Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Stopp kakemafiaen!

Stopp kakemafiaen!

De organiserer seg i grupper og selger kaker svart, produsert hjemme på et kjøkken mattilsynet trolig ville stengt på dagen. Jeg erklærer herved krig mot den stadig voksende kakemafiaen, men vil på ingen måte kutte fingrene av dem. Hobbybakerne kan være redningen for en konditorbransje i rekrutteringskrise.

Hobbybakerne gjør det skarpt om dagen. De ligger i førersetet og vet alt om de nye kaketrendene. Hjemmebakerne elsker å lage disse kakene og produserer bare det de mener kundene vil ha. Kaker du ikke får på ditt nærmeste konditori. Du er kanskje en av dem som har bestilt kake fra en hobbybaker? Du har kanskje en vaskedame du betaler svart eller hyrer en ufaglært til å fikse lekkasjen på badet også?

Bransjen har sovet i timen
Forleden var jeg invitert til Baker- og Konditorbransjens Landsforenings landsmøte for å snakke om sosiale medier. Jeg hadde blitt invitert for å snakke om matbloggerne spesielt, men min agenda var også å fortelle bransjen om den stadig voksende skare av hjemmebakere som daglig kaprer nye kunder. Innlegget skapte debatt. Jeg var sterkt kritisk til en konditorbransje som sitter med skylapper og tror de lager verdens flotteste kaker. Kaker de mener kundene vil ha. Enhver er salig i sin tro. Men noe har skjedd. Stadig kommer kundene innom med bilder av kaker de har sett på nettet. Kaker med sterke farger, mye pynt og utstansede figurer og bokstaver. Kakene er tidkrevende å produsere og krever mye utstyr. De er også laget på en måte konditorene ikke er vant til. Skal du kjøpe en typisk pute-dåpskake med utstansede figurer og bokstaver fra et konditori, vil kaken trolig bli priset skyhøyt.


Svart arbeid er helt akseptert

Derfor er det så mye enklere å spørre nabodama som bare tar et par hundrelapper for en dåpskake formet som en lekker pute, med utstanset rosa baby på toppen. Den typiske hjemmebakeren er en hobbyinteressert dame som etter et år hjemme i barselpermisjon fant ut at kakebaking var hennes greie. Det er kanskje ikke de kakene som er best på smak, men for noen kunstverk! Hun bare elsker å sitte i timevis å produsere blomster og pynt til kaker. Det er ikke rare timebetalingen for kunstverkene. Hun bruker ofte 5-6 timer eller mer på hver kake. Men det gjør ikke så mye, for dette er bare hobby. Eller? Min påstand er at stadig flere hobbybakere har skjønt at det er gode penger å tjene på å bake svart hjemme. Uten blygsel legges de hjemmelagde kunstverkene ut både på Instagram, Facebook og blogg, gjerne med oppfordring til å ta kontakt for pris.

Hvor er skatteetaten og mattilsynet?
Jeg er ikke ute etter å ta fra folk gleden over å lage kakekunst hjemme på kjøkkenbenken. Det finnes så utrolig mange dyktige kakekunstnere der ute! Så lenge det bakes privat til familie og venner skal jeg ikke blande meg, men jeg klarer ikke å holde kjeft når jeg ser den stadig voksende hæren av kakebakere som jobber svart og hevder dette bare er hobby. Som påstår de kun baker for venner og kjente uten å ta betaling, men som i virkeligheten tar imot kakebestillinger på linje med et vanlig konditori. Hvor er mattilsynet? Skatteetaten? For en stund siden tok jeg kontakt med mattilsynet og spurte om de kontrollerte noen hobbybakere? Jeg fikk dette svaret: Vi kontrollerer kun registrerte virksomheter. Kakemafiaen får holde på i fred. Ingen trusler i sikte.

Bruk de flinke folka!
Baker- og Konditorbransjen sliter i motbakke. I følge bakeri.net var det en nedgang fra 118 til 102 konditorlærlinger i 2013. Det er ikke særlig trendy å velge yrkesfag om dagen, og kvaliteten på søkermassen er varierende. Med det mener jeg å si, at mange faller i fra undervegs. De mister motivasjonen, er skoletrøtte, syntes faget ikke fenger som de hadde håpet eller finner ut at lærlingelønn ikke er mye å leve av. Det er dessverre få lærere som snakker om ivrige unge i faget. Det kan ha flere årsaker, ikke bare lite motivert ungdom. På landsmøtet forrige helg kastet jeg ut noen ideer. Konkrete forslag til hvordan en bransje i krise kan benytte seg av den stadig voksende hæren av hobbybakere. De er flinke, voksne damer (i stor grad), som mer enn gjerne vil bruke mer tid på det de liker aller best; lage fine kaker. Bruk dem!

Profesjonell kakedekoratør
Mitt forslag går ut på å lage en egen utdannelse for hobbybakerne. La dem få lære grunnleggende kunnskap om baking, om næringsmiddelhygiene og bedriftsøkonomi. La disse skaperglade damene få ta utdannelse – gjerne på deltid, over ett eller to år. Etter avlagt eksamen kan de kalle seg sertifiserte kakedekoratører. La dem få slippe til – gi dem en jobb. Produsér kakene de elsker å lage og gjør de forseggjorte kakene til merkevarer. Og arbeidstiden må være gunstig. Min spådom er at det vil bli et marked for disse dyre, forseggjorte kakene. Produsert i et godkjent lokale av en sertifisert kakedekoratør. Helt lovlig. Konditorbransjen kan igjen bli en bransje som går foran og viser kundene de nye trendene, i tillegg til å ha tradisjon, mattrygghet og kvalitet.

Kjør debatt!
Inntil det kan skje må kakemafiaen stoppes. Da snakker jeg om de hobbybakerne som baker hjemme på kjøkkenet og tar imot svarte penger. De ødelegger for en hel bransje og kommer unna med det. Tenk deg om neste gang du bestiller en kake fra en hobbybaker. Tør å stille spørsmålene: Har du godkjente lokaler? Kan jeg få kvittering? Hvis de svarer nei på disse spørsmålene, si nei takk. For det første er det svart arbeid. For det andre er det produsert ulovlig på et kjøkken du ikke vet særlig mye om. Skal mitt fag ha mulighet til å overleve må konditorbransjen i Norge ta et oppgjør med gammeldags tenkning. De må finne ut hvordan de kan få baker- og konditorfag til å bli attraktivt igjen.

