Troikakake

Troikakake

Picture

Min mislykkede festkake

Av og til blir hjernen liggende på kontoret når jeg står på kjøkkenet og baker. Selv om du ikke kan se det  – denne kaka er mislykket. Men jeg deler den allikevel, i visshet om at du ikke gjør samme feil som meg. 
Troikasjokolade er en av mine favoritter. Og mange har laget denne kaken før meg, det vet jeg. Men jeg ville gjøre den etter «boka», altså med marsipan, sjokoladeganache og gele. Det skulle vise seg å by på problemer, men ikke verre enn at jeg viser det her 🙂 Uansett – dette er en fantastisk god og smakfull konfektkake, som er GLUTENFRI, men for enkelte kanskje i mektigste laget?
Mandelbunn
Eggehviter 4 stk
Melis 150g
Malte mandler 150g
Bakepulver 1/2 ts

Slik gjør du:
1. Stivpisk eggehviten med melis som has i litt etter litt.
2. Vend inn malte mandler og bakepulver. Stekes i springform 25-26 cm
Ovnstemperatur: 175 grader
Steketemperatur: ca.30 min.

Sjokoladeganache
250 g mørk sjokolade
250 g fløte

1 pk bringebærgele – bruk bare 3 dl vann
ca. 1/2 pk marsipan

Picture

Fremgangsmåte:
Og HER ser du hva som gikk galt. Jeg la lagene på i feil rekkefølge, eller sagt på en annen måte, jeg la geleen på marsipanen. Gele spalter marsipanen og gjør den rennende. Derfor skal du IKKE legge sammen lagene som på bildet. 

Start med å smøre et tynt, tynt lag ganache på mandelbunnen , bare for å feste marsipanen. Så legger du på marsipanlokket. Smør så ganache på marsipanen. Til slutt helles den nesten helt stive geleen på.  Sett i kjøleskap og la stivne helt. 

Picture

Picture

Picture

Dagen før jeg gikk i gang lagde jeg ganache. (Varm fløte til kokepunktet og hell over hakket sjokolade. Rør til du har en glatt masse, dekk til og sett i kjøleskap). Den skal brukes både i og over kaken. 

Først lagde jeg en mandelbunn. Det gjør denne kaken litt mer «kakete» dessuten passer det godt til konfekten på toppen. Kok så opp gele med 3 dl vann og sett kjølig. 

Etter at bunnen var avkjølt tok jeg den ut av formen  og fjernet bakepapiret under. Så la jeg bunnen tilbake i en rengjort springform. Stryk på et tynt lag med ganache for å feste marsipanen til bunnen.

Kjevle marsipanen tynt (ca. 1 mm) og skjær ut slik at den passer på bunnen. Jeg hadde en tallerken som passet akkurat. Smør så på ca. halvparten av ganachen. Den skal være passe myk, er den helt kald kan du varme den 3-4 sekunder i mikro-ovn. (Resten av ganachen skal smeltes helt og brukes til å helles over kaken).

Så var det geleen. Den skal være helt avkjølt og nesten stiv. Den må ikke helles over om den fortsatt er lunken. Når geleen er helt over i formen – sett kaken i kjøleskap til den er helt stivnet. 

Picture

Picture

Siste finish: sett kaken på rist og varm resten av ganachen. Hell over kaken slik at alt er dekket. Slå risten i bordet for å få sjokoladen til å renne godt av. Sett kaken over på fat og i kjøleskap til den skal spises. 

Picture

Hadde noen gamle, harde mini-marshmallows i skapet som jeg hakket litt og strødde på sammen med halve røde coctailbær. Og jammen hadde jeg fått fem utsprungne fioler på trappa 🙂 

Picture

Be the first to write a review
6 Kommentarer
 • Astrid
  Svar
  Skrevet på10:00, 8. mai 2014

  Jeg skjønner feilen, men den er jo nesten perfekt. Rennende gelé burde unngås i en så krevsom kake. Better luck next time:)

 • Konditor-Elin
  Svar
  Skrevet på13:41, 8. mai 2014

  Takk for det, Astrid. Men her er det altså marsipanen som blir rennende hvis man gjør feil..

 • Catrin
  Svar
  Skrevet på13:49, 8. mai 2014

  Troika, noe av det beste som finnes… Denne må jeg prøve!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:40, 8. mai 2014

   En av mine favoritt-sjokolader også, Catrin 🙂 Kaken er veldig, veldig god, men også veldig, veldig mektig. Men det har jeg jo sagt før også..haha.

 • Toril
  Svar
  Skrevet på15:59, 28. april 2015

  Hei,
  Kan denne kaken lages et par dager i forveien, kan den eventuelt fryses? Eller egner sara bernard i langpanne seg bedre til det?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på03:17, 29. april 2015

   Denne kan du lage flere dager i forvegen uten å fryse. Oppbevares kjølig. Sarah Bernhard i langpanne egner seg best å fryse 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Torta Tenerina (Ital..

Torta Tenerina er en bløt, italiensk sjokoladekake. Den...

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...