Stjernekringle

Stjernekringle

Denne bollekaka har versert i sosiale medier i snart ti år. Den er jo så dekorativ! Mange lager stjerna til jul, men som med så mye annet som er godt, kan den lages hele året rundt – og eventuelt kalles for blomst i stedet?

Varier med fyllet du best kan like, som for eksempel nutella, nøttepålegg, kanel og sukker eller vaniljekrem. Denne stjerna ble laget av datteren min på tretten og hun valgte å fylle den med vaniljekrem, solbærsyltetøy og kanel og sukker.

Lag først grunnoppskriften til søt gjærdeig – du finner den her.

Fyll velger du selv, bruk for eksempel
4-5 ss syltetøy
2 ss smeltet smør, dryss på kanel og sukker
eller vaniljekrem (jeg brukte ca. halvparten av denne porsjonen)

Vaniljekrem (liten porsjon)
2 eggeplommer
1 1/2 dl h-melk
1 1/2 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisennamel
1/4 vaniljestang eller 3-4 ts ekte vaniljesukker
Rør alle ingrediensene sammen i en kjele. Varm til kremen tykner. Hell over i en beholder og sett kjølig.

Slik lager du stjernen:
1. Finn frem en 28 cm bunn fra en springform, eller tegn opp en ring på 28 cm på et bakepapir.
2. Del deigen opp i tre like store deler som du former til store boller. Legg to til side og start med å kjevle den første rundingen. Kjevle deigen i alle retninger, slik at den får en rund form. Den skal passe størrelsen på springform-bunnen.
3. Stryk på et tynt lag med syltetøy. Gjør samme prosess enda en gang, før du til slutt kjevler ut den siste rundingen, som legges på toppen.
4. Bruk et glass til å markere en runding på midten. Bruk en skarp kniv og skjær opp 16 biter, helt inntil ringen i midten.
5. Ta to og to biter og rull mot hverandre. Jeg pleier å tvinne bitene til sammen tre ganger.
6. Klem endene på de to bitene godt sammen og lag en pen avslutning. Dra bakepapiret av bunnen under og over på en bakeplate.
7. Etterhev 15-20 minutter, slik at du totalt har hevet 30-40 min (dersom du allerede har brukt 20 minutter på å lage stjernen). Pensle evt.med egg.
8. Stek ett hakk ned fra midten på 200 grader (over/undervarme) eller 180 grader på varmluft i 20-25 minutter. Avkjøl på rist.

Del deigen i tre, stram dem opp og la hvile under et håndkle ca. 10 min
Kjevle deigen ut i en ring ca. 28 cm
Stryk på syltetøy. Ikke bruk for mye.
Rør opp vaniljekremen, stryk på 3-4 ss
Legg på toppen, smelt smør/ margarin, dryss på kanel og sukker
Marker midten
Del opp i 16 biter
Vri to og to deigemner mot hverandre. Klem godt sammen.
Sett til etterheving ca. 20 minutter (eller totalt 30-40 min)
Stekes på 200 grader ca. 20 minutter
Avkjøles på rist
Lag en tykk melisglasur og sprøyt/ smør på. Kan fryses!
2 Kommentarer
  • Karianne Brenni
    Svar
    Skrevet på10:34, 24. januar 2021

    Har du et knep for at den ikke skål åpne seg i stjernespissene? Klemte den skikkelig sammen før jeg satte den til etterheving og igjen før jeg satte den i ovnen. Passa på å ikke smøre fyllet helt ut i kanten, men likevel 😥 Kan liksom ikke sette på en klesklype heller. 😉

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Saftig formkake med ..

Annonse. Rørosmeieriet har kommet med en nyhet: Økologisk...

Grove gulrotrundstyk..

I dag fristet det å bake noe halvgrovt...

Appelsinmarmelade

Dere som har fulgt meg en del år...

Havrepucker - havrec..

Vinterferien står for døra, jeg veit dere skal...

Ostekake med bringeb..

I år er det et sjeldent sammentreff. Morsdag,...