Jeg ønsker debatt og engasjement! Min agenda er klar: Hvordan få konditorfaget til å bestå – også i framtiden.

Be the first to write a review
63 Kommentarer
  • Charlotte
    Svar
    Skrevet på14:00, 7. september 2014

    Enig med deg. Men hva med en utdanning til alle oss kakebakere som ikke tok konditorlinjen på videregående? Som er for gamle og har for mange lån og utgifter til å leve på lærlinglønn? Det må da gå an å ombestemme seg i livet. Jeg stikker til England og tar en dyr utdanning der, det var den eneste løsningen jeg så. Skulle gjerne ha gjort det i Norge, men fant ikke en måte å gjøre det på.

    • Axel Brun
      Svar
      Skrevet på01:49, 9. september 2014

      Hei Charlotte. Jeg sitter som president i Baker og Konditorbransjens Landsforening, driver og eier Baker Brun i Oslo, og er veldig engasjert i bransjen, både når det gjelder opplæring, rekruttering, økomomi, og kvalitet på det vi leverer.
      Jeg ser av disse innleggene at det er et stort engasjement, og det er veldig bra. Dette skal bransjen ta seriøst.
      Ditt problem er at du mener det ikke finnes mulighet for å utdanne seg til konditor. Det gjør det, det er ingen øvre alders grense,så lenge du får lærlingplass. Men lønna er ikke rare greiene, 40 % av svennelønn første året, 60% årene etter .Ellers kan du arbeide 25 % lenger enn læretiden for vanlig lønn , altså 4 år, og gå opp som privatist .

      • Trine Lise Brekke
        Svar
        Skrevet på22:39, 30. august 2016

        Hei Axel.
        Dette hørtes intr. ut. søkte meg på kokk og servitør på midten av 90 tallet men var skole lei. jobba hos baker M nordby i mange år. elsker å bake. har du mer info om dette?

  • Skrevet på14:34, 7. september 2014

    Jeg driver jo bakeblogg, men har faktisk tenkt på det flere ganger, og det gjelder vel strengt tatt ikke bare kakebloggerne, men det er jo mange forskjellige typer blogger som hevder å vite best, uten egentlig ha utdannelse innenfor området, og det må jo være litt frustrerende for de som faktisk har det. Sier ikke at kakebloggerne sier de vet best, de bruker jo å være flinke og hyggelige. Men er nok ikke lett. Det er jo gøy når noen liker det man gjør, og vil kjøpe det. Og er nok en del bransjer som må tenke nytt, se på det som en mulighet for å kunne skape noe nytt, istedenfor å se på det som noe negativt. La oss gjøre det til en positiv opplevelse for oss alle 🙂

  • Nina huldra
    Svar
    Skrevet på14:45, 7. september 2014

    Jeg har svennebrev som konditor,men med den ræva lønna og kjedelige kakene bakeriene lager tar jeg gjerne på meg oppdrag for familie og venner…og lager de såkalte designkakene. Ikke for og tjene meg rik eller stjele kunder fra bakeriet,men fordi jeg synes det er gøy. Blir jo ikke verdsatt av og stå i konditoriet og produsere kaker på samlebånd…morsdag,farsdag,valentin,halloween osv. Kaker som lages fler mnd i forveien og fryses ned for salg. Finnes absolutt ingen stolthet i det og være konditor…bortkasta utdanning…

    • Katrine
      Svar
      Skrevet på15:06, 7. september 2014

      Kunne ikke vært mere enig med deg, jeg gikk baker og konditor linjen men kom meg aldri ut i læra nettopp pågrunn av kjedelige kaker på samle bånd. De samma kakene dag inn og ut gjorde drømmen min til å bli en konditor til å ikke ville bli det. Jeg elsker å bake å lage kake, javel jeg har ikke godkjent kjøkken og har laga masse kaker, jeg var med på Kakekrigen 2013 og bare elska det, jeg elsker hobbyen min, jeg laga min siste bestillingskake denne helgen fordi jeg skal opp i gradene på jobben min så da har jeg ikke ork til å drive med kakebaking og itilegg aleine mor til to, men Gud såå morro jeg har hatt det den tiden jeg har drivi på, og hvordan jeg har utviklet meg, jeg skulle bare ønske konditorier kunne begynt med designkaker også, men neida!!!! Jeg trur mange flere hadde blitt konditorier hadde det blitt litt mere kunst over kakene og kundene kunne bestilt hva dem ønska, det er ikke mange som er konditorier ofra den klassen jeg gikk i, det er snakk om 2 stk!! Av 16, og hvorfor??

    • Vibeke
      Svar
      Skrevet på15:14, 7. september 2014

      Hei, om du synes dette om yrket ditt, så synes jeg der er veldig trist å høre. Er selv lærling nå, og skal ikke nekte for at det er en tøff og hard hverdag, men for noen utfordringer og erfaringer man får. Frysekakene du snakker om, der vil jeg tilføye at dette er svært forskjellig fra ett konditori til ett annet. På min jobb lages det ikke kaker på samlebånd – den type produksjon er noe man velger ut ifra hvor man velger å søke jobb. Yrket kan være fantastisk, kan fremkalle mye lidenskap og viktig engasjement i hva man driver med. Ville egentlig bare få frem at om du sier(som jeg får inntrykk av) at yrket er dritt, vel da tror jeg at du har valgt feil yrke, eller at du har en uheldig jobb. Vet om mange som elsker jobben sin, og det er vel slik det skal være. Man skal være stolt av å være konditor, for så få dyktige det finnes igjen i dette yrket så må vi stå med rak rygg og være stolt av jobben vår.

