Enter your text
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Søt maibakst med vanilje og blåbær

Søt maibakst med vanilje og blåbær

Bilde

Bilde

Bilde

Bolleflagg og snurrer til maifesten

Etter at jeg lanserte en bollefocaccia i fjor har jeg tenkt at jeg skal lage mer søt gjærdeig fylt med vaniljekrem og blåbær. Gjør du som meg, så fyller du fryseren med nydelig gjærbakst til 17. mai-feiringen allerede nå. 
I år er det min oppgave å bake til skolens 17. maiarrangement og er det noe jeg veit, så er det at det blir travelt i dagene før. Særlig i år. Pinse gjør at ting må planlegges, derfor har jeg allerede begynt å fylle fryseren med snurrer. Med vaniljekrem og blåbær. En fantastisk god smakskombinasjon etter min mening 🙂

Ettersom vi har bursdag i starten på mai lagde jeg en liten vri på bollefocacciaen og lagde et bolleflagg. Hurra! Vaniljekremen har en tendens til å flyte over blåbærene, men sprøyter du den litt på siden så kan du sikkert lykkes bedre enn meg. 

Så måtte jeg bare ta med den fantastiske skapningen kalt bollefocaccia sånn helt på tampen. En slager! 

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Vil du lage vaniljekremen selv? Du finner den her: Vaniljekrem 

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett kald eller lett lunken melk og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm). 
6. For Bollefocaccia – eller bolleflagg: Lag groper med fire fingre og sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) ca. en halv time. Etter en halv time, trykk gropene ned igjen og fyll i med vaniljekrem og blåbær. (For snurrer – se bilder under)
7. La heve i ca. 30 minutter til. Klem de største blåbærene godt ned i deigen før du evt. drysser på litt perlesukker og steker av på nest nederste rille ca. 220 grader i 7-10 minutter. 

Du kan også gå direkte til BOLLEFOCACCIA 

Bilde

Skal du lage snurrer: Kjevle ut et rektangel. Stryk på vaniljekrem og dryss på blåbær. Fukt kanten nederst med litt vann og rull sammen. 
Bilde

Kutt snurrene i biter på ca. 2 cm og legg i smurte papirformer. (Hvis du ikke smører formene vil papiret sitte fast) Sett til heving ca. 30 – 45 minutter før steking på 220 grader i 7-10 minutter. 
Bilde

Enda enklere: Plasser snurrene i en langpanne kledd med bakepapir. Sett til heving over en vask med varmt vann og stek etter 30 – 45 minutter på 220 grader 7-10 minutter. 
Bilde

Har du noen sånne i fryseren kan du bare putte dem i ovnen på ca. 100 grader i 10 minutter. Smør på melisglasur. Smaker som nystekt! 
Bilde

Bolleflagg! Klem deigen ut i en langpanne (ca. 40 x 30 cm) og legg på vaniljekrem og blåbær. Settes til heving i 30-45 minutter før den stekes på 220 grader 10-25 minutter (litt ned i ovnen)
Bilde

Sjekk om deigen har fått farge under! Det er et godt tegn på at den er gjennomstekt. Pass på at bakverket har god farge før du tar den ut av ovnen. 
Bilde

Så kunne jeg dratt på med litt rød strøssel der hvor det er hatt melis, men det enkle er ofte det beste. Og dette er det beste – tro meg! 
Be the first to write a review
Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Bringebærboller med..

Bringebæra (og blåbæra for den saks skyld) er...

Nettbutikken

Nettbutikken er åpen! Jeg har samlet et knippe...

Ingrids enkle frokos..

Om vår alles matmor Ingrid Espelid Hovig hadde...

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...