Tropisk aroma

Tropisk aroma

…velsign vår (vonde) mat o Gud.

Misjonshuset på Jessheim en gang på syttitallet: for et fryyyktelig kjedelig møte, men sjekk DET kakebordet, da ! Den kaka jeg sikla aller mest på hadde fin, lys sjokoladekrem med sukkerbefengte topper, i friske farger.

Jeg, søstra mi, de to brødrene mine og noen andre rabagaster hadde blitt dratt opp for å synge (hat!) og satt nå og dingla med sleng-buksebeina. Lukta av nykokt kaffe fra kjelleren var aldri til å ta feil av. Det var godsaker i vente! Nå satt vi bare og venta på at Harald Syverstad skulle lyse velsignelse over karbonadesmørbrød, kringle og blaute kaker. For ikke å forglemme den fristende sjokoladekaka.  I det bordverset var avsluttet med et langt aaaammmmmeeeeeen styrtet vi til det bugnende kakebordet og sikret oss et godt stykke av den fristende kaka med sjokoladekrem, samt et glass rød saft.

Men ugh! Hva var det for en grusom smak? Æsj! Saftglasset ble tømt på få sekunder for å få bort smaken. Krydder i sjokoladekaka! Pyton, altså. Sukk. For en skuffelse. Det var en felle. En voksen-kake med det kryptiske navnet Tropisk aroma! Har du hørt for et fælt navn? Grøss. Ja, jeg grøsser enda, jeg.

Dette er så lang fra personlig favoritt, men hvem sa at min smak var alles smak? Så jeg deler med dere! Og veit du hva? Ungene mine hadde nok løpt på møte HVER søndag, samma hvor kjedelig møtet hadde vært, for de elsket denne kaka!

Å jada. Den marmorerte krydderkaken med sjokoladeglasur er en gammel slager som igjen har begynt å dukke opp på kakebordene. Den finnes både i lyse og mørke varianter, som oftest i en kombinasjon. Tropisk aroma lages gjerne i springform med et lag med sjokoladeglasur i midten. For å gjøre det litt enklere har jeg satt sammen en oppskrift som passer til en liten langpanne. Glasuren strykes på toppen og det klassiske mønsteret er laget ved hjelp av en gaffel. Kaken er saftig og holder seg i flere dager. Den er kjapp å lage og lettvint å ta med på sommeravslutningen!

Tips! Kryddermengden er beskjeden, men om du (som meg) ikke er så begeistret, bytt ut kanel og muskat med 2 ts vaniljesukker. Da får du en saftig og god marmorkake, som slett ikke behøver sjokoladeglasur på toppen.

Vil du heller lage denne rund?

Tropisk aroma i liten langpanne  (25 x 36 cm)
220 g margarin/ smør
3 dl sukker
4 egg
350 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts revet muskatnøtt
2 dl melk
3 ss kakao

Sjokoladekrem
75 g smør
375 g melis
4 ss kaffe
1 ½ ss kakao

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin).
2. Rør inn ett og ett egg
3. Sikt inn hvetemel, bakepulver og krydder og bland sammen så det blir en jevn masse. Rør inn melken til slutt.
4. Ta av 1/3 av massen og rør inn kakao
5. Massen fordeles i en liten langpanne 25×36 cm. Legg på klatter av kakao-røren og dra en pinne gjennom, slik at det blandes noe. Stek på ca. 180 grader. Trenger 25-35 minutter.

6. Slik lager du glasuren:
Rør sammen siktet melis, kakao og rom-temperert smør. Tilsett lunken kaffe (juster om du trenger å tilsette litt mer) og rør til du har en glatt glasur.

5 based on 1 reviews
15 Kommentarer
  • Tronstad
    Svar
    Skrevet på13:21, 25. august 2015

    Tropisk Aroma, laget på god gammeldags måte, er aldeles nydelig. En av mine favoritter😃

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på01:30, 26. august 2015

      Ja, det vet jeg mange syntes. Derfor la jeg ut oppskriften her 🙂 Godt vi ikke har lik smak alle sammen.

  • Maja
    Svar
    Skrevet på13:41, 25. august 2015

    Ha! Ha! Ha! Du skriver så bra at jeg følte jeg var der i Misjonshuset på Jessheim i dette øyeblikk 😉

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på01:32, 26. august 2015

      Haha, jeg sitter mest igjen med den vonde smaken i munnen når jeg leser hva jeg selv har skrevet. (Vondt) matminne for livet.

  • Renate
    Svar
    Skrevet på13:29, 11. februar 2016

    Tropisk aroma er jo supergodt! Langpanneversjonen er den mest populære kaken i mitt hus. Jeg lager latmannsversjonen, og har kakao i hele kaken 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:31, 11. februar 2016

      Så godt at vi ikke har lik smak Renate. Kjempefornøyd med kommentaren din! Let them eat cake 🙂

  • Line Gallagher
    Svar
    Skrevet på13:35, 28. mars 2019

    Jeg er vant til Tropisk Aroma med romessens i kremen, DA blir den god nemlig😍
    Godt tips om å lage den i langpanne, tusen takk!

  • Anne Sofie Korslund
    Svar
    Skrevet på21:28, 6. januar 2020

    Hei. Jeg planlegger å bake Tropisk aroma til bursdagen min. Er det mulig å bake den i god tid og fryse den ned? Hilsen Anne Sofie

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:21, 7. januar 2020

      Kort svar: JA

  • Randi Plassen
    Svar
    Skrevet på21:07, 26. mars 2020

    Denne kaken vil jeg bake til kafeen vår 🍰

  • Björn Bertilsson
    Svar
    Skrevet på15:14, 6. februar 2021

    Når du skriver røre. Kan man bruke kjøkkenmaskin eller må man røre for hånd?

    Vi brukte kjøkkenmaskin å den blev kjempelav etter 30 minutter i ovnen. Hva er det som kan være feil?

    Vi har følgt oppskriften på mengde..

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:44, 9. februar 2021

      Grunnen til at den ble lav kan være at du brukte en form som var litt større? I så fall, gå for en enda mindre form for å få den høyere.

  • Björn
    Svar
    Skrevet på23:54, 7. februar 2021

    Når det står at man skal røre. Skal det være forsiktig for hånd eller kan man bruke kjøkkenmaskin?

    Vi prøvde med kjøkkenmaskin og følgde oppskriften men den blev kjempekompakt og tørr. Hva kan problemet være?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:40, 9. februar 2021

      Røre betyr kjøkkenmaskin, ja. Grunnen til at den ble kompakt og tørr kan være to ting: for lang steketid (for denne kaka ER kompakt) eller for lite væske i røren. Om den virker veldig fast, tilsett en halv til en dl melk.

  • Marie
    Svar
    Skrevet på15:29, 28. juli 2023

    Som om jeg skulle beskrevet barndommen min 😂 er det noen barn her? Opp å syng! Bordverset i festversjon og aaaaammmmeeeeeeeeen 😂😂😂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...