    • Torbjørn
      Svar
      Skrevet på09:24, 9. september 2014

      Jeg har ingen problemer med å se poenget, men vil også legge til en ting.
      Det blir nevnt i en liten setning i artikkelen at en tilsvarende kake ville blitt veldig dyr, og jeg tror at det aldri vil bli ett marked for den typen kaker kjøpt hos en konditor. For jeg tror ikke du vil finne ett eneste konditori som vil ansette en person for å lage én kanskje to kaker maks per dag, for så å lønne personen godt. Så ingen vil derfor ta den stillingen, men heller holde på slik de gjør allerede.
      Jeg sier, la «kakemafiaen» bake kakene siden, og vil du ha en kjapp enkel kake så får du den fortsatt på konditoriet.

    • Steinar Johansen
      Svar
      Skrevet på01:27, 24. september 2015

      Hvis du er så utrolig misfornøyd med lønn, da har du jo muligeten selv å starte opp ettersom du har fagbrev

    • grethe nikolaisen
      Svar
      Skrevet på14:41, 2. juni 2017

      hei NINA så innlegget ditt har ett spørsmål lager du bryllupskake jeg bor i stavanger men hvet ikke kor du bor mvh grethe 99471032

  • Skrevet på14:47, 7. september 2014

    Det er mye å lære av kakebakerne, og det er mye å lære av konditorene, tenk om disse hadde respektert hverandre litt mer i stedet for all skittkastingen, som bare skaper krangling og avstand i bake Norge:-) Jeg har prøvd å si ifra for lenge siden for døve ører i bakerbransjen at de må følge med. Jeg dro selv til USA etter endt konditormester utdanning i Bergen, og har siden lært mye av hjemmebakerne. Håper at flere får øynene opp for Kakeakademiet Norge og det tilbudet vi etter hvert har 🙂 Mvh Konditormester Kate Kippersund, The Flying Cake

    • Skrevet på03:15, 8. september 2014

      Er så enig med deg Kate! Da de fleste hobby bakere uansett tar høyere priser for kakene sine enn bakerier/konditorier sier jo en ting. Det er en kundegruppe der uten som er villig å betale en del for kaker som konditorier og bakerier ikke tilbyr. Kanskje det er på tide å innrømme at hele bransjen trenger et løft og modernisering og lytte litt mer til kundene om hva dem egentlig vil ha. Virker for meg at de få bakerier og konditorier som faktisk inser dette snur på trenden og gjør det bra.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på03:19, 8. september 2014

      Hei Kate. Dette innlegget handler ikke om skittkasting. Det handler om å kalle en spade for en spade. Å produsere kaker ulovlig og selge dem for svarte penger er ikke greit. At hobbybakerne er flinke er noe alle vet. Det jeg vil frem til med dette innlegget er å skape en tilnærming. Bransjen må få øynene opp for de fantastisk flinke folka og bruke dem. Lære av dem. Samtidig må hobbybakerne slutte å føle seg urettferdig behandlet. De lager kakene kundene vil ha, ja, men de gjør det på ulovlig vis. Det må de tåle å høre! Lykke til med virksomheten din – jeg tror du kan vise vei for mange norske konditorer. Hilsen Elin

      • Skrevet på04:38, 8. september 2014

        Jeg har stor respekt for deg Elin, men dessverre så fører slike innlegg som dette til enda større avstand og mye skittkasting fra begge kanter. Jeg har valgt å gå en helt ny vei, jeg tok innovasjon Norge på ordet den gang de stod frem foran bransjen og sa at det var på tide å tenke nytt, men når jeg kom til dem å søkte hjelp, ble jeg møtt med en ovenfra og ned holdning, som nær tok knekken på det jeg var i ferd med å starte. Nå sitter jeg midt mellom, hjertet er konditor og i ryggraden sitter all den elementære kunnskapen jeg har fått gjennom fagutdannelsen min. Men all fornuft sier at hobbybakerne er de eneste pr i dag som sitter med all ny kunnskap og burde virkelig bli tatt mye mer på alvor enn at de sees på som en gruppe som jobber svart og kun bruker utstanset pynt på kakene sine. Vi vet begge at dette er tilfelle blant konditorer Elin 🙂 Tror veldig mange hadde valgt en annen løsning slik de har i utlandet som går på sertifisering av hjemmekjøkken og opplæring for godkjenning, og ville valgt å gjort dette riktig, om de hadde hatt tilbudet. Her må mattilsynet på banen! At svart arbeid er akseptert i dette landet når det gjelder håndverkstjenester, det er ikke mye vi kan gjøre med, det får være opp til enhver. Mine tanker her er at de tenker ikke særlig langt med hensyn til pensjon, sykdom etc. Jeg som Konditorutdannet og godt inne i kakemiljøet i Norge, ser en stor misunnelse fra begge sider. De hobbybakerne som drømte om å bli konditor, men aldri fikk sjansen, og de konditorer som står å masseproduserer til dårlig lønn uten å få vite om kaken ble godt mottatt. Jeg har skapt min egen arbeidsplass, men ser at det er kjempevanskelig å få dette til å gå rundt, kundene er ofte krevende og alt som skal følges av lover og regler fra mattilsyn, skatte etat, det tar nesten drepen på meg.. Bakerier i dette landet må våkne ja, sørge for å få på plass den kunnskapen de mangler og kanskje imøtekomme noen av kundene sine ønsker, og heller la de vanskeligste kakene og kundene få lov å bestille sin spesielle kake fra en hobbybaker. Dette er ikke noe hokus Pokus, dette har andre land klart før oss. At konditoryrket nå står på kanten til å forandre seg kraftig det tror jeg, her har jo matfag rasert den gamle konditorlinjen som gjorde at jeg valgte å bli konditor. Hadde aldri valgt dette i dag, og det sier jo sitt. Da blir det etter hvert at folk får seg privat utdannelse og så er det opp til oss å kvalitetsikre dette slik at det kan brukes opp mot bedrifter. Og det burde jo være mulig 🙂 Der er vi veldig enige 🙂 Informasjon og opplysning til hobbybakere og bakerbransjen ser jeg på som den aller viktigste oppgaven min pr i dag, til nå har det vært enklere å nå hobbybakere, siden de er mer åpne enn bakermiljøet. Jeg tilbød til BK full rapport fra privat kakedesignskole i USA det året jeg var der, vi i kakeakademiet inviterte bransjen til Norsk Kakekunstutstilling, men opplever at bransjen ikke innser at her er info og nytenkning å hente, og opplever avvisning. Jeg søkte om å få være med i årets kake for et par år siden, men ble blankt avvist siden de mente jeg ikke kvalifiserte… Jeg er ikke bitter, men konstaterer en bransje som ligger bakpå og ikke er veldig mottagelig for nye tider og innspill. Krysser alt jeg har for at dette nå forandrer seg, mulig du Elin er rette person til å få de til å tenke seg om, er jo fantastisk at du har blitt invitert med for å snakke om sosiale medier. Der tror jeg bransjen befinner seg i dyp søvn, rosabakebloggere eller ikke, er bakeriene litt smarte så velger de å samarbeide og hente inn kunnskap heller enn avvise 🙂

