme eller varmluft, begge deler funker. Varmluft gjør at de blir ferdigstekt litt før.

Smørkranser (ca. 40 stk)
1 egg
125 g sukker
25 g malte mandler (mandelmel funker også)
2 ts vaniljesukker eller vaniljekstrakt eller vaniljepulver/paste
185g smør/ margarin (romtemperert)
230 g hvetemel

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smuldre sammen romtemperert smør/margarin i melet.
3. Vend inn vaniljesmak og malte mandler i eggedosisen, ha det i bollen med smør/mel.
4. Bland til du får en samlet masse.
5. Ha i en sprøytepose med en stjernetyll nr. 8 (ta litt og litt hvis du bruker en pose av plast).
6. Sprøyt små ringer. Stek midt i ovnen på over/undervame eller varmluft på 190 grader i 10-15 minutter. De blir raskere ferdig om de stekes på varmluft.
7. Avkjøles. Oppbevares i boks eller i pose i romtemperatur.

Jeg brukte krokene på mikseren og blandet først smør og mel litt grovt.
Pisk eggedosis og tilsett vanilje og mandler. Jeg brukte et vaniljepulver, derfor den markerte fargen.
Ha eggedosis i smør/mel. Rør sammen til du får en blandet masse.
Ha i sprøytepose med stjernetyll nummer 8.
Ta litt og litt av massen i posen så blir det lettere å spøryte.
Kakene siger litt utover, så ha litt avstand.
Sånn ser de ut etter steking.
Smakfulle og gode! Smørkranser er en ny favoritt!
2 Kommentarer
  • Hanne Camilla Dyrnes
    Svar
    Skrevet på19:23, 19. desember 2022

    Kan man bruke kjøttkvern (med mønsterskive foran) for å lage disse? Slik man gjør på sprutbakkels?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sukkerkringler

Sukkerkringler er myke boller penslet med godt smør...

Hindbærsnitter - br..

En gammel, dansk klassiker som aldri går av...

Grove hamburgerbrød

Det er januar og ikke akkurat grillsesong. Likevel...

Tropisk dessert

Årets siste blogginnlegg er som en mild bris...

Thestokker

Thestokker kan best sammenlignes med biscotti før de...