    • Skrevet på19:00, 2. februar 2018

      Hallo, Kate!
      Sier meg enig i det su sier.
      ————-
      Til Elin:
      Om ikke så lenge blir det 4 år siden denne konversasjonen.
      Jeg tør gjette, at lite er blitt forandret.
      Dessverre, det er ikke en eller to misledende uttalelser i artikkelen.
      Selv for 4 år siden kan jeg vanskelig forestille meg noen «mafiamedlem» 😀 , som bakte en kake for to hundrelapper.
      Men det er mulig jeg tar feil.
      Og jeg har problemer med å enes i at «mafiakakene» smaker betydelig dårligere enn dem, bakt på det klassiske bakeriet.
      Men det er mulig jeg tar feil.
      Det er derimot umulig at jeg tar feil når jeg er uenig i påstanden om utstansede figurer, blomster, etc…
      For det er mye, som blir laget helt på frihånd, helt fra starten av, uansett hvor umulig det enn kan se ut for en med klassisk utdannelse.
      (Med det utelukker jeg ikke bruken av silikonformer og lignende. Men en, som skriver en slik invitasjon til debatt, bør helst ta hensyn ikke ene og alene til det helhetlige bilde, men til nyansene i det også.)
      Det er mye å skrive om temaet. Jeg vet ikke om det kommer til å føre noen steds, så jeg skal bare avslutte med en liten sitat fra teksten over: «…..en bransje i krise …..Skal mitt fag ha mulighet til å overleve….». Min kommentar til dette er, at krisen er selvskapt og bransjen er selv skyldig i situasjonen, den frivillig har satt seg selv i.
      Er man aktuell og flink, har man ingenting å være redd for.
      Men du har også rett i noe av det du skriver, den delen stiller jeg meg positiv til.

  • Skrevet på15:08, 7. september 2014

    Kjenner jeg blir litt fornærmet av den nedlatende tonen i starten på artikkelen. Om du hadde hatt en litt annen innfallsvinkel enn «mødre i permisjon» så hadde det vært lettere å si seg enig med hovedpunktene dine.
    Jeg er en av mange som nok synes overgangen til det å bli mor var hard. Jeg har alltid bakt og alltid vært matinterresert. Som mor blir kveldene ekstra lange, og da er det fint å kunne sysle med noe som gleder andre.
    Jeg har en bra betalt day-job så er ikke ute etter penger, men det hadde jo vært fint å kunne ta betalt og få dekket ingrediensene.
    Jeg støtter tanken din om kursing/sertifisering på kveldstid og hadde glatt meldt meg på dette. Ellers er det vanskelig å få til dette på egen hånd med fulltidsjobb og familie, mattilsynets hjemmesider synes jeg var til liten hjelp.
    Det er fint med damer med sterke meninger, men du mistet ganske mye respekt av meg grunnet innledningen på innlegget desverre.
    Skjønner du sikkert føler at konditorer/bakermestre er truet på ett eller annet vis, men det behøver du ikke frykte. Om annet gjør det nok til at folk får mer interesse for fagfeltet ditt.
    Lykke til og håper du får gjennomslag for ideen din. Kanskje du åpner med en annen tone neste gang du da tar opp problemstillingen.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:01, 7. september 2014

      Hei Ida. Er ikke ute etter å fornærme noen, bare beskriver hvordan de fleste blir hobbybakere. Kan hende finner de ut at de har valgt feil yrke, og det er jo disse kvinnene jeg vil ha over i konditor-bransjen! Krigs-overskriften er for å vise at jeg mener alvor. Mitt yrke er truet og da kan jeg ikke bare sitte med henda i fanget. Jeg velger å skape debatt.

      • Skrevet på01:25, 8. september 2014

        Tja, jeg skal ikke krangle, men du skjønner nok at tonen er litt fornærmende i noen av paragrafene. Men du får jo skapt debatt, som jo er hele poenget.
        Bare husk at det jo er oss «hobbybakere» som faktisk leser bloggen din, som sørger for annonseinntekter, som er årsaken til at VG vil ha deg som skribent. Vi som har interesse som krever mer av de profesjonelle bakebloggene. Vi som er årsaken til at Bake ble lansert i fjor og som ser bakeprogrammer på TV. Vi som følger med på trender i inn og utlandet og ønsker å utfordre våre egne ferdigheter (joda, det gjør helt sikkert dere profesjonelle også).
        Er helt klar for en åpen debatt, er klar for løsninger som gir oss hobbybakere en mulighet til å ta betalt for det vi gjør. For å kunne bruke eget kjøkken, eller kanskje leie kjøkkenplass. Bare ikke se på oss som fienden, det kommer ikke til å gagne noen i det lange løp.
        Ida

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på01:56, 8. september 2014

        Jeg ser ikke på hobbybakere som fiende! Men så lenge hobby-bakerne ikke konkurrerer på lik linje med de som følger lover og regler kan ikke dette kalles fair play. Derfor sier jeg at hobbybakerne må tas inn i varmen og begynne å lage disse kakene som en del av norsk konditor-tradisjon, hvitt, ikke svart. Det er de som kan dette best! Skal jeg være helt ærlig virker det som at det er hobbybakerne som er hisserne her. De har «tatt opp kampen» som ei sa til meg en gang. Og ja, jeg er klar over at det er hobbybakerne som leser bloggen min, som klikker på annonsene mine. Jeg håper de gjør det fordi de føler de får noe tilbake av å lese. Som for eksempel kunnskap, som jeg mer enn gjerne deler. Jeg skriver ikke dette for å skape uvenner. Men skulle jeg miste noen følgere på grunn av et sterkt engasjement fra min side, er det heller ikke uventet.

    • Fru Nielsne
      Svar
      Skrevet på16:29, 7. september 2014

      Er helt enig dit innlegg. Vil ikke gjøre en stor røre men er en av de som har tatt kontakt til Mattilsynet og det var vanskelig å få en god dialog eller bli klog på hva som kreves uten å skulle måtte ta mye tid ut av ens hverdag.
      Jeg har ikke godkjent kjøkken men har jobbet med IK mat og veldig nøye.
      Hadde vært veldig kjekt og innovativ om de tok noen av dine bud på å endre bransjen til seg Elin! Thumps up for oss «eldre».
      Har alltid ville være konditor men dessverre blei livet ikke helt slik, men kanskje ikke for sent enda???

      • Skrevet på05:59, 8. september 2014

        Siste inlegg fra meg her da jeg ikke gidder miste nattesøvnen enda en natt pga. dette.
        Men klart at når man kjenner seg igjen i utrykkene «hobbybaker» og «mammaperm» så blir man litt støtt av innsalget ditt: «De organiserer seg i grupper og selger kaker svart, produsert hjemme på et kjøkken mattilsynet trolig ville stengt på dagen.»
        Nuff said

  • Rita
    Svar
    Skrevet på15:17, 7. september 2014

    Jeg er hobbybaker med tilgang på godkjent kjøkken. Jeg må si nei til mange, for jeg passer nøye på å ikke havne over hobbygrensa for lovlig inntjening og det er slik det skal og bør være når man driver med noe som HOBBY. Smak får jeg forøvrig skryt for hver gang. Hadde noen tilbydt meg jobb, så hadde jeg glatt tatt den om jeg fikk gjøre dette hver dag;)

  • linda
    Svar
    Skrevet på15:23, 7. september 2014

    Nå er det lov å tjene 6.000 kr pr arbeidsgiver / per år, skattefritt, så hvordan får Elin Vatnar det til at dette er svart arbeid? http://www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Veiledning-til-selvangivelsen/Handle-hvitt/Smajobber–4000-kr-hvitt-og-skattefritt/

    • Hilde
      Svar
      Skrevet på02:03, 8. september 2014

      Lenka du viser til er ikke Skatteetatens veiledning til folk som tjener penger på hobby, men til de som er kunder. Hvis man baker kaker året rundt så er det ikke ubegrenset hvor mye du kan tjene uten at det blir skattepliktig, uansett om hver kunde bare bruker 500 kroner. (Da ville jo HM, de fleste bakerier, etc. være unntatt skatt hvis de ble organisert som enkeltmannsforetak eller hobbyvirksomheter).
      Hvis du selger kaker jevnlig, så er DU SELV arbeidsgiver, ikke kunden.
      Og da har vi ikke begynt å snakke om mathygiene og krav rundt det. For selv om jeg er overbevist om at hobbybakerne har både god hygiene og god kontroll på det meste: Hva gjør man den dagen dåpsselskapet faktisk ble syke av kaka du bakte og tok betalt for? Hvilket ansvar tar man egentlig på seg når man selger kaker til fremmede, men uten godkjent kjøkken? Tenk litt på det, både før dere selger og kjøper kaker utenfor bransjen.
      Til dere som klager over prisen hos proffene: Hva betaler du for 90 minutter hos frisøren, hvor over halvparten av tida er ventetid i en sånn tørker? 1500? 1800? Hvor mye er du villig til å betale for en kake som tar minst like lang tid å lage?
      Og til dere som vil ha kule kaker som smaker, og bor i Trondheim: Anbefaler Dromedarbakeriet. Riktignok ikke sånne utstansa figurer i smakløs sukkerpasta, men knallgodt, fresht utseende og ekte håndtverk.
      (Jeg er verken hobbybaker eller konditor, bare glad i kaker. Takk for fin blogg, og betimelig innlegg, Elin!)

      • Rita
        Svar
        Skrevet på10:57, 9. september 2014

        Oi…. «Riktignok ikke sånne utstansa figurer i smakløs sukkerpasta»…. ooops… Da har du ikke sett hva en god hobbybaker er i stand til å prestere… Det har ingenting med hverken stansing eller smakløs sukkerpasta å gjøre… Om du har vært borti det, så har du vært uheldig 😉

  • Mari
    Svar
    Skrevet på15:47, 7. september 2014

    Jeg kjøpte kake fra hobbybaker til bryllupet vårt. Jeg kommer til å gjøre det igjen ved neste anledning. Kan du vise meg et konditori som kan lage fancy stablekaker pyntet som i tv-serien «cake boss» og til konkurransedyktige priser? Neivel. En bransje som ikke evner å produsere det kundene vil ha, fortjener å dø ut. Dette er ikke sovjet.

    • Yusuf
      Svar
      Skrevet på16:16, 7. september 2014

      «Mari»
      Istedenfor å tolke det negativt, og angripe med usakligheter og negativitet, vis litt forståelse for en annens synspunkt. Fint at du fikk det du ønsket deg til ditt bryllup, veldig synd at bransjen ikke har kapasitet eller mulighet til å kunne nå kundenes forespørsel. Men dette betyr ikke at vi som er bakere eller konditorer ikke ønsker å hjelpe. Sånne utalelser syns jeg personlig er utrolig trangsynt og rett og slett ufint.

  • Skrevet på16:08, 7. september 2014

    Hei. Jeg er ening med deg Elin på mange punkter. Jeg gikk selv en krongelte vei for å bli konditor. Jeg gikk fra sykepleierstudiet for å bli konditorlærling. Ikke så attraktiv å begynne som læring i alder av 20 år, men jeg angrer ikke. Jeg har alltid elsket og bake og ønsket fagbrev, for å drive med noe selv siden. Siden jeg var lærling uten ungdomsrett får du fullt studielån fra lånekassen, på lik linje som andre studenter. Itillegg til lærlinglønn har du en meget levebar inntekt.Til dere voksende damer kan dere gå på voksenopplæring som varer i 2 år, og som er på dagtid også. Å være lærling er krevende og du har ansvar for egen læring. Jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene om » kaker på samlebånd» her kommer det helt an på hvor du har læretiden din. Jeg har både jobbet på Grand Hotell og jobber nå ut februar på hotel Contiental i Oslo. Her bytter vi meny hver 4 kvartal, og få vært på så utrolig masse dessert, kaker, nobel og bryllup ect. Er man lei av læreplassen, må en bytte for å lære mer. Det måtte jeg. Er desverre slik at ikke alle læreplasser har konditorer med nok passion for faget sitt. Det er det som er så fint med å være lærling, at du har rett på å bytte læreplass og lære nytt på andre steder Det er en tøff bransje.På mitt hotel lager vi putekaker/stabel kaker til dåp/bryllup til de som ønsker det, og de tradisjonelle kakene til de som ønsker det. Her kommer det selvfølgelig an på hvor du jobber, og hvem du jobber med.
    Det mangler flinke fagfolk og konditorer med passion og stolthet. Jeg er ening at bransjen på oppdateres på de nye og moderne kakene. Det finnes ingen stolthet i å selge kaker svart hjemme!
    Hilsen Ingrid Victoria 23 år.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:17, 7. september 2014

      Takk for kommentar Ingrid Victoria! Fint å høre deg fortelle om din vei og opplyse andre hvordan de kan ta fagbrev. Det er dine innspill bransjen må lytte til – du representerer framtiden i dette faget og vet mye hva som skal til for at andre også skal få passion og stolthet. Stå på!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på16:10, 7. september 2014

    Hei Mari. Du sier akkurat det jeg tror folk flest mener; De driter i om kaka er laget på et kjøkken ikke godkjent av mattilsynet for svarte penger. Sånn har det blitt. Alt for å få den fineste kaka. Jeg er enig i at en bransje som ikke klarer å lage det folk vil ha bare har seg sjøl å takke om butikken får kroken på døra. Problemet er at et konditori må betale arbeidsgiveravgift, moms, lønn og husleie og vil neppe klare å lage den kaka til «konkurransedyktige priser» uansett. På den måten vil de som jobber svart alltid ta innersvingen på de som faktisk følger lover og regler.

    • Mari
      Svar
      Skrevet på17:29, 7. september 2014

      De kan jo begynne med å øve seg på å lage slike kaker til ikke-konkurransedyktige priser. Norske konditorier er begredelige med sine runde, gule marsipankaker med tre røde roser midt på. LITT mer må det da kunne gå an å gjøre ut av det. Anbefaler et kurs hos cacas.
      http://lampelandbakeri.no/bestilling/produkt/marsipankake

  • Frode
    Svar
    Skrevet på17:51, 7. september 2014

    En spennende og viktig problemstilling dette. Nå ble tydeligvis noen provosert av språk og tone her, men det var vel noe av poenget; å skape debatt. Dette med andre utdanningsmuligheter høres spennende ut, skulle ønske vi hadde lignende tilbud som de har mange andre steder i Europa. Jeg har i en alder av 40+ kommet frem til at jeg ønsker å skifte karriere fra IT og bli konditor, da har man ikke lyst til å sette seg på skolebenken på videregående med en gjeng «fjortiser». Jeg prøver å ta det som privatist, men det er ikke lett. Jeg ser stadig små, uavhengige bakerier/konditorier stenge dørene, og det synes jeg er veldig trist. Om dette skyldes konkurransen fra hobbybakerne eller fra kjedene vet ikke jeg.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på03:23, 8. september 2014

      Det står virkelig respekt av å velge vei i din alder. Jeg forstår godt at det er en lang vei å gå, men syntes det er kjempeflott å høre! Ønsker deg hell og lykke, så håper jeg du finner ut at det var verd å bytte. Krysser fingrene for deg!

  • linda
    Svar
    Skrevet på17:52, 7. september 2014

    Konditoren må betale arbeidsgiveravgift, moms, lønn og husleie, mens hobbybakeren ikke har stordriftsfordeler, ei heller kan de trekke fra moms. Å være hobbybaker er ikke en billig fornøyelse, og skulle man som hobbybaker spise all produksjon selv, ville man i løpet av kort tid bruke penger på nye og større klær … og som nevnt tidligere, det er IKKE svart arbeid å tjene mindre enn 6.000 kroner på én kunde.
    At du insinuerer at den jevne bakeren ikke kan et kvidder om kjøkkenhygiene, er ufint. En hobbybaker må tross alt rydde opp etter kakeproduksjonen sin for å ha plass til å gjøre annet på kjøkkenet sitt – og søl ligger ikke lenge i et privat kjøkken, det er som regel andre ting som skal gøres og lages på samme plassen.
    Se heller på konkurransen som inspirasjon i steden for å forsøke å forby den.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på01:41, 8. september 2014

      Hei Lina, du har helt rett i at en kan tjene et visst beløp uten å jobbe svart, MEN det er noe vesentlig du glemmer. Det er forbudt å lage kaker for salg på et kjøkken som ikke er godkjent for fremstilling av lett bedervelige næringsmidler. Er helt overbevist om at den jevne hobbybaker kan sin kjøkkenhygiene, men reglene er helt annerledes om du skal selge det du lager. Les deg opp om HACCP her:http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/matservering/hva_er_haccp.4647. Og bare så det er sagt – jeg liker konkurranse. Men da må det skje på like vilkår, på lovlig vis.

  • Øyvin Hanssen
    Svar
    Skrevet på21:25, 7. september 2014

    Dette må være det dummeste jeg har lest på lenge. Først og fremst må det være over en gitt inntekt før d ette kan betegnes som svært arbeid. De aller fleste hobbybakere er ikke i nærheten av dette. Så til det aller viktigste: jeg tør påstå at både smak, kvalitet og pris er mye bedre hos hobbybakere enn fra et konditori.

  • linda
    Svar
    Skrevet på04:33, 8. september 2014

    Det er ikke «forbudt å lage kaker for salg på et kjøkken som ikke er godkjent for fremstilling av lett bedervelige næringsmidler.» Men hvis jeg tar feil, så må du gjerne opplyse om kilden din.
    Mattilsynet nøyer seg med å skrive slik:
    «Alt matsalg som ikke er av privat karakter skal registreres hos Mattilsynet.»
    http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/matservering/kortvarig_salg_av_mat/
    Linken du postet til, er dog vel verd å lese, men din påstand «reglene er helt annerledes om du skal selge det du lager.» Nei, ikke når jeg selger privat. Hvor tar du det fra? Lov om næringsmidler nevner det ikke.
    Hilde: Når det gjelder det man tjener som hobbybaker, så er det opp til Skatteetaten å vurdere når det evt. blir skattepliktig for hobbybakeren, ikke konditorbransjen. Men alt det opplyser Skatteetaten om på sidene og i brosjyrene sine. Og det er de opplysningene som bør legges til grund, ikke Elin sin påstand om at ‘det er svart arbeid, basta!’

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:56, 8. september 2014

      Lenken du viser til handler om matsalg på messer etc. Les dette: Lovdata – lov om matproduksjon og mattrygghet: «Loven omfatter alle forhold i forbindelse med produksjon, bearbeiding og distribusjon av innsatsvarer og næringsmidler, herunder drikkevann»….videre: «I denne loven forstås med
      1. virksomhet: Ethvert privat eller offentlig foretak samt privatpersoner som foretar en hvilken som helst aktivitet som nevnt i § 2, bortsett fra aktiviteter i privat og ikke-kommersielt øyemed.
      2. omsetning: Besittelse med sikte på salg, utbud for salg, distribusjon, samt selve salget og enhver annen form for overdragelse med eller uten vederlag.» Les hele loven her: .http://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-12-19-124

  • Stina
    Svar
    Skrevet på06:10, 8. september 2014

    Interessant og nødvendig debatt!!

  • linda
    Svar
    Skrevet på14:25, 8. september 2014

    Linken jeg viser til handler ikke om «matsalg på messer etc.» som du så fint prøver å omskrive det til, men om kortvarig salg av mat, en term hobbykakebaking fint passer inn i – tenk på den gulrotkaken noens mamma bakte til kakelotteriet ifm skolenes årlige 17. mai-innsamling av penger til korpset, kakene som tanter baker til tantebarnas bursdag, de obligatoriske Toro langpannesjokoladekakene som medbringes enhver dugnad – skal de også bli forbudt fordi de ikke er bakt av en konditor? Skal vi kanskje forby fellessamlinger med kakespising hvis kaken ikke er levert av et sertifisert konditori? Eller er det bare de økonomiske transaksjonene ifm kakebakingen du vil til livs? Da skal
    det kanskje også bli forbudt å selge halvveis avanserte kaffemaskiner til private for å skåne baristaene? Og ve den stakkar som vil dyrke tomater på balkongen sin, Bama kommer til å miste markedsandeler, for ikke å snakke om at tomatene helt sikkert er giftige.
    Fra spøk til alvor: Lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven) sier intet om at det er «forbudt for private å lage kaker for salg på et kjøkken som ikke er godkjent for fremstilling av lett bedervelige næringsmidler.» Ja, man er omfattet av loven, ref. § 2 og § 4 som det vises til, men det er ikke ensbetydende med at man bryter den – vi er alle omfattet av vegtrafikkloven i det vi går ut døren, men så lenge vi ikke bryter loven, vil vi ikke bli ilagt bøter.
    Lenger ned i lovteksten finner vi:
    Ǥ 7.Etablering, utforming og drift
    Virksomheten skal sørge for at plassering, utforming og drift av aktiviteter er hygienisk forsvarlig.»
    Hobbybakere er ikke overnaturlige, magiske vesener, så hvis de ikke klarer å holde kjøkkenet sitt rent, hadde de vært for syke til å hobbybake – eller døde.
    «§ 16.Næringsmiddeltrygghet
    Det er forbudt å omsette næringsmiddel som ikke er trygt. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som helseskadelig eller uegnet for konsum.»
    Hittil er det bare konditorbransjen (ref. Elin Vatnar) og Elin Vatnar som påstår at hobbybakeres kaker er utrygge å spise – men det er en påstand tatt ut av løse luften, i håp om å skape frykt hos kjøperne. Legg da til den feilaktige (løgnaktige) påstanden om at det er svart arbeid for å skremme hobbybakerne vekk fra fondanten, så er konklusjonen klinkende klar: Dette blogginnlegget er kun ment for å støtte opp om konditorbransjen på enklest mulig måte, i steden for at bransjen faktisk tar grep om uføret de selv har satt seg i og begynner å tilby folk det de vil ha, til en pris folk er villig til å betale.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på16:35, 8. september 2014

      Foreslår at du tar en telefon til mattilsynet og ber om å få litt hjelp til å forstå. Resten velger jeg ikke å kommentere.

    • Grethe
      Svar
      Skrevet på09:32, 3. november 2014

      Jeg vil tørre å påstå her at hvis du hadde tatt den utdanningen som det siktes til i denne artikkelen ville du nok tolket lovene du referer til på en helt annen måte, og da på den måten som Mattilsynet bruker når de drar på kontroller. Å holde et kjøkken rent og ryddig vil ikke automatisk si at du følger alle lover og regler som kreves for å drive produksjon av næringsmidler, her skal det være likhet for alle uansett om du driver en restaurant med 100 gjester daglig eller om du er en såkalt hobbybaker. Det er mye man må ta hensyn til i alle ledd av en matproduksjon for å sikre mattrygghet som mange ikke er klar over. Vil på samme måte som Elin her anbefale deg en telefon til Mattilsynet så får du nok høre hva som kreves for å drive med produksjon av næringsmidler.

  • Axel
    Svar
    Skrevet på15:15, 9. september 2014

    Hei alle kake elskere , faglærte , hjemmebakere og bakebloggere . .
    For meg, som er litt bakpå, det skal innrømmes, så blir jeg overrasket over det engasjementet og den iveren som vises om baking , og kakebaking spesielt .. Dette har kommet voldsomt den siste tiden, kanskje mye grunnet alle bake konkuransene på TV, men mulig også grunnet bransjens treghet, det kan godt innrømmes. Så kan vi kanskje unnskylde oss med ale krav og pålegg, samt en tøff konkurranse og trange tider, og at vi må ta mange hensyn, som hjemmebakere slipper .Det sier jo også de av dere som har prøvd og prøver å drive på egen hånd, som selvstendige næringsdrivende, med alt etter boka, det er ikke lett. Konditoriet har alltid vært den tyngste delen å få lønnsom i en bakeri og konditori bedrift, og det er vel ikke uten grunn at de siste etableringene i Oslo ikke har krem i lokalet., Åpent Bakeri, United Bakeries, Håndverksbakeriet Drøbak, Bjølsen Bakeri. Ingen har krem som råvare, de vet hva det koster. Flere har forsøkt å etablere egne konditorier, få ha klart det. Pascal og Kristines Fristelser er vel noen av de få som har greid å få lønnsomhet . Dermed er det større åpning for hjemmebakere som ikke trenger å tenke på alle krav etablerte bedrifter må ta hensyn til. Og de kan drive på ideel basis, trenger ikke tenke mye på tiden, ingen ansatte, ingen skattefut, matttislyn, arbeidstilsyn, feriepenger..osv.
    Og først nå,etter at vi fikk Elin med på landsmøtet vårt i Trondhjem, forstår jeg hvilket enormt omfang denne hjemmebakingen har. Beklager at jeg ikke har fulgt med i timen, men jeg tror dere vil se en annen holdning fra bransjen i fremtiden..Jeg respekterer den kunnskapen og de ferdighetene dere har, og vi har alle alt å vinne på et samarbeid. Hvordan dette kan arte seg, vet jeg ikke enda, men Elin og jeg har » funnet hverandre «, og jeg forstår innleggene slik at hun har respekt og tillit i miljøet.. Så vi er PÅ, Følg med !
    Med kakehilsen, Axel Brun.

  • Tone
    Svar
    Skrevet på05:03, 10. september 2014

    Jeg forstår poenget i dette her og utdanning er jo flott. Den eneste grunnen til at jeg ikke bestiller eller kjøper noe på bakeri eller hos konditor, er de vanvittige prisene. Jeg skulle ha med en kake sånn i all hast her i sommer og valgte en oreokake på Melhus bakeri. 330 kroner! Og den var så liten! Hadde prisene vært litt mer fornuftige hadde jeg støttet konditor og baker.

    • Axel
      Svar
      Skrevet på09:43, 10. september 2014

      Hei Tone .
      Ja, selv om prisen er høy, så blir det altså for lite igjen. Jeg kan prøve å få deg til å forstå, av de 330 kr så går ca 40 til mva, 100 kr til butikken som skal selge kaken, 100 kr i driftsomkostninger i bakeriet, 30 kr i råvarer, og 0 kr i lønn. Alt tatt ut fra et vanlig bakeriregnskap..Da sitter bedriften igjen med ca 20 kr. om det ikke blir svinn, noe det ofte blir, ca 15 %.

  • Skrevet på03:53, 11. september 2014

    Etter nesten 10 år som kokk, baker og kondior ga jeg faget.
    Nå etter 10 år, har jeg intreressen for faget og holder nå på med etterutdanning kjemi og mattekknik. Jobber litt for mattilsynet og noen skoler. Først og fremst synes jeg at dette problemet kommer frem igjen (ikke første gangen) bransjen har selv ødelakt faget selv med sin industri med de store bakeriene, der ungdom utdanner seg 4-5 år i et fag for så stå på linjer å lage hjerteløse brød og kaker! Nå denne trenden med mat og kakebaking i mange hjem, pluss denne kakeTV gjør også at trenden utvikler seg. Det handler først og fremst om en interesse og hobby… Kundene på en annen side, vil heller kjøpe en kake som er bakt med hjertet…selv om de fleste smaker nesten bare søtt! Bakeriene må gå tilbake litt i tid, starte på nytt… Trend i norge er også dette med økologisk, nær, naturlige og rene råstoffer. Ikke alt pjikkpjakk med masse farger og e-stoffer som kroppen ikke greier å behandle. (Kreft) bakeriene må ta dette alvorlig! Få faget tilbake!! Tror denne trenden med søte selvlysende kaker dabber selv ut… Men de må ikke sverttes for å få tilbake kundene, det er ikke rett veg å gå. Mnh Odd Rosvoll

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:17, 11. september 2014

      Hei Odd og takk for kommentar. Jeg er enig med deg i veldig mye, og syntes det er viktig med innspill fra folk som har forlatt faget. Det er jo ofte en grunn til det, en grunn man bør lytte til. Jeg tror hele problemet her er økonomi. Samme hvor mye bakeriene vil tilbake til å bake med hjertet, så får de det ikke til å gå rundt. Derfor har vi endt opp med serie-produserte varer som ligger som sjel-løse hyllevarmere. Noen klarer det, og det er et bevis på at det er verd å prøve! Nisjebakeriene har større forutsetninger for å lykkes i dag, mye fordi de representerer det du sier – de har gått tilbake til håndverkstradisjonene og gitt smaker og rene råstoffer prioritet. Men vil de lykkes på sikt? Jeg tror det er mye idealisme og lite «butikk».
      Synd du ser på min kommentar som en sverte-kampanje. Jeg bruker sterke skyts for å vekke en hel bransje. Hobbybakerne føler seg tråkket på, javel, men jeg anerkjenner deres arbeid og rekker ut en hånd her. Jeg vil ha dem på laget, men ikke på den måten de jobber i dag. Fredspipa ligger i baklomma!

  • Linda G
    Svar
    Skrevet på00:14, 12. september 2014

    Hei. Jg skal bare skyte inn at ballen har begynt å rulle. Flere hobbybakere av størrelse har blitt registrert i Mattilsynets register. Varierende fra region til region.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på02:08, 12. september 2014

      🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Min første bakebok ..

Reklame. Denne boka er superpopulær om dagen. Hurra!...

Juletrær

Sjakkruter er en populær småkake. Jeg fant ut...

Marsipankonfekt (adv..

Lyst til å lage en eske med marsipankonfekt?...

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...